tiistai 20. marraskuuta 2012

Lähtövalmistelut, osa: Lentoliput

Tässä viimeisen 3,5 vuoden aikana on tullut ostettua aika monet lentoliput. Etäsuhteemme on toiminut niin, että näemme noin 6-10 viikon välein ja useimmiten minä olen lentänyt Hollantiin. Tosin esimerkiksi viime keväänä kouluprojektien osuessa kohdalleen, taisin huhti-toukokuussa olla enemmän Hollannissa kuin Suomessa.

Lentoliput etsin yleensä aina vertaa.fi -sivustolta. Olen huomannut, että tuota kautta löydän halvemmat liput kuin katsomalla suoraan jonkun e-matkatoimiston sivulta, kuten SuperSaver tai Travellink. Vertaa,fi esittelee kyllä juurikin näiden kyseisten toimistojen tarjontaa, mutta lähes aina hinta on euron tai pari halvempi kuin heidän omilla sivuillaan. Homma toimii siis niin, että etsin vertaa.fi -sivustolta sopivan lennon ja klikatessani sitä se siirtää minut esimerkiksi Supersaverin omille sivuille, mutta hinta on se, jonka olen alunperin nähnyt vertaa.fi -sivustolla.

En omista luottokorttia, joten minulle tärkeää on aina ollut se, että pystyn maksamaan liput verkkopankin kautta. On muuten ollut mielenkiintoista huomata, että kun ostan lippuja välille Amsterdam-Helsinki-Amsterdam, niin on silti järkevämpää käyttää suomalaista palveluntarjoajaa. Hollannissa kun vastaavat sivustot lisäävät lähes poikkeuksetta ilmoittamansa hinnan päälle jonkunlaisen palvelumaksun. Eli lopullinen hinta päätyy aina olemaan jotain ihan muuta kuin mainostettu hinta. Helppo syy suosia suomalaista.

Lennän lähes aina joko KLM:llä tai Finnairilla. Olen kaksi kertaa lentänyt myös SAS:lla. Ensimmäisen kerran lensin Tampereelta Kööpenhaminan kautta Amsterdamiin ja toisella kertaa suoraan Amsterdamista Helsinkiin. Kaikille näille kolmelle omistan myös kanta-asiakaskortin. Halpalentoyhtiötä olen kokeillut, esimerkiksi lentämällä EasyJetillä Amsterdamista Lontooseen ja kaikki meni kyllä ihan hyvin, mutta yritän kyllä aina löytää ensisijaisesti jonkin muun vaihtoehdon kuin halpalentoyhtiön. Suomesta ei tällä hetkellä edes pääse millään halpalentoyhtiöllä suoraan Hollantiin. Tottakai jos budjetti on todella tiukka ja tykkää hankalasta säätämisestä seikkailusta, niin voishan sitä lentää esimerkiksi Ryanairilla Tampereelta Saksaan ja sieltä junalla tai autolla rajan yli.

Itse arvostan kuitenkin hyvää palvelua, helppoutta ja laadukkuutta, joka ei kuitenkaan ole luksusta. KLM ja Finnair toimivat näiden kriteerien alla erittäin hyvin. Lennän aina mieluummin suoralla lennolla, koska kentällä odottelujen takia matka-aika venyisi kohtuuttomasti. Lento kun on Amsterdamin ja Helsingin välillä vain noin 2,5 tuntia mutta silti tuntuu, että matkustamiseen menee aina vähintään 12h. Joten en mielelläni venytä sitä yhtään enempää kuin on pakko.

Yleensä KLM tarjoaa Finnairia edullisemmat lentohinnat ja myös heidän tarjouksensa ovat parempia. Halvimmillaan olen lentänyt Helsinki-Amsterdam-Helsinki vajaalla 140 eurolla. KLM tekee yleensä tälläisen superdiilin keväällä, joten maalis-toukokuussa saattaisi olla edullista tulla katsomaan tulppaaneja ;) Tällä kertaa lennän Finnairilla, koska heillä oli tarjous 169 euroa + 1000 lentopistettä. Omalla tililläni oli 2500 lentopistettä, jotka olivat sinne pamahtaneet tammikuussa 2011 kun kävimme lomalla Suomessa. En ole juurikaan perehtynyt näihin lentoyhtiöiden kanta-asiakasohjelmiin ja pisteitä tuntuu kertyvän kovin niukasti, joten totesin että parempi käyttää 1000 pistettä nyt pois kuin yrittää säästää sitä johonkin epämääräiseen tulevaisuudessa.

Ruoka on yleensä melko samantasoista sekä Finnairin että KLM:n lennoilla, tosin Finnairilla tarjonta on monipuolisempaa. KLM tarjoaa aina jonkunlaisen täytetyn leivän, hollantilaiseen tyyliin tottakai. KLM:n koneet on ehkä(?) isompia, koska ainakin istumatilaa on enemmän. Finnairilla saa istua enemmän polvet suussa. Palvelu on samanlaista molemmilla yhtiöillä. Ikinä en ole saanut todella ystävällistä tai sydämellistä palvelua kummallakaan. Lähes aina olen kohdannut samanlaiset lentoemot koneessa, tekevät kyllä työnsä väkinäinen hymy naamalla mutta minkäänlaista ylimääräistä kontaktia heihin ei saa.

Erikoismaininta KLM:lle, että tuhkapilvikriisin aikana sain heiltä erinomaista palvelua lipun uudelleenjärjestelyissä ja KLM oli myös yksi harvoista lentoyhtiöistä, jotka uskalsivat lentää ja kuljettaa matkustajia.

http://farm2.static.flickr.com/1009/1029716194_5ebe7498f0.jpg
Let's fly!

2 kommenttia:

  1. Mä olen itse asiassa aina lentänyt KLM:llä, herra kun suosii mieluummin hollantilaista ja minä taas olen Finnairin suhteen vähintään yhtä epäluuloinen vaikka (tai ehkäpä juuri siksi) lähipiiriin kuuluukin Finnairin lentoemäntä. Tosin lähinnä päätökseen on vaikuttanut se, että Finnairin lennot ovat olleet niin naurettavan kalliita.

    Tällä kertaa tosin Finnairilla olisi päässyt Suomeen ja takaisin kolme euroa edullisemmin, mutta päädyimme sitten kuitenkin varaamaan lennot KLM:ltä, kun on aikaisemminkin sillä lennetty. Saksan kautta ei uskallettu ruveta seikkailemaan vaikka olisi ollut edullisempaa :D

    VastaaPoista
  2. Samanlaiset kokemukset siis :) Mustakin on tullut KLM-fani, lennän mieluummin sillä kuin Finskillä! En tosin osaa selittää, että millä perusteella olen päätynyt suosimaan KLM:ä kun ovat kuitenkin aikalailla samantasoisia. No huomenna pääsee taas Finnair testiin ;)

    VastaaPoista