keskiviikko 21. elokuuta 2013

Päivitystä työrintamalta

Sain vihdoin viime viikon perjantaina hotellinjohtajan hihasta nykäistyä, että meidän on nyt puhuttava. Ensin hän yritti ehdottaa, että josko vasta maanantaina, mutta totesin, että jospa nyt kuitenkin mieluummin tänään. Hänellä ei siis edelleenkään ollut asian suhteen kiire, vaikka perjantaina työsopimukseni päättymiseen oli aikaa noin 2 viikkoa. Enkä siis missään vaiheessa ollut kuullut, että minkälainen tulevaisuuteni kyseisessä firmassa mahtaisi olla.

Muutamista idealistisista (ja kannustavista!) blogiin tulleista kommenteista huolimatta, kyseessä ei missään nimessä ollut kehityskeskustelu. Pomoni ei kysynyt, miten olen viihtynyt tai muutenkaan keskustellut siitä, miten olen työni tehnyt. Hän kysyi, miksi halusin tavata. Vastasin, että en ole kuullut mitä haluatte tehdä sopimukseni jatkon kanssa. Samaan syssyyn jatkoin, että olen mielelläni töissä syyskuun loppuun asti mutta lokakuun alusta aloitan uudessa työpaikassa. Hän totesi, että ok. ?!

Kuulemma mielellään pitävät minut syyskuun loppuun asti ja sitten kyselivät (operations manager oli myös paikalla samassa huoneessa), että mihin olen menossa ja mitä tekemään. Selitin vaihtavani firmaa, koska uusi on enemmän siihen suuntaan, mitä olen opiskellut. Ja sen lisäksi pystyn tekemään työni suomeksi ja englanniksi, jatkuvan hollannin polottamisen sijaan. Tuntuu itsestänikin aika uskomattomalta, että missään vaiheessa ei kyselty että kuinka olen viihtynyt. Olisin myös halunnut sanoa, että kaipaisin vähän enemmän palautetta omasta työstäni ja muutenkin parempaa sisäistä kommunikointia, mutta missään vaiheessa keskustelua siihen ei tullut saumaa. Pyysin myös, että saisin pidennetyn sopimuksen kirjallisena, mutta pomoni ratkaisi asian lähettämällä minulle "keskustelumme vahvistuksen" sähköpostilla, jossa todetaan, että olen lähdössä uusiin tehtäviin mutta jatkan firman palveluksessa syyskuun loppuun. Mitään ei ole siis allekirjoitettu, mutta onpahan jotain "paperilla".

Myönnetty loma pysyy ennallaan, eli kun palaan Suomesta, niin mahdollisia työpäiviä on jäljellä 20. Tai ei edes niin paljoa, koska jossain välissä on kuitenkin vapaata. Joten asiat järjestyi hyvin vanhassa työpaikassa, mutta silti on edelleen sellainen olo, että onpas epämääräistä toimintaa. Ei yhtään sellaista, mihin on suomalaisten työnantajien kanssa tottunut. Täkäläinen työlainsäädäntö on myös mulle vielä outo, en osaa sanoa, että miten asioiden tulisi oikeasti hoitua kun en ole perehtynyt asiaan. Kummasti vertaa, että Suomessa on näin ja näin, mutta täällä ei välttämättä toimi samalla tavalla. Esimerkiksi määräaikaisten työsopimusten kanssa toimiminen tai työvuorolistojen toimittaminen. Suomessa ei tulisi kuuloonkaan, että saa työvuorolistan 2 päivää ennen. Meillä taas tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että työvuorolistat on aina myöhässä. Kuulin myös, että vaikka on määräaikainen työsopmus, niin jos itse haluaa irtisanoutua, niin on silti velvollinen työskentelemään kuukauden irtisanomisajan. Eli jos määräaikainen työsopimus päättyy 31.8. ja samana päivänä ilmoittaa, että ei halua jatkaa, niin joutuu silti olemaan töissä syyskuun loppuun asti. Mikä taas mun mielestä tuntuu ihan käsittämättömältä. Kuin myös se, että miten koko homma voi muka olla työntekijän vastuulla? Luulisi nyt, että työnantajalla on velvollisuus ilmoittaa jatkuuko työt määräaikaisen sopimuksen päättymisen jälkeen. Viidakon meininkiä siis...

Viime perjantaina sain myös postitse sopimuspaketin uudesta työpaikasta. Olenkin tässä nyt viikon mittaan kahlannut aikamoisen määrän paperia, enkä vieläkään ole lukenut kaikkea. Myös muutamat tarkentavat sähköpostit on jo lähtenyt, kun ei meinaa ymmärtää. Tykkään kuitenkin tästä uudesta työpaikasta jo senkin takia, että kaikki tuntuu toimivan tehokkaammin ja selkeämmin. Työsopimuksen lisäksi luettavana on työehtosopimus ja henkilöstön käsikirja. Paljon sääntöjä, rajoituksia, oikeuksia ja velvollisuuksia. Mutta tykkään siitä, että asiat on selkeitä. Eipähän tarvitse arpoa ja miettiä omiaan, kun kaikkeen varmasti löytyy vastaus. Täysin toisenlaista siis kuin puoli vuotta sitten rekrytointiprosessini tähän nykyiseen firmaan.

