tiistai 21. toukokuuta 2013

Tyhmä ja epäkohtelias suomalainen, joka ei ymmärrä tätä kulttuuria

Kun tekee paljon töitä, niin...
- pyykit kasaantuu
- syö epäterveellisempää ruokaa
- ärsyyntyy helpommin
- koti on likainen
- ei ole aikaa sosiaalisen elämän ylläpitoon, ystäville ja sukulaisille
- villasukat ei valmistu
- blogia ei päivitä kukaan

Kaikki on tottakai kiinni omista valinnoista, mikä on itselle tärkeää ja mielekästä. Tein viime viikolla rankan työviikon, tuntimäärissä vain vähän normaalia pidempi, mutta rankka viikko muodostui yksinomaan aamuvuoroista. Kun herää joka aamu klo 5, niin ei paljon naurata. En ole ikinä pitänyt itseäni sen kummemmin aamu- tai iltaihmisenä, mutta kyllä ennen kuutta herääminen tuntuu aika epäinhimilliseltä. Ja kun vihdoin pääsee töistä kotiin, niin ei paljon huvita mikään.

Justinin 31v. synttäreitä vietettiin torstaina. Koska tämän postauksen perusteella tiedätte, kuinka fanaattisia hollantilaiset on syntymäpäivien suhteen, niin tottakai meille tuli illalla Justinin vanhemmat ja veli tyttöystävineen kahville. Ajaksi oli sovittu klo 19.30-20, vanhemmat tulivat juuri ennen puoli yhdeksää ja veli juuri ennen yhdeksää. Jo tässä kohtaa meni herne nenään.. arki-iltana olisi syytä noudattaa sovittua aikaa! Ja totuttuun tapaan jokainen tällää perseensä penkkiin ja odottaa palvelua.. kuppi kahvia/teetä nenän eteen ja samaan syssyyn kakkua. Kun olin hoitanut emännän velvollisuudet ja seurustellut vähän aikaa, totesin meneväni nukkumaan. Minun mielestäni kun on erittäin ajattelematonta sukulaisilta tulla myöhässä ja sitten vielä istua lääräämässä pari tuntia, varsinkin kun tiedossa oli että meillä on huomenna aikainen aamu (totesivat vain, että minkä ihmeen takia heräät niin aikaisin...). Mutta se on vain minun mielipiteeni, hollantilaisten mielestä kun kaikki on vaan gezellig.

Olen ehkä jo päässyt yli sen vaiheen "mitä ne nyt musta ajattelee", ainakin sukulaisten keskuudessa. Olen suomalainen ja ehkä tapojeni kanssa vähän outo, mutta mitä sitten. En jaksa aina pelata tämän kulttuurin säännöillä, varsinkin kun ne ei tunnu yhtään omilta. Suurimman osan aikaa teen kyllä muille mieliksi, mutta ei se silti tunnu omalta.

En jaksa aina poskisuukotella kaikkia, sekä saavuttaessa että lähtiessä. Varsinkaan niitä ihmisiä, joiden kanssa en ole edes jutellut koko iltana. Mikä järki? Muuta kuin että se on kohteliasta? Öö, kenen mielestä?

Ärsyttää, että juhlissa ystävien ja sukulaisten kesken, vieraat ovat kuin ravintolassa. Ruokaa ja juomaa pitää olla riittävästi, on isäntäparin tehtävä huolehtia että kaikki ovat tyytyväisiä ja riittävästi ravittuja. Normaalisti tarjoaisin apuani tarjoiluissa, mutta täällä on tottunut siihen, että istua tököttää tekemättä yhtään mitään. Viikonloppuna Justinin ja Tomin synttäreitä juhlittiin Zeelandissa, ensin leirintäalueella kahvittelemalla ja sitten satamassa grillaamalla. Ja kaikki sukulaiset tietysti kutsuttu.. Jotenkin tuo tyypillinen juhlinta kotioloissa on jokseenkin hyväksyttävää, mutta leirintäalueolosuhteissa.. Suomessa itse järjestäisin samanlaiset kekkerit periaatteella, että jokainen tuo mukanaan jotakin, niin juomaa kuin ruokaakin. Kaikki tekevät yhdessä jotain ja kaikilla on kivaa. Mutta täällä.. me tehtiin Justinin kanssa kaikki ruokaostokset ja Tom hoiti juomapuolen. Justinin äiti huolehti leirintäalueella kahvin keittämisestä, vieraiden istuessa pyllyillään. Sama homma myös satamassa kun grillattiin. Ehkä se olen vaan minä ja minun outo suomalainen kulttuuritaustani, mutta en vaan käsitä. Justin grillaa, Tomin tyttöystävä esivalmistelee salaatti ym. ainekset, minä hoidan loppusiivouksen. Todella gezellig.

