torstai 24. tammikuuta 2013

Vriendin

Vriendin on hollanniksi naispuolinen ystävä. Vriendin on myös hollantilainen naistenlehti, josta taisin mainita aiemmin ainakin täällä. Tilasin itselleni määräaikaisena parin kuukauden ajaksi tämän naistenlehden, joka ilmestyy kerran viikossa tiistaisin eteisemme lattialle. Verrattavissa suomalaisiin kanssasiskoihinsa MeNaisiin tai Annaan. Tykkään lukea kaikenlaisia lehtiä ja Vriendin on tasoltaan "helppo". Justinin vanhemmat lukevat esimerkiksi Lindaa, Libelleä tms. jotka ovat ainakin pikaisen selauksen perusteella vähän laadukkaampia, verrattavissa ehkä Kodin Kuvalehteen tai Apuun? Tuo vertailu on kuitenkin suhteellisen hankalaa, taitaa olla mieltymyskysymys minkälainen lehti on laadukas.

http://www.magworld.nl/sites/magworld.nl/files/imagecache/magworld-right-column/vriendin2012_30.jpg
Kuva
No Vriendin nyt joka tapauksessa on mielestäni helppoa luettavaa ja sen ultimate tarkoituksena on parantaa hollannin kielen taitoani. Kaikkeahan en jokaisesta artikkelista ymmärrä, mutta pääpointti tulee aina selville ja ainakin reenaan lukemista. Ei ollut huonosti sijoitettu 25 euroa (15 numeroa), sillä hyvistä lupauksistani huolimatta, en ole avannut vanhoja hollannin kielen oppikirjoja ja kielikurssi, jolle olen ilmoittautunut, on "myöhässä aikataulusta". Eli kurssi, jonka piti alkaa alunperin tammikuun lopulla ja sitten helmikuun alussa, alkaakin näillä näkymin helmikuun puolenvälin jälkeen...

Tämä taas tarkoittaa sitä, että istun ainakin vajaan kuukauden vielä kotona. On meinaan tullut harvinaisen selväksi, että mahdolliselle työnantajalle on jonkunlainen kynnyskysymys, jos et osaa tarkalleen määritellä koska/miten/milloin meinaat siellä kurssilla istua. Ei auta vaikka kuinka sanoo, että pari kertaa viikossa pari tuntia. Ilman tarkkaa informaatiota, et muuten pääse haastatteluun. Ja koska sitä informaatiota ei sattuneesta syystä (minusta riippumattomasta tietysti) ole, niin ei ole paljon haluja lähettää yhtäkään uutta työhakemusta. Koska vituttaisi entistä enemmän jos tämän kurssihässäkän takia menettäisinkin x määrän kiinnostuneita työnantajia, tämän nykyisen kahden sijaan.

Tarkoitukseni oli kuitenkin kirjoittaa enemmän uudesta naispuolisesta ystävästäni. Koska en omaa kokemusta muista hollannin kielisistä viikkolehdistä, niin on vaikea sanoa, onko sama tilanne kaikkien lehtien kohdalla, mutta.. Vriendin on melkolailla erilainen kuin suomalaiset kanssasisarensa MeNaiset tai Anna.

http://www.maisondequartier.com/balasko/covers/menaiset_7_01_2010.jpg
Kuva
Tätä lukiessa saa melko mielenkiintoisen kuvan hollantilaisista naisista. Tai ainakin siitä, mistä he tykkäävät lukea. Suomessahan naistenlehdissä on yleensä haastateltavina jonkun tason julkkiksia, on kauneus- ja meikkivinkkejä. Ehkä kolumni tai kaksi, mutta nekin yleensä jonkun julkkiksen kirjoittamia. Lisäksi lehdessä on ruokavinkkejä, joku terveys/urheiluosio ja tv-ohjelmat. Kyllä te tiedätte, sitä perussettiä. Harvemmin lehdessä esitellään minkäänlaisia julkisia tunnustuksia/paljastuksia/tiukkaa rehellisyyttä ja faktaa. Paitsi ehkä Seiskassa, mutta sen luokittelen roskalehdeksi, jota en vapaaehtoisesti lue.

