lauantai 15. helmikuuta 2014

Äidin oppeja: Näin meillä pestään pyykkiä

Jokunen aika sitten sain eräältä lukijalta mahtavan listan erilaisia postausehdotuksia. Niiden joukossa eräs, joka erityisesti sykähdytti. Tarinointia arjesta ja aiheesta, joka kuuluu enemmän tai vähemmän jokaisen elämään. Nimittäin pyykinpesu!

Meillä pyykkiä pyöritetään pääsääntöisesti viikonloppuisin. Sähkö on halvempaa arkisin klo 21-7 välillä, mutta viikonloppuisin koko päivän, eli perjantai-illan klo 21 aina maanantaiaamuun klo 7 asti. Toki viikollakin kerkeisi pyöräyttämään koneellisen jos menisi nukkumaan vasta puoli yhdentoista jälkeen, mutta ehkä sen aika koittaa sitten maaliskuussa. Nämä pari viimeistä viikkoa kun olen duunissa 8.15-17, joten herään aamuisin heti puoli viiden jälkeen ja iltaisin kömmin sänkyyn heti yhdeksältä. Ja tuo halvempi sähkö on aika oleellinen, kun meidän 2 hengen taloudessa kulutetaan sähköä 5 ihmisen verran! Syynä tähän lienee liikaa kuluttava lämpöpumppu, jolle on tilattu korjaaja ensi viikon perjantaille. Ja lisäksi vaihdettiin sähköntoimittajaa, joten kuukausittainen summa tulee pienenemään ainakin parikymppiä.

Mutta siis toistaiseksi viikonloput on aina pyhitetty pyykinpesulle. Olen aika fanaattinen pyykinpesijä ja se on perua äidiltä. Ja tykkään pestä pyykkiä! Kotitöiden aatelia verrattuna esimerkiksi tiskaamiseen, jota inhoan yli kaiken. Meillä on kylpyhuoneessa yksi valkoinen rottinkinen pyykkikori, joka on sunnuntaina iltaisin tyhjä mutta jo seuraavana perjantaina pursuilee yli äyräiden. Lauantaina aamuisin Justin kantaa pyykkikorin ullakkokerrokseen, joka on tällä hetkellä pyhitetty kokonaan pyykinkäsittelylle. Toisilla on kodinhoitohuone, meillä koko kerros ;)Meillä on 4 muovikoria, joihin lajittelen jokaisen vaatekappaleen. Tosin koska lajittelu/erottelu on erittäin tärkeää, niin harvemmin 4 kasaa riittää. Joten lisäkasoja muodostuu myös lattialle ja joskus yläkerran kaiteille.Pääperiaatteessa lajittelen vaatteet värien, materiaalien ja käyttötarkoituksen mukaan. Joka viikko meillä pestään ainakin seuraavat koneelliset:

1. Justinin työvaatteet, peruspesu puuvillalle 40-60 astetta
Fyysisen työn vuoksi, Justinin työvaatteet on melkoisen likaisia. Joten työhousut ja -puserot, niiden alla käytettävät t-paidat ja työbokserit menee aina samaan koneeseen. Koska vaatteet on vanhoja ja vähän semmoisia resuisia, niin väreillä ei juuri ole väliä. Tummaa kategoriaa kuitenkin kaikki, mustaa, sinistä, punaista ja vihreää.

2. Omat työvaatteet, kevyempi pesu sekoitekuiduille 30-40 astetta
Omat työgarderobini perustuu tällä hetkellä housuihin/farkkuihin, hameisiin, alustoppeihin ja erilaisiin neuletakkeihin/neuleisiin/jakkuihin.  Suurin osa vaatteista on tummia: harmaata, sinistä, mustaa jne. Materiaalit on erilaisia sekoitteita ja puuvillaa. Suositellut pesulämpötilat on 30 ja 40 asteen välillä, yleensä pesen 30 asteessa ja pesuohjelmalla, joka on hellempi kuin perus puuvillapesu ja linkous on kevyempi. Myös mustat rintaliivit pesen aina näiden joukossa, pesupussissa tietysti.

3. Valkoiset sukat, peruspuuvillapesu 40 astetta
Justin käyttää melkein pelkästään valkoisia sukkia ja ne on aina Niken. Mutta kuten voitte kuvitella, niin valkoiset sukat ei ole puhtaanvalkoisia kuin ehkä ensimmäisen käyttökerran. Joten pesen valkoisten sukkien kanssa yleensä myös muita vaaleita, kuten vaaleanharmaita collegehousuja ja -huppareita tai ihan vaaleankeltaisia t-paitoja.

