tiistai 4. kesäkuuta 2013

Maalla on mukavaa - streekproducten!

Olen tässä jo vähän aikaa vain napissut kaikesta. Töissä työkaverit käy hermoille, sukulaiset vituttaa, sää vituttaa vielä enemmän, hollantilaiset ylipäätänsä, niiden piheys ja paskat ruuat. You get the point.

Kerronpa yhden asian, miksi tykkään Hollannista. Vaikka sää ei ole meitä toistaiseksi suosinut (kylmin kevät vuosikymmeniin tai jotain), niin kasvukausi on täällä paljon pidempi kuin Suomessa. Ja normaalisti noin puolet vuodesta lämpötilat keikkuvat ihanteellisissa lukemissa, jo yleensä maaliskuussa pärjää ilman takkia ja mukavat kelit jatkuvat helposti lokakuulle. Lunta (jota siis inhoan yli kaiken) joutuu kestämään ehkä kuukauden päivät. Lempeää säätä saa siis nauttia kuukausitolkulla, kun taas Suomessa kesä kestää yleensä enemmän tai vähemmän kaksi kuukautta.

http://www.roofvisnet.nl/wp-content/uploads/2013/02/Maurits-Prachtig-zonnige-dag.jpg
Source
Pitkät lämpimät jaksot tarkoittavat automaattisesti pidempää kasvukautta. Koska asutaan "maaseudulla", kaupungista enemmän tässä postauksessa, niin täällä maatilojen keskellä sen huomaa varsin helposti. Asuessani Amsterdamissa en juurikaan kiinnittänyt huomioita luonnon vihertämiseen tai kasvisten parempaan saatavuuteen lähikaupoissa... silloin mielenkiinto oli ehkä enemmän siellä viikonlopun viihdeosastolla :) Mutta Noord-Brabant on alueena vihertävää, luontorikasta ja meillä on täällä paaaaaaljon maatiloja. Tässä meidänkin ympärillä niitä on kymmeniä. Paljon lehmiä, lampaita, sikoja, hevosia, mutta myös vuohia.. Yksi Hollannin kuuluisimmista ja parhaimmista (tietysti) vuohenmaitotuotteiden valmistajista, Bettinehoeve, sijaitsee Etten-Leurissa. Lisäksi täältä löytyy myös esimerkiksi hevosmaidontuottaja, joka ei ole kovinkaan yleistä. Mutta ainakin nettisivujen perusteella hevosenmaito on erittäin terveellistä ja sitä voi nauttia niin sisäisesti kuin ulkoisestikin, esimerkiksi erilaisten voiteiden muodossa.

http://www.bettine.nl/image/medium/47054/Bettine_lammetje.jpg
Source

Eläintilojen lisäksi tästä läheltä löytyy mm. mansikoita, parsaa, erilaisia vihanneksia ja hedelmiä, kuten kurpitsaa ja maissia. Mutta myös erilaisia juuston ja jäätelön pientuottajia. Suomessa puhutaan paljon lähituotannosta, mutta hinnat (ainakin kaupoissa) ovat kovat ja saatavuuskin aina niin ja näin. Nautinkin siis suunnattomasti, että pystyn pyörällä polkaisemaan tilalta toisella ja hakemaan suoraan tuottajalta mitä haluan. Ja aina halvempaan hintaan kuin kaupasta.

http://www.ghkh.nl/documenten/7%20huisstijl/GHKH_logo_streekproducten.jpg
Source
 Kaikkein lähinnä meitä on mansikkatila, joka on investoinut kahteen kylmäautomaattiin. Nämä kylmäautomaatit seisovat tien varressa ja 2,50 euroa automaattiin sujauttamalla saa ison rasian mansikoita. Ja taatusti tuoreita, automaatit ovat niin suosittuja että automaatit täytetään parhaimpina päivinä pariin kertaan päivän aikana.