Vriendin taas tarjoaa yleensä haastattelun tai kaksi jostain julkisuuden henkilöstä. Sen lisäksi on useampiakin kolumneja (pikaisella laskutoimituksella 5), joiden kirjoittajista vain 2 taitaa olla julkisuuden henkilöitä. Yksi kolumneista käsittelee painonpudotusta melkoisen virkistävästä näkökulmasta, toinen anonyymisti elämästä avioeron ollessa vireillä.. erityistä näissä on se, että kirjoittajat ovat rehellisiä ja avoimia omasta henkilökohtaisesta elämästään. Suomessa kolumnit on yleensä jotain kantaaottavaa liipalaapaa jostain mikä ehkä liippaa omaa elämää, mutta ei kuitenkaan ole sitä.

Lisäksi naispuolinen ystäväni tarjoaa paljon selviytymistarinoita (viimeisimmässä numerossa mm. kuinka äiti antoi tyttärelleen munuaisen diabetessairauden takia, kuinka nainen selviytyi voittajana perheväkivallasta) sekä kannustustarinoita ihmisten hyvyydestä (aina jotain hyväntekeväisyyteen liittyvää). Lehdessä on myös yleensä vähintään kaksi jonkunlaista paljastustarinaa, tässä viimeisimmässä nainen kertoo, kuinka oli harrastanut seksiä vain oman miehensä kanssa ja ilmoitti hänelle, että ennen naimisiinmenoa hänen on pakko kokeilla vierasta (mies tähän suostui ja kokeilun jälkeen menivät naimisiin onnellisina, what?) ja toinen siitä, kuinka hänen miehensä petti häntä, naisen oman siskon kanssa tottakai. Ja joka lehdestä löytyy samantyylisiä juttuja. Joskus aina mietin, että onkohan nämä nyt tositarinoita, vai keksiikö jengi omasta päästään. Todennäköisesti ne on ihan oikeita tosi tarinoita, mutta en vaan ole näihin törmännyt suomalaisia lehtiä lukiessani.

Tottakai Vriendin tarjoaa myös sitä peruskauraa naistenlehdistä, joka numerossa muutosleikkiä ja vaatevinkkejä. Positiivista tosin, että täällä vaatevinkkien kohdalla suositaan halpoja perusvaatteita sekä -liikkeitä, ja vaatteista ilmoitetaan aina hinnat. Tosin hollantilaisten naisten tyyli nyt on periaatteessa erilainen kuin mihin olen tottunut, mutta siitä lisää joskus toiste.

http://static.ticketveiling.nl/images/aanbieding/11079/0/l/jaarabonnement-op-weekblad-vriendin.jpg
Kuva
Pääasiallisesti kuitenkin kantava voima tässä lehdessä tuntuu olevan..
- tavalliset ihmiset
- selviytyminen sairauksista, avioeroista, huonoista sukulaisista/ystävistä/lapsista.. you name it
- syrjähypyt milloin kenenkin kohdalla
- avoimuus ja rehellisyys

Pointtina on kuitenkin, ettei tarinoita kerrota ällösti seiskan tapaan paljastustyyliin, vaan että naiset haluavat itse jakaa tarinansa, koska uskovat niiden auttavan myös muita.

En tiedä tuleeko se tästä esille, mutta joka viikko olen yhtä hämmästynyt ja ihastunut uuteen naispuoliseen ystävääni. Hämmästynyt: siis oikeasti tapahtuuko näitä ihmisille? Ja miten ne viitsii julkisesti puhua näistä, tuoda esille kaikkein häpeällisimmät asiansa? Ihastunut: miten ihmiset voi olla niin positiivisia, vaikka niille on tapahtunut kaikkia kauheuksia?

Ei tekis huonoa Suomessakaan. Ja saan katsoa peiliin omia kulttuurierojani. "En mä vaan kertoisi kaikille ja antais pistää kuvaani lehteen."

http://www.feestartikel.nl/images/senseo%20mok%20liefste%20vriendin-l.jpg
KuvaEi kommentteja:

Lähetä kommentti