4. Punainen peruspesu, 40 astetta
Jostain syystä suurin osa alushousuistani ja sukista, joita käytän viikoittain, on punasävyisiä.. oranssia, pinkkiä, punaista, vaaleanpunaista ja persikkaa. Myös punaisia t-paitoja ja toppeja löytyy. Myös rintaliiveistä löytyy paljon punasävyjä. Joten näistä kertyy useimmiten oma kasansa ja vaikka materiaalit vaihtelee, niin pesen yleensä ihan perusohjelmalla 40 asteessa. Alusvaatteet ja sukat tulee mun mielestä pestä vähintään 40 asteessa, jotta niistä tulee tarpeeksi puhtaita. Myös tämä on äitin peruja, hän kun useimmiten pesee alushousut 60 asteessa, ihan varmuuden vuoksi :D

5. Pyyhkeet, 60-80 astetta, pitkä puuvillapesu
Pesen pyyhkeet yleensä kaikki samassa koneessa väristä riippumatta. Kun otan uudet pyyhkeet käyttöön, niin pesen ne aina kerran tai pari erikseen oman värinsä kanssa ja sen jälkeen vaan kaikki värit sekaisin. Meillä ei ole ihan vaaleita pyyhkeitä kuin muutama keittiöpyyhe, joten kirkkaanpunaiset ja -siniset menee sulassa sovussa keskenään. Pesen pyyhkeet yleensä aina 80 asteessa ja pitkällä 2h pesuohjelmalla. Kaikissa muissa pesuissa käytän aina pyykinpesuaineen lisäksi huuhteluainetta, mutta pyyhkeiden kanssa laitan huuhteluainelokeroon vähän etikkaa. Etikka neutralisoi muita hajuja ja pyyhkeiden, jos minkä, pitää tuoksua puhtaalle. En tiedä onko muilla asioista traumoja, mutta inhoan kuivata pyyhkeeseen, joka tuoksuu "likaiselle". Sellaiselle märälle ja tympeälle, ei ollenkaan raikkaalle.

6. Lakanat, pitkä puuvillapesu 60 astetta
Vaihdetaan lakanat aina kahden viikon välein ja koska aluslakanat on värjätty peittojen ja tyynyliinojen kanssa samaan sävyyn, niin pystyn pesemään aina koko sängyn petivaatteet kerralla. Meillä on 180x210 sänky ja tuplaleveä peitto, muotoillulla aluslakanalla ja 4 tyynyä (joista 1 tosin on melkein aina lattialla). Aluslakanan alla on vielä erikseen sijauspatjan suojana valkoinen aluslakana, joka vaihdetaan kerran kuussa. Sen pesen tottakai erikseen. 2 settiä lakanoita, joista toinen on tummanharmaasävyinen ja toinen punasävyinen. Onni on 7kg pesukone, johon tosiaan mahtuu koko sänkyvarustus yhdellä kertaa.

7. Sekalainen tummasävyinen pesu, peruspesu puuvillalle 40 astetta
Yleensä pyykinlajittelun jälkeen jää vielä sellainen epämääräinen kasa, joka ei sovellu kauhean hyvin edellämainittuihin kategorioihin. Yleensä siitä kasasta löytyy ihan peruspuuvillavaatteita: t-paitoja, sukkia, yksittäisiä alushousuja jne.

Näiden lisäksi pesen erikseen
- täysinvalkoiset vaatteet, joihin en halua mahdollisia värihaittoja esimerkiksi harmaista vaatteista
- kauluspaidat, jos eivät sovellu värinsä puolesta hienopyykin eli omien työvaatteideni joukkoon
- farkut
- siniset vaatteet
- juhlavaatteet, kuten mekot jos eivät sovellu tumman hienopyykin joukkoon ja sukkahousut

Mutta näitä yllämainittuja ei tule pestyä viikoittain, riippuu vähän että mitä on tullut pidettyä päällä. Joskus joku yksittäinen vaatekappale saattaa lojua yläkerran pyykkikoreissa parikin viikkoa, jos sille ei löydy sopivaa kumppania pesuun.

Kuten aiemmin mainitsin niin meillä on tosiaan 7kg pyykkikone, joten voitte kuvitella että tällä tarkan lajittelun periaatteella, niin se ei ole läheskään aina täynnä. Tottakai yritän pestä aina mahdollisimman täysiä koneellisia, mutta joskus koneessa pyörii vain muutama vaatekappale. Pesuohjelmat vaihtelevat 2,5 tunnin täyspitkästä 90 asteen puuvillaohjelmasta 15 minuutin 30 asteen pikapesuun, mutta pikapesu tarvitsee aina seurakseen erillisen 16 minuutin linkouksen, sillä vaatteet on ilman sitä ihan litimärkiä.

Yleisimmin käytetty ohjelma on meillä 1h 25min ohjelma ja sitä käytetään 40 asteen pyykeissä. Sen lisäksi käytän reilun tunnin ohjelmia vähän herkemmille vaatteille ja ne yleensä 30 tai 40 asteessa. Ihanaa tuossa pesukoneessa on se, että joissain ohjelmissa voi pesuaikaa lyhentää painamalla yhtä nappulaa. En tiedä tarkalleen että mistä pesuohjelman vaiheesta se sitä aikaa nipistää, mutta pesutuloksessa en ainakaan ole huomannut eroa. Lisäksi pesukoneessa on 24 tunnin ajastin, joka on ihan luksusta! Varsinkin jos on yhtään energiaa hoitaa pyykkishowta illalla, niin ajastimen voi laittaa päälle niin, että seuraavana aamuna herätessä ensimmäinen pyykkikoneellinen on jo valmiina ripustamista varten.
Meillä ei ole kuivausrumpua enkä sitä tässä vaiheessa koe millään tavalla tarpeelliseksi. Ehkä myöhemmin jos on lapsia ja pyykkirumba paisuu entisestään, niin kai se helpottaisi arkea jos voisi vaan lykätä puuvillavaatteet kuivausrumpuun. Mutta ei ole tällä hetkellä mitenkään ajankohtainen. Joten meillä vaan ripustetaan kaikki pyykit ja onneksi ullakolla on tilaa. Olen tosi tarkka siitä, että puserot, neuleet yms. ripustetaan aina suoristettuina henkareihin. Pyykkipojilla laitetaan taas kuivumaan sukat, alushousut, rintaliivit ja alustopit.

Hollannissa on tosi yleistä että ihmiset kuivaa pyykkejään portaikossa, eli kaiteelle ripustetaan roikkuva pyykkiteline, johon voi sitten ripustaa portaikon yläpuolelle pyykkejä. Todella kätevää varsinkin lakanoiden ja pyyhkeiden kanssa, jotka normaalilla pyykinkuivaustelineellä on aina liian pitkiä ja isoja. Noita kaiteella roikkuvia pyykkitelineitä meillä on kaksi vierekkäin ja sen lisäksi 2 seisovaa pyykkitelinettä, toinen korkeaa ja toinen leveää mallia. Kyllä noihin saa helposti ainakin 4 koneellista kuivumaan. Ja seuraavana päivänä sitten pyykkishow jatkuu kun edelliset on kuivuneet.Meillä on myös sellainen takapihalle laitettava kuivausteline, mutta syystä tai toisesta sitä ei ole vielä näiden kahden talovuoden aikana saatu istutettua tonne pihaan. Vaatisi tottakai jonkunlaisen kiviporan saada se tuosta laatoituksesta sisään ja jotenkin mua ei yhtään houkuttele sellainen hökötys. Tottakai sen voisi aina nostaa "kuopastaan" pois kun pyykit ei ole siinä kuivumassa, mutta jotenkin kauheen hankalaa :D Erityisesti se kun pyykit pestään ihan talon ylimmässä kerroksessa ja sitten niiden pyykkikorien kanssa saisi ravata edestakaisin.. Hmm, ai miten niin taas eliittiongelmia..

Tänään on kyllä niin kotipäivä kun olla vaan voi. Olen nyt kolmatta viikkoa flunssainen (tottakai sain Justinilta tartunnan siitä kuolettavasta flunssasta) ja olo oli tänään aamulla aika heikko, joten päätin olla tänään tekemättä oikeen yhtään mitään ja vaan chillailla kotona. Suunnitelmissa oli kyllä niin mennä lenkille, mutta kai sinne ehtii sitten parin viikon päästäkin kun ei ole enää töitä.. Joten pyykinpesun lomassa tempaisin pullataikinan ja se taitaa olla hyvässä vaiheessa, joten suuntaan tästä ihanasti kotoilemaan ja korvapuustien tekoon.

http://www.myllynparas.fi/files/images/300_reseptikuvat/makeat_leivonnaiset/korvapuustit300.jpg
Source
Mukavaa viikonloppua muillekin!

3 kommenttia:

 1. No huh, onpa tuossa lajittelemista. Tuli mieleen, helpottaisiko jos valkoiset sukat vaihtaisi tummiin, menisi samassa pesussa tyovaatteiden kanssa?
  Meilla laijitellaan 40 asteiset vaaleat ja tummat ja sitten on lakanat ja pyyhkeet 60 astetta, siina se :)
  Etikkaa lorautan myos valilla pyyhepyykkiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuule.. et tiedä kuinka paljon harmaita hiuksia olen jo saanut noista valkoisista sukista :D Mutta jostain syystä Justinille, ne kaikkein parhaimmat ja mukavimmat sukat on yksinkertaisesti Niken valkoiset tennissukat. Joten ei auta vaikka kuinka paljon vihjailisin asiasta (tai sanoisin ihan suoraan) valkoiset sukat on ja pysyy...

   Poista
  2. Aaah, voi apua :D Mita jos ne vaikka vahingossa hukkuisi, tai varjaytyisi mustiksi hupsista vaan muun pyykin mukana ;)

   Poista