tiistai 4. joulukuuta 2012

Maahan rekisteröityminen

Tänään hoidin osan kaikista virallisista asioista liittyen tähän maastamuuttoon ja maahanmuuttoon. Meillä oli sovittu afspraak eli tapaaminen gemeenten eli kaupungin kanssa tänään puoli neljältä. Ennakkoilmoituksen mukaisesti mukaan tarvittiin syntymätodistus sekä todistus naimattomuudesta. Tähän jo etukäteen varautuneena olin hakenut omasta maistraatista dokumentin, jonka nimi on "Extract from the population information system in Finland". Todistaa sekä syntymäpaikan että naimattomuuden. Lisäksi mukana oli voimassaoleva passi. Mukana tarvitsee olla myös se henkilö, jonka luokse muutat, koska hän allekirjoittaa paperin, jonka mukaan saat siinä osoitteessa asua. En ole siis koditon ;) Justin oli mukana ja nyt asumme virallisesti yhdessä. Lekker samen wonen dus.

Yllätyksenä tuli kuitenkin, että tuo maistraatin dokumentti olisi pitänyt todistaa oikeaksi apostillella. Viimeksi rekisteröityessäni niin ei tarvinnut tehdä, joten tuli vähän puskista tuo. Rekisteröityminen on nyt tältä erää kunnossa, mutta gemeente edellyttää, että toimitan saman dokumentin sinne takaisin apostillella varustettuna. Lähetin suurlähetystöön sähköpostia, että saanko apostillen sieltä. Toivottavasti vastaavat pian ja homma onnistuu sitä kautta, sillä ensi maanantaina olisi hyvä tilaisuus käydä Haagissa. Thomas eli Justinin veli lähtee lomalle Gambiaan ensi maanantaina ja tarkoitus olisi viedä hänet kentälle. Haag olisi vähän niinkuin matkan varrella Amsterdamista palattaessa.

Suomen päähän tein virallisen muuttoilmoituksen Postin kautta, jonka kautta tiedot päivittyvät myös maistraattiin. Lisäksi tein ilmoituksen Kelaan, koska kyttäävät siellä suhteellisen tarkkaan tuota oikeutta Suomen sosiaaliturvaan. Kelaan lähetin myös kysymyksen, että pitääkö Kela-kortti (+ Eurooppalainen sairausvakuutuskortti) palauttaa ja mihin osoitteeseen. Omaan vakuutusyhtiööni Pohjolaan lähetin viestin, jossa kerroin muutosta ja irtisanoin vakuutuspakettini. Myös pankkiin (OP) lähetin viestin, jossa kerroin muutosta ja varmistelin, että eihän se vaikuta asiakkuuteen. Toivon mukaan olen nyt ainakin tärkeimmät viralliset asiat muistanut hoitaa..

Periaatteessa maahan rekisteröityminen edellyttää oman kotikunnan lisäksi rekisteröitymistä IND:n, mutta koska olen sen jo kertaalleen tehnyt, ei kaupungintalon neiti tiennyt, että pitääkö myös sinne rekisteröityä uudestaan. Pitäisi siis soittaa heille ja kysyä. Myös BSN-numeroni (vastaa Suomen sosiaaliturvatunnusta) pysyy samana, joten sen suhteen olen selvillä vesillä. Ilman tuota numeroa on melkeinpä mahdotonta tehdä mitään virallisia asioita, kuten avata pankkitili, puhelinnumero tai ottaa sairausvakuutus.

Toinen virallinen ja erittäin tärkeä asia täällä hoidettavaksi on sairausvakuutus. Jokaisella maassa asuvalla on pakko olla sairausvakuutus, koska muuten hoitoa ei saa. Sairausvakuutusfirmoja on lukuisia, viimeksi asuessani olin vakuutettu CZ:n kautta. Nyt ajattelin ottaa vakuutuksen CZdirectin kautta, joka on periaatteessa sama firma mutta tarkoitettu nuorille ihmisille ja kaikki vakuutusasiat tulee hoitaa internetin kautta. Heillä ei siis ole varsinaista asiointipistettä missään. Katselin tänään eri vaihtoehtoja ja oma vakuutukseni tulee todennäköisesti olemaan noin 107 euroa kuukaudessa. Mutta lähetin heille tänään muutaman kysymyksen sähköpostitse ja toivottavasti saan pian vastauksen. Tärkein kysymys on ehkä se, että onko mitään mahdollisuutta saada vakuutusta nyt joulukuun ajaksi vai joudunko olemaan ilman vakuutusta joulukuun loppuun, koska uusi vakuutuskausi alkaa 1.1.2013. Nyt ehkä kaduttaa, että irtisanoin vakuutukseni jo Suomesta.

Vakuutusasioiden jälkeen listalla on uuden puhelimen ja liittymän hankinta. Niin monien asioiden hoitaminen tuntuu olevan Hollannissa paljon hankalampaa kuin Suomessa, mutta yritän pitää mielessä että kaikki on vaan erilaista ja sen takia tuntuu hankalalta. Kyllä tähänkin tottuu. Vielä kun oppisivat että viralliset dokumentit, jotka on tarkoitettu ulkomaalaisten asioiden hoitamiseen, olisi hyvä olla vaikka englanniksi eikä aina vaan hollanniksi :) No petraantuupahan oma kielitaito nopeammin!

Tänään haettiin jo joulutunnelmaa kotiin Intratuinista ja huomenna vietetään Sinterklaasia. Kyllä tämä tästä!

http://www.intratuin.nl/media/images/workshop009.jpg?ep=J4J1-aCSCysPZIhZRA8baj2-E7u_8q6zhVZ3NgwXnVY,
Joulutunnelmaa Intratuinista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti