torstai 20. maaliskuuta 2014

Kuvia ja huomioita Etten-Leurista

Eilen vein auton vuosihuoltoon ja kävelin sieltä kotiin kameran kanssa. Kävelin vanhojen talojen ja vanhemman Etten-Leurin kautta tänne meidän Leuriin, joka on siis Etten-Leurin pohjoispuolta. Leurin keskusta on hyvin pieni, mutta hyvin palveluita on tännekin saatu. Leurissa on Etten-Leurin satama, joka on ihan tässä meidän kotitalon lähellä. Meidän asuinalue on uusinta Etten-Leuria, tällä alueella vanhimmat talot taitaa olla vajaan 10 vuoden takaa. Meidän talon taakse on tulossa vielä lisää taloja, mutta en ole varma koska rakentaminen alkaa. Joka päivä jossain päin tätä meidän asuinaluetta kuitenkin rakennetaan ja kuorma-autot ja kaivurit on ihan jokapäiväinen näky. Lisää Etten-Leurista voit lukea täältä.

Vanhoissa taloissa on järjestään isot ja mahtavat puutarhat. Tämä talo on ihan autokorjaamon vieressä.

Tässä taas uutta talo-designia. Tämän talon rakennus on ollut käynnissä jo useamman vuoden.

Ihana kevät ja aurinko! Tänään jo +20'c.

Kanojen muistomerkki? Tämä rakennelma/viritys on ihan uusi juttu, näin ekaa kertaa eilen..
Hollannissa on aika erikoisia liikennemerkkejä, enkä tiedä onko tämäkään virallinen mutta paljon näitä näkyy teillä, joilla ihmiset ajaa liian kovaa ja kuitenkin lapset voi rynnätä suoraan pihasta tielle.

Voi kun saisi joskus asua tällaisessa talossa <3

Ihmisillä on täällä lemmikkeinä yhtä paljon poneja kuin koiria.. yhdellä sun toisella on takapihalla molemmat :)

Miksei meidän takapihalla kuki mitään..

Taas yksi poni!
Ns. kaupunkialueen päättymisestä tiedotetaan näin, kaupungin nimi ja ruksi päällä :)

Ja näin taas toivotetaan tervetulleeksi!

Liekö johtuu kaupungin/alueen katolilaisuudesta, mutta näihin hartauspaikkoihin/muistomerkkeihin törmää mitä yllättävimmissä paikoissa.

Tämä siis käytännössä keskellä ei mitään. Toinen samantyylinen löytyy toisen lenkkipolun varresta.

Lisää poneja :)

Koirien vessa, tänne saa kakkailla ihan rauhassa.
Myös rumia taloja löytyy, liekö jotain 80-luvun perua..

Täällä on todella paljon noita alueita, joissa koiran saa päästää rauhassa asioilleen ja lisäksi useampia koirapuistoja. Jostain syystä kuitenkin ihmiset antaa koiriensa kakkailla edelleen keskelle tietä ja muiden takapihoille. Koska luvallisia paikkoja on niin paljon, en vaan voi käsittää ihmisten välinpitämättömyyttä. Tuskin edes koiranomistaja tykkää kakkaisista kengistä.

Tällainen laatta oli keskellä tietä, ei ihan selvinnyt että miksi.

Jos olis ronski, niin hakis halvalla leikkokukat viikonlopuksi..

Etten-Leurissa on liikenneympyröissä AINA jotain hätäkkää. Liikennemerkit autoilla on täällä tuollaisia perinteisiä, mutta polkupyörille reitit merkitään joko puna-valkoisin merkein tai jos seuraa tiettyjä kartoitettuja reittejä, niin reittiä seurataan valko-vihreistä kylteistä, joissa näkyy aina reitin numero.
Virallisilla urheilu/leikkipaikoilla on hengailukielto klo 22-07 ja pysyvä alkoholikielto. En tiedä sitten onko nämä alueet erityisessä poliisin tarkkailussa vai noudattavatko hollantilaiset nuoret näitä kieltotauluja ihan itsestään ja hengailevat jossain muualla.

Virallinen "leikki"paikka. Koriskenttä ja skeittiramppeja, ei niinkään ihan pienille lapsille. Pienten lasten pieniä leikkipuistoja on täällä meidän asuinalueella lähes jokaisen talokeskittymän pihassa, niin myös meillä.

Kun tulee lähemmäs Leurin keskustaa, niin talot pienenevät huomattavasti siitä mitä ne olivat Etten-Leurin "rajamailla" eli enemmän maaseutualueella. Vanhat talot täällä keskustassa ovat kapeita ja korkeita, mutta eivät kuitenkaan verrattavissa esim. Amsterdamin keskustan taloihin.

Jostain syystä kaikki koulut täällä on tuollaisia laatikoita, jotka näyttää ihan vankiloilta. Lisäksi lähes aina ne on aidattu rauta-aidoilla.

Ehdottomasti suosikkiliikennemerkki! Koulun edustalla olevaan 4 parkkipaikkaan ei saa pysäköidä pitkäaikaisesti, ainoastaan tuodessaan tai noutaessaan. Samanlaisia liikennemerkkejä näkee esimerkksi rautatieasemilla.
Kerrostaloasumista Hollannin tyyliin.

