tiistai 28. toukokuuta 2013

Pihi, pihimpi, pihein..

En ole koskaan ollut kovin tarkan markan vartija. Mutta toisaalta en ole mikään älytön tuhlaajakaan, en vaan osaa erityisemmin säästää ja yleensä kaikki menee mikä tuleekin. Olen tehnyt töitä 15-vuotiaasta lähtien aina koulun ja opiskelujen ohessa, mutta säästöjä ei ole. Ja opiskeluaikoina olen aina nostanut opintotukea sekä opintolainaa. Hyvin ovat kaikki rahat käyttöön tulleet, en edes tarkemmin tiedä mihin kaikkeen. Vaatteisiin, elämiseen, ruokaan, bussi-, juna- ja lentolippuihin.

http://2.bp.blogspot.com/_tKKEMy8_Sao/S8IVNsxL_CI/AAAAAAAAAOU/kc2lJgi-Kdw/s1600/money-cat.jpg
Source
 Mitään suurta filosofiaa asiaan ei liity, mutta olen aina ollut sitä mieltä, että kyllä elämisestä täytyy nauttia. En halua aina ostaa halvinta sika-nautajauhelihaa tai aina vaan sitä mikä on tarjouksessa. Lähden myös mielelläni kaupungille kahvittelemaan ja ostan kirjoja, vaikka niitä saisi kirjastosta ilmaiseksi (paitsi Hollannissa ei, koska täällä kirjastoihin pitää maksaa vuosittain jäsenmaksu). En ole ikinä unelmoinut omistusasunnosta, vaan vuokralla asuminen on ihan ok. Haaveilen toki matkustamisesta, mutta tuntuu että aina on jonkunlaisessa putkessa (opiskelu tai työt) niin ettei "kunnon lomaa" voi edes pitää. Ts. uskalla pyytää siinä pelossa ettei sopimusta uusitakaan. Joten olen tottunut siihen, että rahaa kuluu arjessa eikä se todellakaan ehdi kasvattamaan korkoa pankkitilillä.

Toisaalta en ostele kalliita älypuhelimia tai panosta sen suuremmin elektroniikkaan. Tämä läppäri toimii ihan hyvin, en koe jatkuvaa tarvetta olla tavoitettavissa, varsinkaan töissä tai tienpäällä. En myöskään osta kalliita vaatteita tai kenkiä. Yleensä löydän aina jotain, joka roikkuu jo alennettuna. Varsinkin täällä se on harvinaisen helppoa, Hollanti on joku alennusmyyntien luvattu maa. Vähintään parin kuukauden välein on alennusmyynnit ja väliaikoina jokaisesta kaupasta löytyy vähintään yksi osio alennettuine tuotteineen.

Ja tämä edellä mainittu fakta on luonnollisesti hollantilaisten mieleen, joilla on maine Euroopan laihialaisina. Hollantilaiset ovat vähän pihejä ja aina tarkkoja rahoistaan. Tässäkin olen tosin huomannut tiettyjä ristiriitaisuuksia. Saatetaan ostaa kalliita vaatteita ja kenkiä, puhumattakaan uusimmista puhelimista, mutta arjen asioissa kuten kotona syötävän ruoan laadussa pihistellään. Osittain myös ehkä näyttämisenhalua. Voit nimittäin olla varma, että ikkunan eteen laitetaan varmasti ne kalleimmat vaasit ja kukka-asetelmat :) Huvittavaahan siinä on se, että naapurustossa kaikilla on lähes samanlaiset asetelmat ikkunoissaan...

http://www.skimbacolifestyle.com/wp-content/uploads/2012/01/keeping-up-wiyh-joneses.jpg
Source
Minkäänlaista faktaa tästä pihiydestä en jaksa etsiä, mutta itselleni todisteeksi riittää vain tämän lähiperheen eli Justinin suvun seuraaminen. Esimerkiksi eilen illalla meinasin tukehtua lasilliseen Rivellaa, kun näin Justinin veljen lähettämän sähköpostin. Kyseessä oli laskelma juhlittujen syntymäpäivien kuluista.. ja myös tuloista!! Ja tietysti Excel-taulukkona... Dear god, en tiennyt olisiko pitänyt itkeä vai nauraa. Justin ja pikkuveljensä Tom ovat syntyneet 2 vuoden ja 10 päivän erotuksella toisistaan. Joten tapana on ollut, että veljekset juhlivat syntymäpäiviään yhdessä. Helppoa kun suku ja suurin osa ystävistä on yhteisiä. Ja koska raha on tärkeää, tietysti pitää pitää huolta että kaikki kulut jaetaan tasan. Sentin tarkkuudella Tom oli siis laskenut tekemänsä ostokset ja Justinin tekemät ostokset ja lisäksi vielä lisännyt laskelemaan lahjoina saadut rahasummat. Lienee tarpeetonta mainita, että omalla kohdallani kulut olisi jaettu suurinpiirtein näin "osta sä nämä, niin mä ostan nuo".

