keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Työpaikkapukeutuminen Hollannissa

Sain Katrilta kysymyksen että minkälainen pukukoodi hollantilaisissa työpaikoissa on. Aluksi rupesin vain vastaamaan kommenttiin, mutta kun se venyi ja vanui, niin päätin samantien postata tästä aiheesta lyhyesti ja ytimekkäästi. Ja tottakai perustuen vain omaan kokemukseeni, joten jälkikäteissyytöksiä ei oteta vastaan :) Työhaastattelupukeutumisesta puhuin jo vähän tässä postauksessa. 

Katri kyseli, että miten täällä pukeudutaan työpaikoilla.  
Voiko farkuissa mennä töihin? Ja ollaanko niinkuin Suomessa, että toimitusjohtajatkin kulkee farkuissa ja joskus hupparissakin?

Työpaikkapukeutuminen riippuu siitä työpaikasta ja sun omasta asemasta/työnkuvasta. Hollantilaiset mun mielestä on aika rentoja kaiken pukeutumisen suhteen, esimerkiksi hääjuhliin voi vieraat tulla puku päällä ja hienossa juhlamekossa tai sitten ihan vaan farkuissa ja t-paidassa. Molemmat on nähty..

Mutta työelämässä taitaa useimmissa paikoissa olla ihan business casual koodina. Eli farkut voi laittaa jos ne yhdistää kalliin kauluspaidan, kalliin neuleen ja siistien kenkien kanssa. Oman kokemuksen mukaan eli kaikissa mun Hollannin työpaikoissa on kaikki ns. pomot (eli ainakin toimitusjohtaja ja osastopäälliköt) aina olleet puku päällä. Mutta saman firman sisällä kaikki "alemman luokan" työntekijät voi hyvinkin olla farkuissa ja t-paidoissa.

Kaikissa työhaastatteluissa olen esimerkiksi ollut puku päällä, aina kauluspaita, mustat suorat housut ja jakku. Mutta sitten taas haastattelijoiden puvustus on vaihdellut, puvusta kukkamekkoon ja farkkuihin ja t-paitaan. Suosittelen silti menemään puku päällä, hollantilaisilla kun varsinkin on tapana tuomita osapuoli ensivaikutelman perusteella. Ja varsinkin ekat työpäivät kannattaa pelata varman päälle ja katsoa mitä työkavereilla on päällä.

Uusimmassa eli nykyisessä työpaikassani pukukoodi noudattelee toimistoväen osalta aikalailla business casualia, joidenkin kohdalla tosin lipsahtaen aina välillä casualin puolelle. On kuitenkin selkeä koodi, että aina asiakastapaamisiin mennään siististi business tyylillä, miehet kauluspaidoissa ja puvuissa. Mutta meidän toimistolla miehillä on joko puvun housut, chinot tai farkut, yläosana kauluspaita, neule tai siisti t-paita (yleensä aina jotain merkkiä). Lenkkareita tai huppareita ei siis näy. Naispuolisia kollegoita mulla on vain muutama, mutta noudatellaan samaa linjaa. Siistit housut (farkutkin ok) ja siisti pusero, voi olla kauluspaita, neulepusero tai paitapusero. Usein vielä neuletakin tai jakun kanssa. Itse olen ainoa, joka käyttää myös puolihameita ja mekkoja. Mutta yhdistän nekin siisteihin puseroihin ja nilkkureihin, aina sukkahousuilla. Paljaat jalat työpaikalla on musta jo aikamoinen moka.

http://www.styleround.com/wp-content/uploads/2013/08/What-Is-Business-Casual-Attire-2.png?60f84c
Source

Edellisessä työpaikassani lentoyhtiön asiakaspalvelussa oli periaatteessa vapaa pukeutumistyyli, mutta business casualia suositeltiin ja usein muistutettiin, että siisti asiallinen pukeutuminen on suositeltavaa, sillä toimistolla käy paljon vieraita ja varsinkin emoyhtiölle halutaan näyttää vain fiksua ja filmaattista. Lisäksi edellisen työpaikan koulutuksessa tuotiin hyvin esille se, että tietynlainen pukeutuminen (ja itsestä huolehtiminen) luo myös tietynlaisen fiiliksen: lisää itsevarmuutta ja luottoa omaan ammattitaitoon. Myös silloin kun palvelet asiakasta puhelimitse, etkä nenätysten. Jokainen tietää varmasti sen eron, kun vertaa omaa fiilistä silloin kun on laittautunut vimpan päälle tai sitä kun makaa sohvalla kotiverkkareissa.