Täällä annetaan usein taloille nimet, mutta silti posti kulkee ihan katuosoitteen perusteella :)

Jos törmäät cafeteriaan tällaisissa hollantilaissa pikkukylissä, niin kyse ei suinkaan ole kahvilasta vaan snägäristä/grillikioskista. Eli siis hollantilaisten lempiruokaa, kaikkea friteerattua ja erityisesti niitä ranskalaisia majoneesilla :)

Myös hylättyjä/tyhjillään olevia rakennuksia löytyy.

Näitä näkee aina silloin tällöin. Voisin ilomielin ottaa jonkun lahjakkaan maalamaan esimerkiksi tuon meidän pihavajan seinän! 

Van Bergenplein eli Leurin keskusta. Iso parkkipaikka, jota reunustaa asuintalot, joiden alakerrassa on erilaisia liikkeitä. Toisella puolella kirkko. Tämä on meidän lempparileipomo, mutta ei keskustan ainoa.

Täälläkin on mopoautoja, mutta paljon vähemmän ja niitä ajavat vain vanhukset ja liikuntarajoitteiset. En vieläkään ole päässyt eroon siitä ärsytyksestä, jonka yhdistelmä mopoautot+suomalaiset teinit ovat saaneet aikaan.

Se toinen leipomo, vieressään kukkakauppa. Pankki oli tässä kulmassa, mutta lopetti vuoden vaihteessa. Nyt Etten-Leurista löytyy enää yksi pankki tätä laatua ja se keskustasta, mutta palvelee nykyään myös lauantaisin. Ja perjantaisin muistaakseni klo 20 asti. Pitäisikö Suomessa ottaa mallia asiakaspalvelusta?

Etten-Leurissa useimpien kauppojen yläkerrassa asuu ihmisiä. Jumbo tuossa kulmassa on meidän lähin ruokakauppa, mutta käydään silti AH:ssa.

Oma suosikkipaikkani. Satama on tästä vielä vähän tuonnempana, mutta onpahan tässäkin vettä ja laituri :)
Tuonne ravintolaan mennään syömään huomenna. Hollannin lippu ja Leurin oma lippu, keltaista ja vihreää :)

Tämä pytinki valmistui pari vuotta sitten.. ravintola, hotelli, juhlapaikka, harrastuspaikka.. kaikki saman katon alla.

Vaikka se on ihan lähellä, niin ei olla vielä koskaan käyty. Ehkä tänä kesänä voisi ottaa ihan asiakseen testata terassin antimet.

Myös mylly löytyy! Ja tämä on vielä toiminnassakin ja auki muistaakseni kerran tai kaksi kuukaudessa, jolloin sitä voi käydä tiirailemassa ja ostamassa myllyn omia jauhoja.

Meidän lähin koulu, joka tämäkin on rauta-kaltereiden saartama vankila.
Let op! Bouwstraat.. eli täällä vielä rakennetaan. Meidän talon takaa, johon vielä pitäisi uusia pytinkejä kohota.

Meidän talorivistö. Oikelta toinen.. :) Tuossa oikealla ei muuten vieläkään asu ketään. Talolla on kyllä ollut omistaja jo 2 vuotta ja aina välillä ne käy siellä jotain tekemässä, mutta yhtäkään yötä eivät ole vielä nukkuneet. Justin sanoo aina, että suhteellisen kallis hotelli jos maksaa samaan aikaan asuntolainaa pois ja sitten asumiskuluja siitä, missä he nyt sitten ikinä tällä hetkellä asuvatkaan.

Olis taas aika puutarhanhoidon..

Juuriharjalle olis vähän käyttöä noiden laattojen kanssa.

Jos joku löytää sellaisen "Puutarhanhoito for dummies" niin maksan siitä kyllä :)

Sparks haluais nyt jo sisälle ja vois lopettaa kans sen kuvien räpsimisen.
PS. Kuvat saa klikkaamalla suuremmiksi.

3 kommenttia:

 1. Hei, kiva postaus ja hyviä kuvia! :) Mä tykkään täällä Belgiassa toisinaan vaan kierrellä ympäriinsä ja ihailla kaikenlaisia taloja ja rakennuksia, kun arkkitehtuuri on niin erilaista mitä Suomessa. Siinä samalla tulee myös salaa haaveiltua muutosta johonkin nättiin taloon, vähän syrjempään täältä Gentin keskustasta missä me nyt asutaan.. Oma pieni puutarha olisi niin kiva ja mä tahtoisin myös kanoja! Niitäkin tuntuu olevan täällä jokaisella, vähän niin kuin noita poneja. ;) Heh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Mä tykkään kanssa täällä kierrellä ja katsella, omaa silmää miellyttää nämä maisemat paljon enemmän kuin perinteiset suomalaiset. Vaikka Suomessa luonto on kaunis, niin monet rakennukset on turhan ronskeja/yksinkertaisia/tylsiä.. Täällä on ponien lisäksi myös paljon kanoja, vuohia ja lampaita :) Melkein jokaisen talon pihalta löytyy jonkunsortin eläintä. Mutta me asutaankin täällä kylässä :)

   Poista
 2. Vau! Näyttääpä hienolta, paljon mielenkiintoisemman näköinen ympäristö, kuin suomessa. Jotain samaa on, mutta lieneekö tähän syy maan paljon pidemmälle yltävä historia.

  VastaaPoista