torstai 25. huhtikuuta 2013

Verovirasto aka Belastingdienst

Alkuviikosta panikoin, kun en ollut vielä saanut Suomesta veroehdotusta. Luettuani Facebookista kaikkien kavereiden hehkutuksia veronpalautuksista, suuntasin osoitteeseen vero.fi ja yritin epätoivoisesti löytää jonkun sähköisen asioinnin linkin, jota kautta voisin lukea veroehdotukseni netin kautta. No ihan turhaahan se oli, kun ei se ole mahdollista. Mikä on mun mielestä aika älytöntä. Jos veroehdotuksen muutokset voi palauttaa netin kautta, niin miksi sitä koko ehdotushöskää ei ole saatavilla netin kautta?

Törmäsin kuitenkin veretseisauttavaan tietoon siitä, että ulkomaille muuttava suomalainen on muuttovuoden ja sitä seuraavat 3 vuotta verovelvollinen Suomeen. Siis mitä, pitääkö mun jumalauta maksaa veroja sekä Hollantiin että Suomeen? Tietojen hamuamisen jälkeen totesin, että aika epätodennäköistä. EU-maiden sisällä (ja kenties joidenkin muidenkin maiden?) kun tuplaverotusta ei ole. Eli maksan veroni vain Hollantiin ja Suomen verotoimistolle voin/joudun ilmoittaan ne tiedot, mutta veroja en joudu maksamaan kahteen kertaan. Mutta esimerkiksi jos Suomeen olisi jäänyt talo tai muuta omaisuutta, niin siitä joutuisin edelleen maksamaan veroja Suomeen. Hah, onneksi ei ole omaisuutta, on vain velkaa :)

http://www.nerdwallet.com/blog/finance/files/2012/08/taxes.jpeg
Source
Apuja kysyessäni sain monta ystävällistä vinkkiä tutkia vero.fi -sivustoa. Kiitos vaan, mutta ymmärtääkö joku oikeasti että mitä niiden tekstit tarkoittaa? Pääpiirteissään ymmärrän ehkä joo, mutta aina tuntuu löytyvän joku poikkeus sääntöön ja mistä sitä tietää, päteekö just tämä laki omalla kohdalla. Otinkin hyvään talteen kansainvälisen henkilöverotuksen palvelunumeron, mutta ainakaan näillä näkumin en joudu sinne tänä vuonna soittamaan.

Sain nimittäin veroehdotuksen päivän vai kaksi sen panikoinnin jälkeen. Ihan postissa tuli perille, harvinaisen ryppyisenä mutta kuitenkin. Joulukuussa tulee pieni summa palautuksia Suomen tilille, jee! Kuulemma sinne voisi ilmoittaa myös kansainvälisen tilinumeron, mutta mitä suotta kun Suomen tili on kuitenkin edelleen olemassa ja käytössä.

Tällä hetkellä päänvaivaa aiheuttaa kuitenkin verot Hollannissa. Olen nyt saanut kaksi palkkaa ja kaksi palkkalaskelmaa, mutta vaikka kuinka sitä tavaan, niin en ymmärrä että maksanko veroja automaattisesti palkastani vai en. Näyttäisi siltä, että en maksa, mikä todellakin saa täällä verenpaineen nousemaan. En nimittäin halua ensi vuonna useamman tonnin laskua verotoimistolta. Näiden asioiden pohtiminen ja "järjestäminen" on suhteellisen mielenkiintoista.. Miksi tämä on näin vaikeaa ja miksi kukaan ei voi vaan ystävällisesti toimittaa sellaista selkeää infopakettia kotiin?! Mulla kun on se BSN-numero, joka toimii veronumerona ja sosiaaliturvanumerona, ja ties minä, niin luulis nyt hemmetti että ne verottaisivat automaattisesti.

http://www.diannesmithsellsflorida.com/resources/paying-taxes.jpg
Source
Mutta asia on siis nyt selvityksen alla. Ts. Justin saa luvan selvittää asian jonkun kanssa ja jotain kautta :>

Nyt mun pitäisi ruveta maalamaan puutarhalaattoja.. tältä osin tulossa jonkunlainen kuvapostaus parin viikon sisällä. Stay tuned!

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti et tosiaan joudu maksamaan Suomeen veroja, sillä itsestäänselvää se ei ole tuplaverotuksen estojenkaan kanssa... Joissain tapauksissa nimittäin jos maksat vähemmän veroja uudessa maassasi kuin mitä Suomessa olisit maksanut, saatat joutua maksamaan erotuksen Suomen verottajalle... mutta tämän selvittäminenhän on aika ratkiriemukasta, kun asia ei liity EU:hun mitenkään vaan kahdenkeskeisiin sopimuksiin, joita kaikki maat ovat solmineet keskenään. Minulla oli kerran työkaveri, joka asui Puolassa, teki töitä saksalaiselle yritykselle ja kävi enemmistön työajasta keikoilla Suomessa. Suomen ja Puolan välisen sopimuksen mukaan verot olisi pitänyt maksaa Suomeen, Puolan ja Saksan sopimuksen mukaan Puolaan ja Saksan ja Suomen sopimuksen mukaan Saksaan.

    VastaaPoista
  2. Verojen maksaminen Hollantiin on edelleen selvityksen alla, ts. asian suhteen ei ole vielä tehty yhtään mitään.. miksi sitä aina vältteleekin tällaisten hankalien asioiden hoitoa, jos ei ole ihan justnytpakko? :) Mutta luotto on kova sen suhteen, että asiat ratkeaa parhain päin! Ainakin Suomalaiset Hollannissa -palstan kommentit on olleet rohkaisevia. Useimmat ovat selvinneet verotuksesta ongelmitta.

    VastaaPoista