http://www.carrieandjonathan.com/wp-content/uploads/2013/03/save-money-on-travel-savings-ahead.jpg
Source
Tämä tapaus oli siis innoittajana tähän postaukseen, mutta ei suinkaan ole ainoa esimerkki. Myös Justinin vanhemmat ovat loistava esimerkki.. rahaa ON, mutta silti sitä ei käytetä mihinkään ja ainoastaan ostetaan välttämättömimmät ja halvimmat mahdollisimmat vaihtoehdot. Ymmärrän jos on syy, jota varten säästää eikä säästämisessä tietenkään ole mitään vikaa. Mutta säästäminen elämäntapana on jotain, mitä en ymmärrä. Itse nautin siitä, että voin joka päivä nauttia vähäsen siitä mitä olen ansainnut enkä ainoastaan kerran vuodessa tai 5 vuoden kuluttua. Tosin nyt on hyvä syy laittaa jokaisesta palkasta vähän sivuun, se opintolaina on nimittäin maksettava :)

Vaikka rahasta on aika turha riidellä, niin joskus meillä on Justinin kanssa tästä asiasta hieman näkemyseroja ja keskusteltavaa riittää. Onneksi jo aikaa sitten löysin sopivan vertauskuvan, jonka myös mies ymmärtää. Miksi ostaisit  tarjouksessa olevaa olutta, jos et pidä sen mausta? Miksi et ostaisi sitä olutta, josta pidät, varsinkin kun hintaeroa on 2 euroa? (Ja pätee siis tilanteessa, jossa on oikeasti valinnanvaraa taloudellisessa mielessä. Lisäksi jos rahaa ei ole, niin ei sitä oluttakaan osteta, ei edes halvinta.)

http://1.bp.blogspot.com/-AS9KyfC2dCY/UCYH0512vqI/AAAAAAAAA1A/J51DQY6_mmg/s400/happiness.jpg
Source
 Lyhyesti tiivistettynä, en ole mikään tuhlari mutta silti jatkuva kiristäminen kiristää ainakin meikäläisen hermoja. Chillisti, myös rahan suhteen on ihan ok. Pohdiskelin muuten aiemmin sitä verojuttua ja soitto belastingdienstiin paljasti, että Hollannissa ensimmäiset 2001 euroa on verovapaata tuloa.

Viimeksi käytin rahaa ostamalla Sparksille uuden raapimispuun ja nukkumistyynyn.. kissa oli tyytyväinen :)


4 kommenttia:

 1. Kaiken muun vielä ymmärrän, mutta että synttärilahjojen ottaminen huomioon "tuloina" kustannusten jakamisessa...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti kyllä. Ja budjetin fiksaaminen jatkuu edelleen, koska on ollut hieman epäselvyyttä siitä kuka nyt sai keneltäkin mitä lahjaksi ja kuuluuko ne kaikki jakaa puoliksi, vai miten tehdään :)

   Poista
 2. Mä oon kans huomannut sen, että ruuasta pihistellään. Mie taas suomalaisena tottunut kalliiseen ruokaan joten vähän tyyriimpi täällä kaupassa on mulle edelleen halpa :D Ostin muutama kuukausi sitten takaperin milky way suklaajuoman ihan huvikseni ja tulin kotiin jossa anoppi kylässä: alkaa ihmettely miten tuhlasin 1,50e tuohon kun mulla oli kotona 50snt appelsiiniehua, kauheaa tuhlausta. Musta se oli järkyttävän halpa valmissuklaajuoma :D. Totesin vaan, että koska halusin tämän, en appelsiinimehua. Sama pätee juur siihen neukkari lihaan, joskus tuntuu että kunha se on halpaa, se voi olla vaikka tzernobylistä.

  Jotenkin täällä tuntuu jotkut uskottelevan itselleen, että koska se on halpa, se on hyvä. Sama ns. terveellisyyden kanssa, joskus tuntuu, että porukka täällä voi juoda vaikka kusta, kunhan uskottelee että se on terveellistä. Mie taas on syö mitään joka maistuu ydintuholle vaikka olisi kuinka terveellistä / halpaa. :D Täytyy olla rehellinen itselleen. Silti voidaan pokkana syödä joka päivä valmis/mikroruokaa (pakasteruokaa joka ei kuulemma ole valmisruokaa koska se pitää kuumentaa...)

  Pihistelyssä viimeisin huippuveto oli, että säästäisin rahaa kun kävisin suihkussa töissä...Mitä hittoa? :D

  Toisaalta "meidän" suvussa tuhlataan sitten kaikkeen turhaan, joka viikko uus kosteusvoide, vähän vaatteita ja muuta kivaa, mut ruuan täytyy olla extrahalpaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä Suomen hinnat kummittelee edelleen munkin päässäni. Täällä moni asia tuntuu halvalta kun muistelee Suomen hintoja ja oon aina innoissani kun on näitä 1+1 tarjouksia, joita ei Suomessa ole ikinä! Ja mitä tuohon terveelliseen ruokaan tulee.. hollantilaisilla on asiasta hieman eri käsitys kuin muulla maailmalla :)

   Poista