Mutta vielä enemmän bisnestä tuotannostaan on tehnyt Aarbeienterras, joka sijaitsee myös pyöräilymatkan päässä meiltä. Suomessa on yleistä, että mansikoita voi kerätä itse ja maksaa sitten kilohinnan mukaan, täällä siihen en ole törmännyt muualla kuin tuolla Aarbeienterassilla.

http://www.eleveldsteenwijk.nl/foto/vitale%20aardbeien.JPG
Source
Etten-Leurissa sijaitsee myös parsantuottaja, jonka valkoinen kulta on suussasulavaa. Parsantuotannon ohella tilan omistajat tekevät viinejä ja liköörejä. Koska parsaa voi viljellä vain tietyn ajan tietyllä alueella ja sen jälkeen on viljeltävä jotain muuta. He päätyivät rypäleiden viljelyyn, jotka menestyvät ihmeen hyvin myös täällä. 

http://www.demertswalmen.nl/image/Fotolia_20969057_S%5B1%5D.jpg
Source
 Kun syksy saapuu, niin haetaan pyörällä läheiseltä maatilalta kurpitsoja. Tietääkseni kyseinen tila ei kasvata kasviksia elannokseen, mutta viljelee huvikseen ja satoa tulee aina sen verran ylimääräistä, että sitä riittää myös myytäväksi. Eurolla tai kahdella saa mahtavan kurpitsan.

http://www.ulebelt.nl/wordpress/wp-content/uploads/2011/10/pompoen-halloween-tutorial.jpg
Source
Nyt meillä kasvaa omassa puutarhassa myös kaikenlaista. Erilaisia salaatteja, kuten rucolaa ja vuonankaalia.. kirsikkatomaatteja, chilipaprikaa, mansikkaa, vadelmaa, raparperia ja iso kasa erilaisia yrttejä. Jännityksellä odotan, että saadaanko satoa :) Kirsikkatomaatteja tosin ollaan jo popsittu ja maistuvat ihan parhaudelle.

Salaatit seinällä

Oman maan tomaatti!

Satoa odotellessa..
 Ehkä olen tuon oman pihan laiton myötä joutunut vähän puutarhakärpäsen puraisemaksi, mutta myös aiemmin tykkäsin suunnattomasti maatilalta toiselle pyöräilystä ja lähituotteiden ostamisesta/kokeilemisesta. Mukavaa vapaapäivän puuhaa.. suosittelen siis matkustamaan tänne, vuokraamaan pyörän ja kokeilemaan itse. Hotelli, jossa olen töissä, myy tällaisia paketteja mielellään ;)

Meillä töissä keittö pyrkiikin käyttämään mahdollisimman lähellä tuotettuja raaka-aineita. Esimerkiksi erikoisjuustoja, kalaa, kanaa, leipää, parsaa, mansikoita, jäätelöä.. ihan huippua :) Kaikki raaka-aineet eivät tietenkään ole lähituotantoa, mutta miellyttävän paljon streekproducten on saatavilla Noord-Brabantin alueella.

http://www.denieuweriet.nl/dnr_streekproducten_bestanden/Sprundel_Kaasboerderij.jpg
Source5 kommenttia:

 1. Kiitos vinkeista :)
  Varsinkin tuo mansikkapaikka vaikuttaa mielenkiintoiselta.
  Pitaakin laittaa jonkinlainen update meidan parvekkeesta, siellakin jo vihertaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa hoodeille kyläilemään :) Itse tykkäsin kovasti vuosi sitten kun olin tuolla parsatilalla mukana sellaisessa esittely/tutustumiskierroksella. Todennäköisesti sen buukkaaminen vaatii vähän isomman ryhmän, mutta oli kiva kuulla paikan historiasta samalla kun sai maistella viiniä ym. Tänä vuonna olen käynyt paikan päällä vain hakemassa myymälästä tuoretta parsaa, maistuu niin paljon paremmalle kuin AH:n valikoimat!

   Poista
 2. Oih ihanaa! Mä niiiin haaveilen maalla asumisesta. Joskus vielä :-) Vaan eipä täällä suomess varmaan missään voi pyöräillä moneen eri lähiruokapaikkaan...

  VastaaPoista
 3. Lähiruoka on ihanaa, mutta liian usein jotain ihanaa torilta ostettuani en enää keksi, mitä siitä voisi valmistaa, ja pari kertaa on jotain päässyt pilaantumaan jääkaappiin. No, yritän parantaa tapani...

  Heitin sulle haasteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni haasteesta, ei vaan tähän hätään taida löytyä energiaa ja aikaa :) Mutta jätän hautumaan, josko myöhemmin!

   Poista