Hollannissahan ei ole kunnallista terveydenhuoltoa vaan jokaisella oma huisarts eli omalääkäri. Näitä huisartspraktijk vastaanottoja on joka kaupungissa useita ja sitten kun on summamutikassa jonkun valkannut, niin sinne kirjoittaudutaan sisälle ja sitten sama lääkäri voi olla omalääkärinä vuosikymmeniä.. eli niin kauan kunnes itse haluaa toisen lääkärin tai lääkäri jää eläkkeelle. Koska huisarts on aika mahtipontinen veikko, niin erikoislääkärille pääsee vain omalääkärin lähetteellä. Koskee niin psykologeja, ihotautilääkäreitä, silmälääkäreitä, fysioterapeutteja ja sairaaloita.. Myöskään työterveyshuoltoa ei Hollannissa ole. En tiedä onko näillä kahdella asialla yhteyttä toisiinsa mutta Hollannissa ei ole myöskään sairauslomaa lääkärin todistuksella.
Käytännössä siis kun työntekijä sairastuu eikä kykene menemään töihin, niin hän päättää itse olevansa työkyvytön ja ilmoittaa siitä työnantajalle puhelimitse. Työnantaja sen jälkeen soittaa päivittäin työntekijälle tarkistaakseen voinnin, kunnes työntekijä palaa töihin. Jos työnantaja epäilee työntekijän sairautta, hän voi lähettää ilmoittamatta jonkun tarkistamaan, että työntekijä on oikeasti sairaana, ilmoittamassaan osoitteessa. Käytännössä työntekijällä ei siis ole lupaa poistua kotoaan ellei siihen ole pätevää selitystä. Voisin kuvitella että esimerkiksi lääkärissä käynti laskettaisiin päteväksi selitykseksi, mutta millä senkin sitten todistaa.
Jos työntekijä sairastuu pitkäaikaisesti, niin työnantaja yleensä käynnistää tietynlaisen prosessin. Yhtiöittäin vaihtelee, mutta lähes aina kuvioon tulee mukaan ns. arboarts, joka on siis yrityksen palkkaama lääkäri, jonka tulisi arvioida työntekijän terveydentilaa puolueettomasti ja selvittää, onko työntekijä oikeasti työkyvytön ja miten työntekijä voidaan kuntouttaa. Sanon "tulisi" koska mitä olen arboartseista lähipiiristä kuullut, niin läheskään aina he eivät ole puolueettomia, mikä on jokseenkin selitettävissä sillä että he ovat kuitenkin työnantajan palkkaamia.
Korostettakoon tässä nyt vielä että käytännöt eri yritysten kesken vaihtelevat. En ole aiemmin juurikaan kokenut ongelmia tämän erikoisen käytännön kanssa, että sairaslomaa ei ole. Useimmiten olisi paljon ihmisystävällisempää, että voisi vain mennä lääkäriin jossa lääkäri toteaisi väliaikaisen työkyvyttömyyden ja sitten saisi "luvan kanssa" sairastaa pari päivää. Ja jos ei ole parempi olo, niin sitten uudestaan lääkäriin. Tietysti suhteellisen haastavaa tavallisen flunssan kanssa, jolle ei periaatteessa voi tehdä mitään muuta kuin sairastaa pois.
Olen aiemminkin tuonut blogissa esille nykyisen työpaikkani tiukat käytännöt. Kellekään siis tuskin tulee yllätyksenä, että myös sairastamistapauksissa yrityksen käytännöt ovat suhteellisen tiukat. Joskaan niistä ei kerrota missään etukäteen ja käytännössä ne saa selville vasta siinä vaiheessa kun on jo "prosessissa" mukana. Eli vuoden aikana tavallinen hollantilainen ilmoittautuu keskimäärin sairaaksi 1,9 kertaa. Tämän perusteella työpaikallani on sääntö, että työntekijä voi vuoden aikana ilmoittautua sairaaksi 3 kertaa ja jos määrä ylittyy, niin seuraamuksia on luvassa. Ensimmäinen seuraamus on puhuttelu esimiehen kanssa. Mutta käytännössä sen puhuttelun saa jo ennen kolmatta kertaa, jotta "on varmasti tietoinen mitä tapahtuu jos ilmoittautuu 3 kertaa sairaaksi". Sen jälkeen jokaista sairastumiskertaa kohden seuraamukset lisääntyy. Seuraavaksi vuorossa on puhuttelu yhdessä esimiehen ja osastonjohtajan kanssa. Seuraavasta kerrasta puhutteluun tulee mukaan HRM-osasto. Sen jälkeen kutsustaan jo arboarts paikalle selvittämään, että mikä työntekijässä on oikeasti vikana, kun se sairastaa niin paljon. Jne jne.
Kuulostaa aika kannustavalta, eikö.
Vittumaistahan tilanteessa on se, että päivittäiset puhelinkeskustelut esimiehen kanssa ovat käytännössä puhdasta painostusta työnantajan puolelta saada työntekijä niin nopeasti kuin mahdollista takaisin töihin. Ja jos työntekijä menee puolikuntoisena töihin, on mahdollisuus tehdä päivä tai kaksi 50% työpäivää, eli vain puolet normaalista tuntimäärästä. Ihan ok sinänsä, mutta pointti onkin siinä, että lähes aina työntekijä tulee töihin liian nopeasti, jolloin paranemista ei kunnolla tapahdu, jolloin työntekijä tulee uudestaan sairaaksi, jolloin seuraa uudelleen poissaolo töistä, josta seuraa jälleen uusi merkintä ja puhuttelu. Vaikka periaatteessahan kyse on täsmälleen samasta sairaudesta, jonka vaan ei ole annettu parantua kunnolla.
