maanantai 31. joulukuuta 2012

Vuoden viimeinen

Mikä oikeastaan kuuluu uuden vuoden juhlintaan?
Suomessa perinteisesti juominen, raketit, nakit ja perunasalaatti, tinan valaminen.. Vai kuuluuko nakit ja perunasalaatti enemmän vappuun? Mene ja tiedä.

Hollannissa uusi vuosi (kuten niin moni muukin juhla) kuuluisi ottaa vastaan isosti juhlimalla ja kaikki paikat koristellen, ainakin mikäli mainoksia on uskominen. Lisäksi raketteja kuuluu olla älyttömästi ja kuohuvaa tietysti. Uuden vuoden juhlintaan kuuluu olennaisesti myös oliebollenit, jotka on kuin kotitekoisia munkkeja, mutta vain aavistuksen verran mauttomampia ja tomusokerilla kuorrutettuja. Täällä on myös tapana, että pubit järjestää uuden vuoden bileet, joihin pitää ostaa lippu etukäteen jos haluaa päästä sisälle.

http://www.thuisafgehaald.nl/upload/images/maaltijden/afbeelding/7610-Oliebollen.jpg
Oliebollen
Periaatteessa uuden vuoden juhlinnassa ei kai ole niin suuria eroja. Meillä ei ainakaan ole mitään perinteistä tapaa juhlia uutta vuotta ja tuntuu, että muutkin traditiot on vielä vähän hakusessa. Joulu ei ainakaan ollut se perinteisin tänä vuonna (jouluaattona Punaisten lyhtyjen alue Amsterdamissa ja pitsaa kotona, ei kirkkoa, lahjoja jaeltiin parina eri päivänä vieraiden mukaan jne). Mutta kai ne omat perinteet jossain vaiheessa muodostuu.

Meidät on kutsuttu juhlimaan vuoden vaihtumista Justinin veljen Tomin luokse. Edellisenä vuonna oltiin Suomessa tuttavaperheen luona. Sitä edellisenä vuonna oltiin myös Tomin luona. Vuotta sitä ennen oltiin Rukalla mökillä isolla porukalla.

Alkavasta flunssasta johtuen viettäisin kaikkein mieluiten uutta vuotta tänään kotisohvalla vilttiin kääriytyneenä ja teemuki kourassa. Menohaluja kun ei ainakaan lisää se, että tiedän jo millaista Tomin luona on. Aina samat ihmiset, samat jutut ja minulla ulkopuolinen olo. Edes viinin juominen ei auta, kokeiltu on!

Täällä on raketit paukkuneet jo klo 10 lähtien ja yhdistettynä ulkona pauhaavaan myrskytuuleen, tuntuu että jo pään sisälläkin suhisee ja paukkuu.

Ei ole sellainen olo, että jaksaisin kerrata mennyttä vuotta ja tulevakin vuosi herättää lähinnä epävarmuutta. Mutta toivotaan, että uudesta vuodesta tulee onnellinen!

http://abcitsme.files.wordpress.com/2012/12/happy-new-year-2013-setsiri-silapasuwanchai.jpg
Kuva

3 kommenttia:

 1. Hyvää Uutta Vuotta, kaikesta huolimatta! Jospa kävisikin niin hyvin että löydätkin pian mieluisaa työtä.

  VastaaPoista
 2. Hyvää uutta vuotta! Asioilla on tapana järjestyä :)

  VastaaPoista
 3. Hyvää uutta vuotta molemmille!

  Ja kyllähän asiat aina järjestyy tavalla tai toisella, en vaan ole hirveän kärsivällinen odottaja :)

  VastaaPoista