torstai 13. joulukuuta 2012

Asioita hoidettavana

Kiire. Miten ihminen voi tuntea olevansa kiireinen, vaikka on työtön ja on periaatteessa kaikki aika maailmassa? No hyvinkin. Mulla on ollut kiireinen olo siitä lähtien kun muutin, eli viimeiset 2 viikkoa on tuntunut siltä, että koko ajan on jotain tekemistä ja joku toinen asia odottaa hoitamista ja kolmaskin on jo nurkan takana.

Posti
Joulutervehdykset Suomeen lähti tiistaina illalla. Joulukortit ja muutama hyvin pieni paketti. Postikulut 38 euroa, huoh. Suurin osa Hollannin joulukorteista on jo kirjoitettu ja odottaa lähtöä postilaatikkoon tuossa keittiön pöydällä. Mutta on edelleen muutama, jotka tarvitsee kirjoittaa ja muutama, joihin tarvitsisin osoitteen. Viime viikonlopusta lähtien pyytänyt Justinia ottamaan selvää osoitteista, mutta miehet... Ei ole hänen prioriteettilistallaan mitenkään kärkipäässä :D

http://www.topwallpapersdesktop.com/wp-content/uploads/2012/11/cool-christmas-cards.jpg
Kuva


Sairausvakuutus
Ainoa asia, joka meni kerrasta hyvin. Asiaan toki saattoi vaikuttaa, että otin kuitenkin lopulta sairausvakuutuksen samasta yhtiöstä kuin edelliselläkin kerralla ja siitä samasta, jossa myös Justinilla on vakuutus. Yhtiö on siis CZ, joka on omasta mielestäni korkeatasoinen firma. Heillä on myös konttori täällä Etten-Leurissa, joka helpottaa asioimista huomattavasti. Olen huomannut, että ulkomaalaisena asiat ei suju yhtään niin helposti kuin paikallisilta, joten on hyvä, että asioita voi mennä hoitamaan aina paikan päälle eikä tarvitse yrittää selvittää puhelimessa. Toisena vaihtoehtona kun harkitsin nuorille suunnattua vakuutusyhtiötä, joka hoitaa kaikki asiansa internetin kautta. Tämä CZ:n päätyminen on turvallinen ratkaisu, mutta myös reilusti kalliimpi. Nyt kun meillä on Justinin kanssa yhteinen vakuutus (vaikkakin erilainen sopimuspaketti), niin maksan omasta vakuutuksestani rapiat 115 euroa kuukaudessa. Normaali hinta, ilman siis alennusta (jonka saa koska on yhteinen vakuutus), oli muistaakseni reilut 122 euroa kuukaudessa.

Vakuutuksessani päädyin perusvakuutuksen (se pakollinen) lisäksi ottamaan Jongeren paketin, joka korvaa mm. tietyn summan e-pillereistä, silmälaseista/piilolinsseistä sekä 75% kaikista hammaslääkärikuluista. Nyt kun näitä hammaslääkärijuttuja on ollut enemmän kuin tarpeeksi ja ensi vuonna lisää, niin parempi olla vakuutettu.

Puhelinliittymä
Saan harmaita hiuksia pelkästä tämän asian ajattelemisesta. Viimeksi tullessani tänne asumaan vuonna 2010 en saanut tehtyä liittymäsopimusta internetin kautta, koska henkilöllisyystodistukseni ei ollut "pätevä". Menimme siis myymälään tekemään sopimusta, mutta myöskään siellä henkilökunta ei saanut sopimusta tehtyä, samasta syystä. Henkilöllisyystodistukseni ei ole pätevä, koska se on suomalainen. Järjestelmä ei hyväksy mitään muuta kuin hollantilaisen henkilöllisyystodistuksen. Voin vaan epäillä, kuinka prepaid-liittymät kukoistavat täällä, erityisesti ulkomaalaisten keskuudessa. Vuonna 2010 päädyimme avaamaan minun liittymäni Justinin nimellä, koska muutakaan vaihtoehtoa ei tarjottu.