Ensimmäisessä työpaikassani täällä Hollannissa sain työvaatteet hotellin puolesta, tai siis puserot ja essun. Kengät ja housut on täällä omat. Jaksan aina ihmetellä sitä täällä, kuinka tarjoilijoilla on aina omat housut ja kengät.. Suomessa kun on tiukkaan määritelty, millaisilla kengillä saa tehdä töitä ja millaisilla työkengillä saa esimerkiksi olla ravintolan keittiössä. Täällä vetää tarjoilijat kepeästi omissa lenkkareissa. Muistan kyllä että hotellin keittiössä kokeilla oli kyllä työkengät. En sitten tiedä miten tarjoilijat on niin eri, kun ihan samalla tavalla siellä kuitenkin huseerataan veitsien, kuumien pannujen ja liukkaiden rasvalattioiden seassa. Mutta Hollannissa on tosi yleistä, että työpaikalta (siis niissä paikoissa joissa käytetään univormua) vain paidan. Esimerkiksi siis kaupoissa ja ravintoloissa. Kustannuskysymys? Kuka tietää.

Hassua on myös, että täällä ei myöskään kaikki lääkärit, hammaslääkärit, terveydenhoitajat ja assistentit välttämättä käytä ollenkaan univormua. Sairaalassa mun mielestä kyllä, mutta esimerkiksi meidän omalla terveysasemalla ja hammaslääkärin vastaanotolla henkilökunta hiihtelee ihan omissa vaatteissaan. Yleensä lääkärin valkoinen takki roikkuu naulassa työhuoneen nurkassa. Hammashoitajatkin on omissa vaatteissaan, mutta kyllä niillä sentään kumihanskat ja suusuojukset on :)

Lyhyesti ja ytimekkäästi totean vielä lopuksi, että työhaastatteluissa kannattaa aina pelata varman päälle ja pistää se puku. Ja hyvin nopeaan ekan työviikon aikana selviää, mitä muut töissä käyttää ja sitä voi sitten huoletta kopioida.

4 kommenttia:

 1. Mulla on kanssa suurimmassa osassa työpaikoistani ollut business casual sellaisena ääneenlausumattomana pukukoodina, niin myös täällä... suurimman osan vuodesta. Meillä ei nimittäin ole talossa ilmastointia, joten kesällä viipotettiin sen ainoan naispuolisen työkaverin kanssa pienissä kesämekoissa taatusti ilman sukkahousuja, eikä niillä miespuolisillakaan työkavereilla kovinkaan monella ollut pitkiä housuja, kun tietokoneiden täyttämässä työhuoneessa lämpömittari huitelee yli 30 asteessa. Mikä ihana tekosyy pitää tosi pitkiä jätskitaukoja. ;P

  Sen sijaan Suomessa edellisessä työpaikassani shortsit oli kielletty pukukoodissa, minkä takia jotkut työpaikan miehet mutisivat kesähelteillä syrjinnästä. ;) Mutta kyseessä oli jenkkiyritys, ja Jenkeissä tosi monessa yrityksessä pukukoodina on tuo business professional, ja farkkuja voi pitää vain perjantaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas ilmastointi on liiankin tehokas, jatkuvasti sais olla kiskomassa ylimääräistä villatakkia niskaan.. kai se sitten kesähelteillä hajoaa :D Voi olla että siinä vaiheessa minäkin peruisin puheeni sukkahousuista!

   Mun nykyinen työnantaja on kanssa amerikkalainen, mutta me vissiin pelataan täällä Euroopan säännöillä :) Ja meidän ainoa jenkkiedustajakin on pukeutumiseltaan siitä rennoimmasta päästä.. mutta voi olla että jos pääkonttorista tullaan kylään, niin sitten tulee pukeutumisohjeet sähköpostilla.. ;) kuka tietää!

   Poista
 2. Vau, kiitos mahtavan kattavasta vastauksesta! Nämä vinkit pidän mielessä ensi viikolla ekassa työhaastattelussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Toivottavasti heti ensimmäinen työhaastattelu menee putkeen :) Tsemppiä!

   Poista