lauantai 22. joulukuuta 2012

Jouluvalmistelut

Tässä on ollut aika kiireiset pari päivää kun ollaan valmistauduttu jouluun. Sain viimeiset pienet lahjat ostettua keskiviikkona ja nyt ainoa lahja, joka ei ole valmis/hoidettu on Fransin villasukkaparin toinen sukka. Siitä on toistaiseksi kudottu vain vähän vartta, joten pitäisi varmaan ottaa puikot käteen... kohta :)

Eilen tehtiin joulun ruokaostokset, aikaa meni kolme tuntia kun käytiin kolmessa eri kaupassa. Normaalistikin tehdään ruokaostokset aina kahdessa kaupassa, ensin ALDIssa josta saa tosi halvalla kaikki peruselintarvikkeet: leipää, maitoa, kananmunia, pekonia, vihanneksia, rahkaa, jogurttia, vessapaperia jne. AH eli Albert Heijnista haetaan sitten loput elintarvikkeet, joita ei Aldista saa tai jos halutaan parempaa laatua, esimerkiksi lihan ja vihannesten/hedelmien suhteen. Aldi on samaa saksalaisten sarjaa kuin Lidl. Albert Heijnia voisi verrata suomalaiseen S-Marketiin tai K-Supermarketiin. Täällä ei ole samanlaisia superhypermarketteja kuin Citymarket tai Prisma, josta saisi samasta paikasta elektroniikkaa, elintarvikkeita, vaatteita, kodin tarvikkeita jne. Mutta Albert Heijn on ruokakauppa, jonka valikoimat on monipuoliset, laadukkaat ja luonnollisesti myös kalliimmat kuin esimerkiksi Aldissa. Albert Heijnin lisäksi samanlaisia supermarketteja löytyy Hollannista esimerkiksi nimellä Jumbo ja C1000. Muitakin toki on. Erikoismainintana muuten, että täällä on jo monessa kaupassa mahdollisuus skannata kaikki ostokset kaupassa kulkiessaan ja sitten maksaa itsepalveluna erikoiskassalla. Tykkään!

http://1.bp.blogspot.com/_jsYfsAosjXk/Swa1TAoAydI/AAAAAAAAg94/kunJV0xAvRc/s1600/albert+heijn.JPG
Kuva
 Lisäksi Hollannista löytyy paljon pienempiä erikoiskauppoja, joita Suomessa on lähinnä kauppahalleissa. Hollannissa on normaalia hakea juusto juustokaupasta, vihannekset vihanneskaupasta, kala kalakauppiaalta ja (hyvä) liha teurastajalta. Lisäksi tottakai leipomot on erikseen ja alkoholikaupat, vaikka viiniä myydäänkin ruokakaupoissa. Ja kemikaliokaupat, joissa myydään kaikkea terveyteen ja kauneudenhoitoon liittyviä tavaroita. Myös supermarketeissa myydään esimerkiksi aspiriinia/ibuprofeenia. Päänsäryn takia ei siis tarvitse lähteä apteekkiin.

Tykätään myös käydä torilla/markkinoilla mutta harvemmin on aikaa. Etten-Leurissa on tori joka keskiviikkona aamuisin ja Bredassa muistaakseni perjantaisin. Todella hyvä tori löytyy Rotterdamista, josta saa ihan kaikkea (elintarvikkeista ja kukista huonekaluihin ja vaatteisiin). Rotterdamissa tori järjestetään joka tiistai ja lauantai. Suosittelen myös turisteille :) Torilta saa yleensä edullisemmin vihannekset ja hedelmät kuin kaupasta. Meidän lähellä on myös groenteboer eli hyvä vihannes- ja hedelmäkauppa, josta käydään melkein viikottain hakemassa jotain. Laatu on aina parempaa kuin supermarketeissa.

http://gerard.kw.nl/fotos/fotos/18/IMG_8650_900.JPG
Kuva
 No mutta kuitenkin, ruokaostoksiin saatiin siis uppoamaan reilusti aikaa (ja rahaa). Varustauduttiin peruselintarvikkeiden suhteen reilusti siihen, että normaalin kahden hengen sijaan ollaan kotosalla ensi viikolla 5 ihmisen voimin. Jouluaaton illallinen tulee olemaan hyvin epäsuomalainen, sillä menussa on kurpitsakeittoa ja pitsaa. Syitä tähän on kaksi: a) Vietetään ensin päivää Amsterdamissa ja kokkaaminen tuskin innostaa kauheasti pitkän päivän jälkeen. b) Hollannissa jouluaatto on ihan tavallinen päivä ja joulun vietto alkaa vasta 1. joulupäivästä.

Joulupäivänä vietetään joulua sekä mummon synttäreitä. Tiedossa siis päivällä kakkukahveja Justinin perheen kanssa ja illalla ollaan viidestään nauttimassa joulusta. Ruokana ensin chilikatkarapuja, salaattia ja patonkia. Pääruoaksi possua (ei kuitenkaan kinkkua) uunikasviksilla ja röstiperunoilla. Jälkiruoaksi creme brulee. Myöhemmin sitten vielä juustoja ja hedelmiä. Nam.

http://us.123rf.com/400wm/400/400/robynmac/robynmac0712/robynmac071200007/2176271-varkenshaas-met-mosterdsaus-en-een-melange-van-groenten-zoals-peultjes-wortelen-en-champignons.jpg
Kuva
Keskiviikkona kierrellään Etten-Leuria ja nautitaan brunssia Justinin vanhempien luona. Torstaina mennään todennäköisesti Rotterdamiin ja perjantaina ehkä käydään vielä Bredassa. Lauantaina aamulla sitten äiti, mummo ja pikkuveli jo lähtevät takaisin Suomeen. Meidän loma onneksi jatkuu sen jälkeenkin  eikä ole mitään erikoisia suunnitelmia :)

Tänään ollaan tehty viikkosiivous ja laitettu vierassängyt kuntoon. Ehkä vähän tarkempi viikkosiivous kuin yleensä, koska aikaa meni varmaan 4-5h. Normaalisti selvitään muutamassa tunnissa. En ehkä suosittele ensimmäisenä 3-kerroksista taloa jos on laiska siivoamaan ;) Ylläpito on suhteellisen raskasta. Mutta lopputulos palkitsee tottakai! Ihanan siistiä ja ihanaa kun tietää, ettei viikkoon tarvitse siivota :D

Koko viikon on joulukortteja tipahdellut postiluukusta ja nyt meidän "naru" on jo täynnä kortteja. Kiitos kaikille sukulaisille ja ystäville niistä! Nyt pitäisi varmaan jatkaa järjestelyitä, koska maanantai on ihan kulman takana ja sitten keskitytään jouluun..

Ainut asia, mikä ei ole niin jouluista.. suomalaisen silmin tietysti, on tuo sää. Täällä on meinaan melkein kymmenen astetta lämmintä ja vettä sataa jatkuvasti. Mutta taidan silti tykätä tästä enemmän kuin metristä lunta ja -25'c pakkasesta :)

1 kommentti:

  1. Joulu saa olla valkoinen, mutta ensi viikolla voin hyvin vaihtaa säätä ;-)

    Ruotsissa oli monessa kaupassa käytössä tuo itseskannaus, kuten myös Ikeassa on, mutta itse asioin mielummin ihmisten kuin koneiden kanssa :-)

    Hyvää Joulua!

    (PS Tiesitkö että sulla on blogissasi sananvahvistus aina kun kommentoi. Se on hankalaa ja ärsyttävää, ja aika turhaakin yleensä. Itsellä ei ole sitä koskaan missään blogissani ollut, eikä ole ollut myöskään ongelmia).

    VastaaPoista