perjantai 31. toukokuuta 2013

Epäsäännölliset työajat

Iltavuorojen idea on ihan hyvä. Kun aloittaa työt kello 17, niin on käytännössä koko päivä aikaa itselle. Homma menee hankalaksi siinä vaiheessa kun ei ole mitään muuta kuin iltavuoroja. Iltavuoro alkaa klo 17 ja päättyy kun baari on suljettu, kaikki siivottu ja täydennetty jne. Eli illasta riippuen kello on jotain 1-3 välillä yöllä. Mistä taas seuraa, että seuraavan iltavuoron toimintakyvyn takaamiseksi, unta on saatava vähintään 8-10h. Josta seuraa se, että sängystä pääsee hyvällä säkällä ylös 11-12 välillä, mutta joskus ei sekään onnistu. Ja sitten "omaa aikaa" jää käytännössä vain muutama hassu tunti. Josta suurin osa kuluu luonnollisesti aamupala/lounasta syöden, pyykkiä pesten, sähköposteja ja blogeja lukiessa ja muuten vaan yleisessä törttöilyssä. Jos aurinko paistaa, saatan innostua ja lähteä pyöräilemään. Mutta se kuka on perillä yleisestä säätilanteesta täällä meilläpäin, tietää että niitä päiviä ei toistaiseksi ole ollut liian usein.

Joskus käy kateeksi säännöllisiä työaikoja, sosiaalisen elämän sopiminen kun olisi huomattavasti helpompaa. Puhumattakaan siitä, että näkisi puolisoaan muutenkin kuin nukkuvana :) Mutta ei parane valittaa, onneksi on työpaikka! Ja ehkä sekin aika tulee, kun voin rennosti chillailla kotona kaiket päivät ja tehdä töitä 12h/vko niin kuin suurin osa hollantilaisista äideistä. Ja nyt joku kotiäiti vetää herneen nenään, koska eihän se kotona oleminen ole mitään chillailua vaan rankkaa työntekoa. Yes, I know. Mutta oletpahan itse oma työnantajasi ja määrittelet oman (tai lapsesi määräävät) rytmisi.

Tällä hetkellä töissä työkavereinani on kaksi pienen lasten äitiä. He tekevät ainoastaan iltavuoroja, koska lasten päivähoito on täällä niin kallista, ettei töissäkäyminen kannata taloudellisesti. Iltavuorojen aikana hoito vastuu on siis isällä tai muilla sukulaisilla. Päivisin he ovat lastensa kanssa kotona. Molemmat tuntuvat pitävän ratkaisua ihanteellisena, saa olla lasten kanssa ja silti tienata perheelle vähän lisää. Vuoroja he tekevät pääsääntöisesti 3 per viikko. Ei kuitenkaan käy kateeksi kun myöhäisen iltavuoron jälkeen joutuvat nousemaan aikaisin aamulla. Yritänkin ymmärtää, kun varsinkin toinen heistä on lähes aina kärttyinen ja väsynyt.

Itse tarvitsen sen 8-10h unta ja jos jää vähemmälle, kuten useimmiten aamuvuorojen aikana, niin olen aika todella väsynyt. Siinä vaiheessa ärsyttää kun jotkut iloisena kiekuvat tarvitsevansa vain 4 tuntia unta yössä. Ihan ok sekin, mutta jokainen on yksilöllinen ja jokaisella on oikeus omiin valintoihinsa. Viime aikoina on ärsyttänyt aika paljonkin se, että ihmiset kokevat oikeudekseen kritisoida muiden elämäntapoja ja valintoja. Suuntaan tai toiseen, aina ihmiset löytää kommentoitavaa jos joku tekee eri tavalla kuin itse tekisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti