Hollannissahan ei ole kunnallista terveydenhuoltoa vaan jokaisella oma huisarts eli omalääkäri. Näitä huisartspraktijk vastaanottoja on joka kaupungissa useita ja sitten kun on summamutikassa jonkun valkannut, niin sinne kirjoittaudutaan sisälle ja sitten sama lääkäri voi olla omalääkärinä vuosikymmeniä.. eli niin kauan kunnes itse haluaa toisen lääkärin tai lääkäri jää eläkkeelle. Koska huisarts on aika mahtipontinen veikko, niin erikoislääkärille pääsee vain omalääkärin lähetteellä. Koskee niin psykologeja, ihotautilääkäreitä, silmälääkäreitä, fysioterapeutteja ja sairaaloita.. Myöskään työterveyshuoltoa ei Hollannissa ole. En tiedä onko näillä kahdella asialla yhteyttä toisiinsa mutta Hollannissa ei ole myöskään sairauslomaa lääkärin todistuksella.
Käytännössä siis kun työntekijä sairastuu eikä kykene menemään töihin, niin hän päättää itse olevansa työkyvytön ja ilmoittaa siitä työnantajalle puhelimitse. Työnantaja sen jälkeen soittaa päivittäin työntekijälle tarkistaakseen voinnin, kunnes työntekijä palaa töihin. Jos työnantaja epäilee työntekijän sairautta, hän voi lähettää ilmoittamatta jonkun tarkistamaan, että työntekijä on oikeasti sairaana, ilmoittamassaan osoitteessa. Käytännössä työntekijällä ei siis ole lupaa poistua kotoaan ellei siihen ole pätevää selitystä. Voisin kuvitella että esimerkiksi lääkärissä käynti laskettaisiin päteväksi selitykseksi, mutta millä senkin sitten todistaa.
Jos työntekijä sairastuu pitkäaikaisesti, niin työnantaja yleensä käynnistää tietynlaisen prosessin. Yhtiöittäin vaihtelee, mutta lähes aina kuvioon tulee mukaan ns. arboarts, joka on siis yrityksen palkkaama lääkäri, jonka tulisi arvioida työntekijän terveydentilaa puolueettomasti ja selvittää, onko työntekijä oikeasti työkyvytön ja miten työntekijä voidaan kuntouttaa. Sanon "tulisi" koska mitä olen arboartseista lähipiiristä kuullut, niin läheskään aina he eivät ole puolueettomia, mikä on jokseenkin selitettävissä sillä että he ovat kuitenkin työnantajan palkkaamia.
Korostettakoon tässä nyt vielä että käytännöt eri yritysten kesken vaihtelevat. En ole aiemmin juurikaan kokenut ongelmia tämän erikoisen käytännön kanssa, että sairaslomaa ei ole. Useimmiten olisi paljon ihmisystävällisempää, että voisi vain mennä lääkäriin jossa lääkäri toteaisi väliaikaisen työkyvyttömyyden ja sitten saisi "luvan kanssa" sairastaa pari päivää. Ja jos ei ole parempi olo, niin sitten uudestaan lääkäriin. Tietysti suhteellisen haastavaa tavallisen flunssan kanssa, jolle ei periaatteessa voi tehdä mitään muuta kuin sairastaa pois.
Olen aiemminkin tuonut blogissa esille nykyisen työpaikkani tiukat käytännöt. Kellekään siis tuskin tulee yllätyksenä, että myös sairastamistapauksissa yrityksen käytännöt ovat suhteellisen tiukat. Joskaan niistä ei kerrota missään etukäteen ja käytännössä ne saa selville vasta siinä vaiheessa kun on jo "prosessissa" mukana. Eli vuoden aikana tavallinen hollantilainen ilmoittautuu keskimäärin sairaaksi 1,9 kertaa. Tämän perusteella työpaikallani on sääntö, että työntekijä voi vuoden aikana ilmoittautua sairaaksi 3 kertaa ja jos määrä ylittyy, niin seuraamuksia on luvassa. Ensimmäinen seuraamus on puhuttelu esimiehen kanssa. Mutta käytännössä sen puhuttelun saa jo ennen kolmatta kertaa, jotta "on varmasti tietoinen mitä tapahtuu jos ilmoittautuu 3 kertaa sairaaksi". Sen jälkeen jokaista sairastumiskertaa kohden seuraamukset lisääntyy. Seuraavaksi vuorossa on puhuttelu yhdessä esimiehen ja osastonjohtajan kanssa. Seuraavasta kerrasta puhutteluun tulee mukaan HRM-osasto. Sen jälkeen kutsustaan jo arboarts paikalle selvittämään, että mikä työntekijässä on oikeasti vikana, kun se sairastaa niin paljon. Jne jne.
Kuulostaa aika kannustavalta, eikö.
Vittumaistahan tilanteessa on se, että päivittäiset puhelinkeskustelut esimiehen kanssa ovat käytännössä puhdasta painostusta työnantajan puolelta saada työntekijä niin nopeasti kuin mahdollista takaisin töihin. Ja jos työntekijä menee puolikuntoisena töihin, on mahdollisuus tehdä päivä tai kaksi 50% työpäivää, eli vain puolet normaalista tuntimäärästä. Ihan ok sinänsä, mutta pointti onkin siinä, että lähes aina työntekijä tulee töihin liian nopeasti, jolloin paranemista ei kunnolla tapahdu, jolloin työntekijä tulee uudestaan sairaaksi, jolloin seuraa uudelleen poissaolo töistä, josta seuraa jälleen uusi merkintä ja puhuttelu. Vaikka periaatteessahan kyse on täsmälleen samasta sairaudesta, jonka vaan ei ole annettu parantua kunnolla.
En tietenkään voi syyttää tästä ikuisuuden jatkuneesta flunssastani ketään, mutta uskallan silti väittää että jos olisin silloin 2 viikkoa sitten saanut oikeasti sairastaa flunssan pois, en nyt kärvistelisi täällä tuskissani, jonka on aiheuttanut normaali flunssa potenssiin 100. Olin viime viikon töissä ja pari päivää olo olikin ihan ok, ajattelinkin jo onnessani että flunssa on selätetty. Lauantaina aamulla kuitenkin heräsin taas huonovointisena ja siitä eteenpäin on olo vaan mennyt alaspäin. Mutta koska näiden lukuisten puhutteluiden seurauksena, on selkeää että työpaikallani ei uskota sanaakaan että olisin kipeänä, jos teen ilmoituksen puhelimitse, niin päätin mennä eilen aamulla töihin.
Sen jälkeen kun olin käynyt aamulla junan vessassa oksentamassa (ihana yskä) totesin, että ei ehkä kuitenkaan maailman fiksuin idea lähteä töihin mutta en antanut periksi. Matkustin töihin ja näin esimieheni jo ennen työpisteelle saapumista. Hän totesi että näytän hirveältä ja itse totesin, että yritin kyllä parhaani mutta taidan kyllä lähteä samantien kotiin. Johon kommenttina, että olet kyllä ollut tosi paljon kipeänä viime aikoina ja että minkä ihmeen takia et parannu, ja mitä jos menisit lääkäriin. Totesinkin siihen, että ei ole kyllä oma valintani olla kipeänä ja jos voisin, niin valitsisin aika nopeasti terveenä olon. Kommentit kun työpaikalla on aina sitä luokkaa, että ihan kuin nauttisin sairaana olemisesta.
Joopa joo, soitin omalääkärin vastaanotolle ja assistentti totesi, että flunssa kestää tällä hetkellä 4-5 viikkoa ja että sen jälkeen voin soitella uudestaan, jos ei mitään erityisen pahoja oireita ilmaannu ennen sitä. Eli silmätulehdusta, poskiontelontulehdusta ja korvatulehdusta odotellessa.. sitten pääsen ehkä lääkäriin? Ja siinäkin vaiheessa siitä saisi taistella, koska tunnetusti tervehenkiset hollantilaiset ei harrasta antibiootteja ja taudit menee itsestään ohi kun ulkoilee riittävästi raikkaassa meri-ilmassa. I wish I was kidding.
Nojoo tiedän kyllä että flunssaan ei ole varsinaisesti lääkitystä, mutta jotenkin assistentin neuvo "juo paljon teetä hunajan kanssa, se on erittäin tärkeää" tuntuu puhtaalta vittuilulta. Kyllä on taas näiden sairastamisviikkojen jälkeen teekiintiö vuodeksi eteenpäin täynnä. Kahvia suoraan suoneen, kiitos.
![]() |
Source |