Tänä vuonna tehdessäni liittymäsopimusta internetin kautta, sain kaikki tiedot täytettyä eikä ohjelma missään vaiheessa herjannut mitään. Ajattelin siis onnessani, että jesh, nyt ne on muuttaneet systeemiä ja vihdoinkin tämä toimii. Riemuitsin kuitenkin liian aikaisin, sillä viikko sen jälkeen kun olin "tehnyt" sopimuksen internetissä, sain heiltä sähköpostin, että henkilöllisyystodistukseni ei ole pätevä eivätkä he voi avata liittymää. Justin soitti sinne puolestani (inhoan hollannin puhumista puhelimessa yli kaiken, koska en ikinä ymmärrä kaikkea ja puhelimessa kaikki on kuulon varassa, kun muuten keskustelussa voin lukea myös elekieltä) ja he ymmärsivät ongelman ja lupasivat selvittää asian ja soittaa takaisin. Kuulemma 5 vuorokauden kuluessa(!?). Jos ja kun ikinä soittavat, ja saavat ehkä sopimuksen tehtyä, niin sen avaamiseen ja sim-kortin saamiseen saattaa mennä toiset 5 vuorokautta. Turha toivo siis, että saisin oman hollantilaisen puhelinnumeron tämän vuoden puolella.

Työnhaku
Myös työnhakuun vaikuttaa melko negatiivisesti, jos et pysty antamaan päteviä yhteystietoja, niin kuin nyt esimerkiksi kännykkänumeroa. Meillä on ns. kotipuhelin (Suomessa ei varmaan kenelläkään enää ole!), mutta sen varassa on huono elää. Olen ratkaissut asian laittamalla CV:n ja hakemuksiin Justinin numeron, mutta sekin tuntuu jotenkin tyhmältä. Olen laittanut työhakemuksia jo muutamiin paikkoihin. Vastaukset ovat sitä samaa "Et valitettavasti sovi haluamaamme profiiliin" ja aina ei vastausta tule ollenkaan. Sopivia paikkoja on myös tarjolla todella vähän. Jotenkin epävarmuutta lisää myös se, että en tiedä millaisia hollantilaisten CV:t ja työhakemukset yleensä ovat. Tottakai teen omani sillä tavalla kuin olen tottunut, mutta mitä jos se onkin jotenkin liian suomalaista? :D Olen tehnyt hakemuksia sekä englanniksi että hollanniksi ja jälkimmäisessä tapauksessa todellakin ollaan mukavuusalueen ulkopuolella. Hollannin kirjoitustaitoni kun ovat olemattomat, koska olen oppinut kieltä lähinnä sitä puhumalla ja kuuntelemalla. Ja FIY, en vieläkään ole mikään ekspertti mutta pärjään semmoisissa perusarkitilanteissa ihan ok.

Opinnäytetyö
Opparini oli JAMK:n opinnäytetyölautakunnan arvioitavana maanantaina. Ihmettelin kun en ollut vielä tiistainakaan saanut arvosanaa, joten lähetin koulutussihteerille sähköpostia, joka soitti heti takaisin. Arvosanani oli kuulemma ehdollinen 5. Eli tekemällä lautakunnan haluamat muutokset, saisin arvosanaksi vitosen. Lautakunta vaati opparistani poistettavaksi termin case-tutkimus, koska heidän mielestään se ei ollut sellainen. Ymmärrän hyvin, koska ei se ollut sitä minunkaan mielestäni. Termi oli ympätty sinne ohjaajani vaatimuksesta. Ja kuinkas sitten kävikään? No sain muutokset tehtyä parissa tunnissa ja lähetettyä takaisin koulutussihteerille. Heti seuraavana aamuna olin saanut arvosanan ja sähköpostin, jossa totesivat, että asia on nyt ok ja voin lähettää työni Theseukseen. Ankaran säätämisen jälkeen sain uuden korjatun tekstiversion ja sisällysluettelon yhdistettyä vanhaan kansilehteen ja kuvailulehtiin. Kuinka epätoivoinen olo voikaan olla, jos useat pdf:t saa yhdistettyä yhdeksi tiedostoksi ohjelmalla, joka löytyy vain koulun koneelta. Ratkaisu on tietenkin etäkäyttöyhteys, mutta epätoivo oli sanoinkuvaamaton kun yhteys ei vain suostunut toimimaan tällä uudella läppärillä. Lopulta kokeilin ladata sen Justinin koneelle ja kumma kun toimi heti. Joten vaikka periaatteessa kaikki on nyt ok, niin silti on jotenkin epätietoinen olo, olenko nyt oikeasti varmasti valmistumassa. Uskon todennäköisesti vasta sitten kun saan sen tutkintotodistuksen käteeni.