Mutta kaikki näyttää hyvältä ja rullailee sujuvasti eteenpäin.
Ensi viikon torstaina on contract intake, joten siellä sitten selvitellään viimeisetkin paperit. Ensi viikon perjantaina lähdetään lomalle Suomeen (ihanaa!) ja sitten kun sieltä tullaan, niin onkin jo syyskuu mukavasti menossa. Pari viikkoa vanhassa työpaikassa ja sitten muutama päivä vapaata ennen kuin uudet työt alkaa 4.10. Kuulemma pehmeä lasku, kun ensimmäinen työpäivä on perjantai. Sitten alkaakin täysi hööki, kun koulutuksessa istutaan tiiviisti joka päivä ainakin ensimmäinen kuukausi. Aiheesta seuraa varmasti myöhemmin lisää... :)

http://superbowl.wol.org/data/sites/1072/images/2013/StayTuned.png
Source

5 kommenttia:

 1. Osaan samaistua työpohdintoihisi ja turhaumiisi! Paljon olen miettinyt sitä, mikä johtuu eroista työkulttuurissa ja mikä taas vain yksittäisestä yrityksestä. Itse tein Suomessa töitä isossa konsernissa ja Sveitsissä hyppäsin pieneen firmaan, jossa oli jäljellä alkuaikojen startup-henkisyyttä, vaikka firma sittemmin oli kasvanutkin. Kyllä siinä entinen ison konsernin tyttö joutuu monta kertaa nieleskelemään, että miten teillä ei ole tähänkään tilanteeseen jotain sääntöä tai käytäntöä ;)

  Hienoa, että tilanne ratkesi sun kannalta hyvin, vaikka fiilis ei varmaan tuontyyppisen keskustelun jäljiltä niin korkealla ollutkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletuksena ainakin on, että nyt isomman firman leivissä, asiat rupeavat hoitumaan silleen suomalaiselle sopivan jämptisti :) Toki myös pienissä firmoissa on puolensa! Mutta ainakin tämän kuluneen puolen vuoden aikana olen monta kertaa kaivannut selvyyttä asioihin. Ja totta tosiaan, fiilis oli aika jännä sen keskustelun jäljiltä. Lähinnä siltä kantilta, että en vieläkään tiedä, mitä HE olisivat halunneet tehdä työsopimukseni suhteen..

   Poista
 2. Mua ihmetyttää suuresti paikalliset työsopimusasiat. Sain mun työpaikkaan 3kk työsopparin vuokratyöläisenä jonka piti päättyä 30.9 jonka jälkeen tarkoitus oli siirtyä heidän sopimukselleen, ja edelleen on :D. Mutta kävikin ilmi, että mun sopimus pitää vahvistaa yhdysvalloissa ja tätä eivät ottaneet huomioon, noh, ei siinä mitään vuokrasoppari jatkuu. Eivät vaan ilmoittaneet mulle mitään, että jatkuuko mun sopimus automaattisesti X päivään asti vai mitä, tänään taas kävin kysäsemässä, että kenenköhän laskuun tuun Maanantaina firmalle :D. Niille se tuntuu olevan ihan normaalia, että informaatio ontuu ja asiat joutuu aina selvittämään itse, jos kaipaa infoa. Noh. Ei voi valittaa, saa kuitenkin tehdä töitä suomeksi ja ruotsiksi. Joskus vaan ihmetyttää, miten nää firmat edes pysyy pystyssä tällä menolla :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa niin tutulta! Kun itse haluaisi aina kaiken olevan mahdollisimman selkeää, että ei tule mitään yllätyksiä.. mutta täällä vastauksia tuntuu olevan mahdotonta saada ja tuntuu, että suurinta osaa ei kauheasti edes kiinnosta. Kuhan nyt joku tekee työt ja jos siitä jotain palkkaa saa, niin sillä hyvä. Kai se johtuu siitä, että on ulkomaalaisena maassa, kun koko ajan pelkää, että joku vetää maton jalkojen alta ja sitten olisikin tyhjän päällä.

   Poista
  2. Täällä tuntuu asiat tapahtuvan vähän milloin sattuu tapahtumaan. Tosin kuulin mun pomon raivoavan puhelimeen perjantaina kun kello 18 soitti henkilöstöosastolle, että onko se tyttö nyt kirjoittanut sopimuksensa vai ei ja kun sanoivat, että vielä yksi allekirjoitus puuttuu niin pomollakin vihdoin paloi käämi :D. Meillä muuttui käytäntö niin 30.8, että jokainen uusi sopimus pitää vahvistaa ameriikoissa meidän emoyhtiössä ja meille ilmoitettiin siitä tyylillä 29.8 joten jouduttiin lähtemään hakemaan mun ja monen muun sopimuksille hakemaan allekirjoitusta sieltä ja tietenkin siellä oli pari muutakin allekirjoitusta jonossa -_-.

   Onneks mut on palkattu puhumaan/kääntämään/käsittelemään tietoa skandinaavisilla kielillä ja oon tällä hetkellä ainut suomalainen kun mun kolleega on äitiyslomalla, ettei nyt ihan hikikarpalot otsalla tarvii pelätä, ettei sopimusta tule :D Tosin se vahvistettiin jo emoyhtiöstä, mutta mun työsopparin tässä tytäryhtiössä allekirjoittaa mun työpaikan puolesta henkilö joka oli tietysti tän viikon poissa.

   No, ehkä ensi viikolla. Ainakin se sopimus on nyt tehty ja aamen emoyhtiöstä saatu...enää se yksi allekirjoitus. Täytyy kyllä todeta suomalaisena, että ois erittäin noloa ollut suomalaiselle yritykselle tällainen toiminta :D.

   Poista