perjantai 23. marraskuuta 2012

Lootjes trekken voor Sinterklaas!

Sinterklaasia vietetään 5.12. eli olen juuri sopivasti päässyt kotiutumaan Hollantiin ja valmiina lahja-apajille!

Olen viettänyt Sinterklaasia muutamana vuonna mutta silti on vaikea selittää mistä oikeastaan on kyse. Muille ulkosuomalaisille Hollannissa asuville juttu on varmaan aika selkeä, mutta oletan että blogin lukijoissa on myös paljon muita ja sen takia haluan avata tätä vähän.

Sinterklaas on valkopartainen hyvin joulupukin omainen hahmo, joka asuu Espanjassa. Sinterklaasilla on apulaisenaan Zwarte Piet -hahmoja, jotka ovat värikkäisiin narrin asuihin pukeutuneita "tonttuja", jotka ovat mustanneet naamansa. Tarina kertoo, että naama on musta savupiipuissa mönkimisestä, tietenkin. Sinterklaasilla on valkoinen hevonen (jonka nimeä en muista) ja hän saapuu Hollantiin aina veneellä. Kilteille lapsille Sinterklaas tuo lahjoja ja tuhmat vie mukanaan Espanjaan.

http://grundtvigmemorials.files.wordpress.com/2011/11/sinterklaas1.jpg
Sinterklaas & Zwarte Piet

Sinterklaasin odottaminen alkaa joskus marraskuun puolenvälin tienoilla ja perinteeseen kuuluu, että Sinterklaas saapuu lähes jokaiseen kaupunkiin (jossa on vettä ja satama) veneellä. Tätä Sinterklaasin saapumista kokoontuvat ilolla katsomaan ihmisjoukot ja yleensä lapset myös osallistuvat tapahtumaan, esim. paikallisen koulun kautta. Tapahtumassa Zwarte Pietit jakavat karkkia lapsille ja aikuisille. Myös hevonen on oikea ja sillä Sinterklaas ratsastaa kulkueessa.

Pakjesboot

http://umongo.com/gratitude/sinterklaas.jpg
Paard van Sint

Sinterklaasia varten jätetään takan reunustalle kenkä, johon hän jättää muistamisensa. On myös kohteliasta jättää Sinterklaasille jotain evästä (kuten kruidnoten) ja hänen hevoselleen porkkanoita ja omenoita. Lisäksi lahjoja saadakseen tulee Sinterklaasille laulaa silloin kun jättää kenkänsä.

Sinterklaasia juhlitaan 5.12., joka on pakjesavond eli lahjailta. Silloin perheet kokoontuvat yhteen, syövät hyvin ja jakavat lahjoja.

Hyvin samanlainen juhla siis kuin Suomessa joulu, mutta vain melkein 3 viikkoa aiemmin. Joulua Hollannissa taas vietetään kukin perhe omalla tavallaan, mutta mielestäni joulu ei ole ainakaan lapsiperheissä niin iso juhla kuin Sinterklaas. Jokainen kuitenkin omien tapojensa ja perinteidensä mukaan. Jouluna lähinnä keskitytään hyvään syömiseen ja perheen yhdessäoloon, lahjoja ei jaella.

Tämä kirjoitus siis perustuu siihen miten itse olen Sinterklaasin kokenut niinä muutamana vuonna kun olen sitä viettänyt. Onneksi oma perhepiirini Hollannissa eli siis Justinin perhe on tottunut viettämään Sinterklaasia vain pienimuotoisesti ja joulu on se isompi juhla, samaan tyyliin kuin Suomessa. Heidän perinteidensä muodostumiseen on vaikuttanut se, että perhe asui noin 10 vuotta Uudessa-Seelannissa, jossa siis vietettiin perinteisesti joulua, ei Sinterklaasia. Mielestäni se on onneksi, koska en osaisi korvata joulua Sinterklaasilla. Joulu on joulu ja semmoisena sen kuuluu pysyäkin.

Sinterklaas on vain yksi ilta, jolloin kokoonnutaan yhteen, syödään hyvin ja vaihdetaan pienimuotoiset lahjat. Itseäni myös häiritsee se, että Sinterklaas on vain päivää ennen Suomen itsenäisyyspäivää. Suvullamme on ollut jo useamman vuoden ajan (jo perinteeksi muodostunut) itsenäisyyspäivänjuhla ja sitä vietetään yleensä 5. päivä. Joten tänäkin vuonna odotan Sinterklaasia vähän ristiriitaisin tuntein. Olisin mieluummin Suomessa oman suvun kesken, mutta kaikkea kun ei voi aina saada.

Joka tapauksessa, se mihin otsikko viittaa ja joka tämän koko aiheen toi mieleeni, on se, että tänä vuonna Sinterklaas lahjat jaamme arpomalla. Eli jokainen ostaa vain yhdelle perheenjäsenelle lahjan ja arpaonni päättää kenelle ostan lahjan. Sinterklaasia vietämme pienimuotoisesti lähiperheen piirissä, joten mukana illassa ovat minä, Justin, Justinin vanhemmat Anne ja Frans sekä veli Thomas. Sain arvonnassa Thomasin, eli nyt pitäisi keksiä joku hauska lahja hänelle. Arvontasivuston kautta pystyy myös jättämään lahjatoiveensa, jonka muut pystyvät sitten lukemaan. Lahjan arvoksi oli sovittu noin 10 euroa joten laitoin omalle toivomuslistalleni Ritualsin tuotteita. Niistä kun löytyy monenlaista variaatiota ja löytyy helposti hyvä vaihtoehto myös alle kympillä. Tosin en tiedä kuka tuon lahjan minulle ostaa, joten voi olla myös yllätyksiä luvassa.

Sinterklaasin lahjaperinteeseen liittyy myös jollain tavalla itsetehdyt runot, jotka annetaan lahjan mukana. Runon on tarkoitus jotenkin kuvailla lahjan saajaa ja perinteisesti runot ovat hauskoja, nokkelia ja kiusoittelevia. Oma hollannin kielentaitoni ei kuitenkaan moiseen vielä yllä, joten todella toivon, ettei sitä kukaan odota tänä(kään) vuonna :D

2 kommenttia:

  1. Meilläkin on tuo arvontajuttu, ja kuulemma pitäisi kirjoittaa jonkinlainen gedichtje... saa nyt nähdä mitä siitäkin tulee :D

    Ensimmäinen kerta kun Sinterklaassia vietän, ja nuo "nokiset" Zwarte Pietit hiukan saavat kohottamaan kulmia. No, maassa maan tavalla, vaikka joulua ei mikään voita!

    VastaaPoista
  2. Toi on ihan kätevä tapa tuo arvonta, ei tarvitse kaikille miettiä lahjoja.. kun me kuitenkin vietetään jouluakin, niin panostan mieluummin siihen :) Ei ole joulun voittanutta!

    Tsemppiä gedichtjen kirjoittamiseen, mä jätän väliin tänä(kin) vuonna ;)

    VastaaPoista