Erittäin huonosti nukutun yön jälkeen, teltassa oli kylmä, märkä ja kaikinpuolin inhottavaa, olin ihan valmis lähtemään kotiin. Ensin kuitenkin aamupalaa. Joka luonnollisesti piti hakea kaupasta, koska eihän kukaan nyt ole ottanut mitään ruokaa mukaan.. Ja siinä vaiheessa kun olen ollut hereillä 3 tuntia ilman aamupalaa, olen hakenut sen aamupalan kaupasta (myös kaikille muille), kattanut pöydän ja istunut sen ääressä 2 tuntia, enkä vieläkään saa syödä, koska KAIKKI eivät ole paikalla, niin menee muuten herne nenään. Joskus ja vaan joskus, musta tuntuu että gezelligheid on lähinnä vittuilua ja muiden ihmisten itsekkyyttä. En voi tehdä niinkuin itse haluan, koska se on epäkohteliasta muita kohtaan. On myös todella epäkohteliasta tehdä jotain kulttuurisääntöjen vastaista, riippumatta siitä mikä olisi järkevää/mukavaa/mielekästä.

Ehkä mulla oli vaan huono viikonloppu. Ja tyhmä epäkohtelias suomalainen tyttö nyt vaan on outo. Antakaa sen olla rauhassa, älkääkä vaan puhuko sille.. kyllä se 20 vuoden päästä on jo jotain oppinut.

Mutta hei, tällä viikolla mulla on vaan 3 työvuoroa. Aluksi olin listan nähtyäni vähän kiukkuinen (missä mun rahat!) mutta nyt olen vaan tyytyväinen, että saan vähän chillata ja hoitaa asioita pois listalta.

Koti on nyt vaihteeksi puhtaaksi puunattu, pyykkikasat vähenee silmissä, on ollut enemmän aikaa miettiä mitä syödä ja aikaa tehdä se (kylmäsavulohta ja ruisleipää, mmm!) ja meidän takapiha muuttuu hitaasti mutta varmasti nätimmäksi. Mulla on myös deitti yhden ystävättären kanssa tällä viikolla ja kappas, blogikin päivittyy taas (ainakin tämän postauksen verran). Kohta rupeaa myös sukkapuikot heilumaan.

Anteeksi avautuminen. Ei ollut kovin kohteliasta ;)

13 kommenttia:

 1. Ahdistuksesi välittyy hyvin postista tänne ruudun toisellekin puolelle :) Tuli ihan sympatia-ärsyyntyminen: kyllä mun mielestä tuossa vaiheessa on ihan normaalia vetää herne nenään! Toki kohtelias olla pitää ja maassa maan tavalla jne, mutta joskus se raja vain tulee vastaan. Tsemppiä iisimpään viikkoon!

  VastaaPoista
 2. Aikojen noudattamattomuus on aina arsyttavaa, olisi edes kohteliasta ilmoittaa jos myohastyy, ja noinkin paljon.

  Meilla ainakin tehdaan kompromisseja, eli valilla on tuolleen nyyttarimeiningille, ja sukulaismies ihan innostui, kun ehdotin etta hankin voisi jarjestaa grillijuhlat silleen, etta jokainen tuo tullessaan jotain. Ja minulle mieluisaa kun tiedan, etta loytyy ainakin yksi ruokalaji, jota voin syoda ;)

  Kulttuureja on erilaisia, eika ole oikeaa tai vaaraa tapaa toimia, mutta tosiaan, mielestani joustoa pitaa tapahtua molempiin suuntiin.

  Tsemppia :)

  VastaaPoista
 3. Samaistun tuohon nukkumaanmenoaikakysymykseen! Mun piti pitkään työmatkojen vuoksi herätä viimeistään 5.30, ja silloin oli meikäläisen sosiaalinen elämä kyllä ihan nollissa. Täällä kun monesti mennään vasta illalliselle ysin maissa illalla. Ja mä taas kellahdin usein Höyhensaarille jo vähän ysin jälkeen, kun olin vain niin uupunut. Ihmiset vaan päivittelivät, että eivät he vaan i-ki-nä kykenisi menemään nukkumaan noin aikaisin. Voi kuulkaa, kokeilkaa muutama kuukausi herätyksiä ennen kuutta ja pitkiä työpäiviä siihen päälle, kyllä alkaa kummasti uni maistua jo yhdeksän jälkeen, jos vain sänkyyn pääsee. ;)

  VastaaPoista
 4. Talo elää tavallaan, vieras kulkee ajallaan. Se on sinun kotisi ja sinun elämäsi, etkä nainut sukua ja tuttavia. Olet oikeassa, minunkin mielestäni tuon suvun gezelligheid on vähintään ajattelematonta ellen sanoisi epäkohteliasta ja itsekeskeistä sorttia. Sinun ei tarvitse jaksaa olla kiltti aina ja kaikille. Työssä käyvä ihminen saa olla väsynyt ja nukkua kotonaan ihan niin kuin tarve vaatii.
  Tuollaista sukua voi fiksusti kasvattaa ottamaan sinut ja sinun tarpeesi huomioon. Toivottavasti et tarvitse siihen kahtakymmentä vuotta. Integroituminen ei tarkoita assimilaatiota vieraan maan kulttuuriin ja omasta identiteetistään luopumista. Oikein sanoit, sinun ei tarvitse jaksaakaan pelata sen maan kulttuurin säännöillä, silloin kuin ne eivät tunnu omilta, ei "kohteliaisuuden" takia tai tavan vuoksi.

  VastaaPoista
 5. Voi, on helppo samaistua tunnelmiisi, vaikka gezelligheid ei päänvaivaa täällä aiheutakaan. Kun aloittaa töissäkäynnin, on jotenkin niin puhki ja äärirajoilla, että kulttuurieroille riittää normaalia vähemmän ymmärrystä ja energiaa.

  Mahtava kysymys kyllä, että miksi nouset niin aikaisin! Ihan huviksesi varmaan ;)

  VastaaPoista
 6. Kiitos teille kaikille ihanille sympatiasta ja kommenteista! Kummasti helpottaa kun saa kunnolla avautua ja purkaa kiukkuja :)

  VastaaPoista
 7. Kuulostaa ihan sille, että olisin vetänyt aivan samoista asioista sitä palkokasvi sieraimiin! Tosi rasittavaa. Ärsyttää sun puolesta, mutta toivottavasti avautuminen tosiaan auttoi ja nyt taas jaksaa olla hetken aikaa "kohtelias"!! :D
  Mä taistelen täällä Suomessakin tuon nukkumaan menemisen kanssa välillä, vaikka yksin asunkin. Se tuntuu olevan joillekin yksilöille aivan liian suuri ongelma, vaikka sen ei heidän elämiin pitäisi millään tavalla vaikuttaa! Mutta siinäpä kitisevät.

  VastaaPoista
 8. Kuulostaa varsin ymmärrettävältä. Mä en varmaan suostuisi viikolla ottamaan vieraita vastaan enää edes klo 19.30 (saatika sitten puoli 9/9 aikaan), kun mullakin on aina arkisin herätys kuuden maissa.

  Sari R'daal

  VastaaPoista
 9. Huh mitä kohteliaisuussääntöjä. Onneksi olen autuaasti pihalla paikallisista kohteliaisuussäännöistä, niin ei tarvitse ottaa stressiä, vaikka niitä rikkoisinkin. Ja työpaikalla tein heti aluksi selväksi kaikille, että minähän en poskisuukottele, not my culture.

  Jaksamista. Mun kokemusten mukaan sukkapuikkojen heiluminen auttaa tässä. :)

  VastaaPoista
 10. Voi ei. Pystyn kyllä niin tunteen sun tuskan nähtyäni sen meiningin tupareissa. Huh! Ehkä ne vois jossain vaihees oppia siihen suomalaiseen nyyttärimeininkiin jos vaikkapa vietät omia synttäreitäs suomen tyyliin? Tosin perinteet on sielä varmasti tiukassa.

  VastaaPoista
 11. Voi ,kuinka tutulta tuo kaikki kirjoittamasi kuulostaakaan!
  Hollantilaisten tapa viettaa synttareita on potuttanut minuakin jo vuosia.(Poskisuukot ja ringissaistuminen ja kauhea passaaminen suoraan syliin)
  Alussa yritin kattaa kotona seisovaa poytaa ja sanoa etta sielta saa sitten ottaa kukainenkin ITSE mita haluaa, mutta yksikaan takapuoli ei noussut tuolista, joten lopulta emannan oli silti palveltava jokaista vierasta.ARGH!
  Nyt yli 15 vuoden jalkeen en enaa jaksa edes arsyyntya asiasta, vaan olen opetellut vaan pikkuhiljaa hyvaksymaan taman mielestani tyhman tavan.
  "Rinkikokkajaiset" kun ei vaan ole meille Suomalaisille luonteva tapa seurustella..
  Niin ja tuo leirinta-aluejuttu oli viela kylla pahaakin pahempi ,huhhuuh
  Voimia jatkossa,koeta kestaa...:D
  t.Yhden hollannikkaan vaimo

  VastaaPoista
 12. Oi kun hieno postaus :) Niin lämmittää mieltä lukea samoista asioista joista itselläkin menee herneitä palkotolkulla nenään (sori, vaikka sua tooosi paljon ärsyttääkin)... Itse kun elää hollantilaisen kanssa samankaton alla, vaikkakin Suomessa, niin noi kaikki yllämainitut jutut on niin tuttuja ja niiin ärsyttävänoutojahollantilaisia!
  Tsemppii :D

  VastaaPoista