Joululahjat
Murheista aika pieni, mutta silti aiheuttaa kiirettä. Eilen olin kaupungilla vanhan koulukaverin kanssa (ajalta, jolloin opiskelin Hollannissa) ja sain ostettua Justinille lahjat. Herra toivoi uusia vaatteita ja mukaan tarttui 4 erilaista paitaa. Sovitusta budjetista on vielä reilu 10 euroa jäljellä, joten johonkin heräteostokseen on vielä varaa. Kellekään muulle en oikeastaan aio ostaa lahjaa, mutta muutamat villasukat pitäisi vielä tehdä.. ongelmana on lähinnä löytää tarpeeksi aikaa kutomiseen. Mutta se on tässä nyt seuraavaksi päivän to-do-listalla :)

http://www.thinkingknitter.com/Images/YarnAndNeedles.jpg
Kuva

4 kommenttia:

 1. Wou oot kylla ahkerasti hoidellu juttuja.
  Voi etta joulukortitkin, en oo viela edes uhrannut ajatusta niille :D

  Mullakin oli ekana vuonna CZ, mutta sitten tuli vaikka minkalaista terveysongelmaa ja muutama laakari ei hyvaksynyt CZ vakuutuksessa olevaa niiden hoitoon. Vaihdoin sitten Delta Lloydiin jonka kanssa ei oo ollut mitaan ongelmia. Mutta nyt saisin mun miehen tyon takia aika paljon alennusta CZ:n vakuutuksesta etta oon taas harkinnut sita ens vuodeks...hmm...

  Ja kuin janna etta et oo saanut hankittua puhelinliittymaa omalla nimella. Mulla oli puolen vuoden ajan prepaid ja siihenhan meni kaikki rahat, ihan hirveen kallista. Ma sain kylla tehtya liittyman suomalaisella passilla ja omalla nimella. Ensiks menin henkilokortin kanssa liikkeeseen mutta sanoivat etta vain passi kavis.
  Kokeilitko sa passin kanssa?

  Mutta hei onnea tyonhakuun! :)

  VastaaPoista
 2. Tsemppiä kaikkiin järkkäilyihin, kauhean ahkerana olet ollut!!

  Itse en ole vielä puhelinliittymän kanssa ruvennut hommailemaan, prepaidilla mennään kun sen verran vähän tulee muutenkin soiteltua ja tekstailtua kun on iPhone.. ostan yleensä kuukausittain datapaketin ja sillä lähettelen sitten lähes rajattomasti viestejä netin välityksellä, halvemmaksi tulee :D

  Vakuutukset on kyllä täällä kalliita.. D tuossa juuri vaihtoi vakuutusyhtiötä kun halusi halvemman.. saas nähdä minkä vakuutuksen itse hankin sitten kun sen aika tulee..

  VastaaPoista
 3. Moi! Tuli mieleen, että mä voin antaa sulle mun cv:n ja jonkun vanhan työhakemuksen noin niinkuin malliksi siitä, että miten itse olen ne muotoillut täällä Hollannissa. Poikkeaa tosiaan jonkin verran suomalaisesta.

  Sari R'daal

  VastaaPoista
 4. Silloin vuonna 2010 kokeiltiin liikkeessä passin avulla aukaista liittymää, mutta ei onnistunut. Nythän sanoivat kyllä, että liittymän aukaisu onnistuu kyllä kunhan he ensin "varmistavat" sen jostain. Tää hollantilainen palvelumentaliteetti ei vaan ole kaikkein nopeinta ja avuliainta, joten kai tässä vaan tarvitsee odottaa. Jos ei yhteydenottoa kuulu, niin pitää sitten soittaa itse uudestaan tai mennä suoraan johonkin liikkeeseen. Prepaidit on mun mielestä kanssa älyttömän kalliita. Enkä tykkää siitä, että raha loppuu puhelimesta kesken just silloin kun sitä tarvitsisi! Toi valitsemani paketti olis 15 euroa kuukaudessa, 300 min/sms ja 500MB nettiä. Tekstarit Suomeen 0,10€ kpl tulee sitten siihen päälle. Mutta kun vertaa tuota summaa kuukaudessa siihen mitä prepaidista pitäisi maksaa, niin pääsee huomattavasti halvemmalla.. heti kun sen liittymän vaan saa avattua :)

  Toivon, että tein nyt vakuutusyhtiön suhteen oikean valinnan. Onhan tähän systeemiin aika paljon totuttelemista, kun ei ikinä ole Suomessa tarvinnut miettiä että minkälaisia terveyspalveluita ehkä tarvitsee tulevan vuoden aikana! Toivottavasti ei tule mitään ihmeellistä vaan pärjäis ihan peruspalveluilla, jotka sitten kuuluu vakuutuksen hintaan :)

  Ootko Senja sitten edelleen Suomen perusturvan alla (eli vain väliaikaisesti asut Hollannissa?) kun et ole hankkinut täältä vakuutusta?

  Sari, kuulostaa hyvältä :) Sovitaan siitä vaikka ens viikolla kun nähdään!

  VastaaPoista