sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Tuleva kotikaupunkini: Etten-Leur

Blogin saamassa ensimmäisessä kommentissa oli aika mainio kysymys, eli siis mihin oikeastaan olen muuttamassa? Ehkä onkin hyvä selvittää faktat näin heti alkuun :)

Tuleva kotikaupunkini (jossa tosin olen asunut jo muutamassa eri osoitteessa viimeisen parin vuoden aikana) on Etten-Leur.

Kuten nimestä voi päätellä, kaupunki on yhdistynyt kahdesta pienemmästä kaupungista, Ettenistä ja Leurista, yhdeksi isoksi kaupungiksi. Tietojeni mukaan tämä yhdistyminen tapahtui joskus 1950-luvulla, jolloin valtio kannusti kasvattamaan teollisuutta ja väestönkasvua. Molemmat kaupungit saivat alunperin alkunsa joskus keskiajalla ja olivat hyvin menestyneitä/vauraita pikkukyliä. Kuulemma ovat historiansa aikana kuitenkin olleet myös suuren sodan taistelutantereena. Etten alueena oli keskittynyt turpeen tuottamiseen ja Leur taas oli enemmän paikallinen kaupankäynnin keskus, koska siellä oli (ja on edelleen)  pieni satama.

Etten-Leurin kuuluisin henkilö (liekö myös ainoa kuuluisa henkilö) on Vincent Van Gogh, joka asui siellä lyhyen ajan nuoruudessaan. Van Gogh oli varakkaan pappissuvun vesa ja hänen sukunsa asui Etten-Leurin läheisyydessä. Van Gogh ei nuoruudessaan tiennyt mitä haluaa tehdä isona ja koska perhe oli varakas, hänellä ei myöskään ollut paineita hankkia itselleen ammattia. Kokeiltuaan erilaisia asioita Van Gogh päätti ruveta taiteilijaksi. Hän oli alussa erittäin huono piirtämisessä ja maalaamisessa, mutta ahkeralla opettelemisella (mm. kopioimalla muiden töitä) hän oppi erilaisia tekniikoita. Etten-Leuriin Van Gogh matkusti mm. saadakseen itselleen mallin, jota piirtää. Hän ei halunnut maksaa ammattimalleille, vaan hän mieluummin seurasi pellon reunassa viljelijöitä työssään ja piirsi heitä. Van Goghin historia on pitkä ja monimutkainen, mutta esimerkiksi Etten-Leurin keskusaukiolla on edelleen olemassa puu, joka näkyy joissain Van Goghin teoksissa. Sen puun alla Van Goghin kerrotaan myös työskennelleen. Etten-Leurin keskustassa on myös pienenpieni taidemuseo (yhden huoneen kokoinen), joka kertoo Van Goghin historiasta Etten-Leurissa. Esimerkiksi tämä teksti on kirjoitettu sen pohjalta, mitä muistan kuulleeni viime keväänä kun olin Van Gogh -kierroksella Etten-Leurissa.

Etten-Leur sijaitsee Noord-Brabantin alueella Etelä-Hollannissa. Se sijaitsee moottoritie A58 varrella, kahden suuremman kaupungin, Bredan ja Roosendaalin välillä. Etten-Leurissa on oma rautatieasema, mutta päästäkseen esimerkiksi Rotterdamiin tai Amsterdamiin, junaa on vaihdettava vähintään kerran. Rotterdamiin on matkaa noin vajaa 60km ja Amsterdamiin noin 118km. Autolla matkatessa Rotterdamiin kestää ajaa noin 40 minuuttia ja Amsterdamiin 1h 20 min. Meidän kotoamme Schipholin lentokentälle ajaa melkolailla täsmälleen 1h 15 min. Etten-Leur sijaitsee niin lähellä Belgian rajaa, että maiden välisen rajan voi ylittää ajamalla vajaan 30 min Antwerpenin suuntaan. Antwerpeniin on matkaa suunnilleen saman verran kuin Rotterdamiin, joten Euroopan ihanat kaupungit eivät loppupeleissä ole kovinkaan kaukana! Hollanti nyt on muutenkin niin älyttömän pieni maa, että olit sitten missä tahansa, niin ajamalla yli 3h putkeen, niin olet varmasti jo toisessa maassa.

Etten-Leurissa on asukkaita reilu 40 000. Huomattavasti pienempi siis kuin kotikaupunkini Tampere. Ehkä Etten-Leurissa viehättääkin juuri se.. pieni ja idyllinen, mutta suuret ja mahtavat ovat vain lyhyen matkan päässä! Tarpeen vaatiessa omasta kotikaupungista ei kuitenkaan tarvitse lähteä pois, koska kaikki palvelut on lähellä. Kouluja, lääkäreitä, kauppoja, ravintoloita, kauneudenhoitoa.. Etten-Leurin kauppakeskus ja keskusta ylipäätänsäkin on toimiva kokonaisuus, jossa voi helposti viettää aikaa ja saada rahaa kulumaan.

Meidän talomme sijaitsee Leurin puolella. Leur on alueista pienempi ja sen keskusta on myös hyvin pieni. Suurempi keskusta ja suurin osa palveluista on selkeästi keskittynyt Ettenin puolelle. Leur on kuitenkin ihanan idyllinen ja satama-alue toimivine myllyineen kaunis. Leur on selkeästi laajentumassa ja sitä mukaa palveluitakin toivottavasti tulee enemmän, sillä oma talomme sijaitsee alueella, jota ollaan vasta rakentamssa. Se yhdistyy alueeseen, jolla rakentaminen on aloitettu noin reilu 5 vuotta sitten. Kaikenkaikkiaan siis hyvin uutta aluetta, joka tosin rakentuu kiinni vanhoihin Leurin rakennuksiin. Uudella alueella asuu paljon nuoria pareja ja nuoria lapsiperheitä. Tosin sitäkin tasapainotetaan sillä, että oman talokorttelimme naapurissa on myös senioriasuntoja sekä jonkunlainen palvelukoti ihmisille, jotka tarvitsevat tuettua asumista.

Lähin supermarkettimme (Jumbo) on 5-10 min kävelymatkan päässä, josta löytyy myös Leurin keskusaukio. Keskusaukiolta löytyy mm. kirjakauppa, paikallinen Alko (Gall & Gall), pesula, kampaamo, ravintola, tanssistudio, kangaskauppa, Lidl, optikko, 2 x leipomo, kalakauppa, grillisnäckäri (Friet tent), pankki, lelukauppa, vihanneskauppa, juustomyymälä... Etten-Leurin keskustaan ajaa autolla alle 10 minuutissa ja pyörällä matkaan menee ehkä 20 min, jos rauhassa ajelee.

Kaupungin viralliset kotisivut löytyvät osoitteesta: http://www.etten-leur.nl/ ja viihteellisempää puolta tarjoaa: http://www.uitinettenleur.nl

Olen ilmeisesti ollut aiemmin todella huono kotiseutumatkailija, koska en löytänyt arkistoistani yhtään hyviä kuvia Etten-Leurista. Myöhemmin tänä vuonna tiedossa siis kunnon kuvapostaus täydentämään tätä tekstiä, lupaan sen!

http://www.wandelpaden.com/images/LEUR2.JPG
Kuva

2 kommenttia:

  1. Onnea uuden blogin johdosta ja tervetuloa jälleen Hollantiin! Etten-Leur kuulostaa oikein idylliseltä asuinpaikalta :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Hollantiin on mukava palata, vaikka sopeutumisvaikeuksia tulee aivan taatusti.. blogiinhan niitä on sitten helppo purkaa :)

    VastaaPoista