En tietenkään voi syyttää tästä ikuisuuden jatkuneesta flunssastani ketään, mutta uskallan silti väittää että jos olisin silloin 2 viikkoa sitten saanut oikeasti sairastaa flunssan pois, en nyt kärvistelisi täällä tuskissani, jonka on aiheuttanut normaali flunssa potenssiin 100. Olin viime viikon töissä ja pari päivää olo olikin ihan ok, ajattelinkin jo onnessani että flunssa on selätetty. Lauantaina aamulla kuitenkin heräsin taas huonovointisena ja siitä eteenpäin on olo vaan mennyt alaspäin. Mutta koska näiden lukuisten puhutteluiden seurauksena, on selkeää että työpaikallani ei uskota sanaakaan että olisin kipeänä, jos teen ilmoituksen puhelimitse, niin päätin mennä eilen aamulla töihin.
Sen jälkeen kun olin käynyt aamulla junan vessassa oksentamassa (ihana yskä) totesin, että ei ehkä kuitenkaan maailman fiksuin idea lähteä töihin mutta en antanut periksi. Matkustin töihin ja näin esimieheni jo ennen työpisteelle saapumista. Hän totesi että näytän hirveältä ja itse totesin, että yritin kyllä parhaani mutta taidan kyllä lähteä samantien kotiin. Johon kommenttina, että olet kyllä ollut tosi paljon kipeänä viime aikoina ja että minkä ihmeen takia et parannu, ja mitä jos menisit lääkäriin. Totesinkin siihen, että ei ole kyllä oma valintani olla kipeänä ja jos voisin, niin valitsisin aika nopeasti terveenä olon. Kommentit kun työpaikalla on aina sitä luokkaa, että ihan kuin nauttisin sairaana olemisesta.
Joopa joo, soitin omalääkärin vastaanotolle ja assistentti totesi, että flunssa kestää tällä hetkellä 4-5 viikkoa ja että sen jälkeen voin soitella uudestaan, jos ei mitään erityisen pahoja oireita ilmaannu ennen sitä. Eli silmätulehdusta, poskiontelontulehdusta ja korvatulehdusta odotellessa.. sitten pääsen ehkä lääkäriin? Ja siinäkin vaiheessa siitä saisi taistella, koska tunnetusti tervehenkiset hollantilaiset ei harrasta antibiootteja ja taudit menee itsestään ohi kun ulkoilee riittävästi raikkaassa meri-ilmassa. I wish I was kidding.
Nojoo tiedän kyllä että flunssaan ei ole varsinaisesti lääkitystä, mutta jotenkin assistentin neuvo "juo paljon teetä hunajan kanssa, se on erittäin tärkeää" tuntuu puhtaalta vittuilulta. Kyllä on taas näiden sairastamisviikkojen jälkeen teekiintiö vuodeksi eteenpäin täynnä. Kahvia suoraan suoneen, kiitos.
Source |
Ei huhhuh, ihan käsittämätön systeemi! Todella inhottavaa että työnantaja voi painostaa tulemaan sairaana töihin, ja ettei ole mitään sairaslomatodistuksia. En ollut ollenkaan tietoinen että Hollannissa toimitaan noin.
VastaaPoistaTsemppiä ja paranemisia sinne!
Kiitos ja kuin myös! Joo tosiaan, täällä on tällaiset systeemit.. kuulin Justinilta että joskus aikoinaan oli eri meininki, että lääkäriltä haettiin ihan tavalliseen tapaan sairauslomatodistukset ja sitten sairastettiin luvan kanssa. Mutta on täällä myös aikoinaan ollut tapa, että työnantaja maksaa osan sairausvakuutuksesta/vakuuttaa työntekijänsä.. ja nyt on tosiaan tämä systeemi, että jokainen on lailla velvoitettu maksamaan oman sairausvakuutuksensa, joka on kuukaudessa vähintään sen 70 euroa (omani 105 euroa kk). Vielä en ole keksinyt että miten nämä nykyiset käytännöt olisi helpompia työntekijöille eikä ajaisi vaan työnantajien etuja..
Poistavoi hyvää päivää :D kuulostaa just niin hollantilaiselta. Kaikki lääkäri-, poliisi- jne viranomaisasiat on vähän miten sattuu. Ei ole naurun asia mutta repesin kyllä viimeistään tolle "ulkoilee riittävästi raikkaassa meri-ilmassa." Vähän maalaisjärkeä kiitos!
VastaaPoistaSanoppa muuta.. Täällä kyllä pyörii ihan oma pieni villi länsi aina välillä :)
PoistaTsemppiä! Itse aikoinani Hollannissa asuneena karvat nousi (taas) pystyyn, kun palautit niin oivasti mieleen ton touhun.
VastaaPoistaKiitos! Joo, säännöllisin väliajoin aina saa vetää herneen nenään ja yrittää muistutella itselleen, että ei missään maassa kuitenkaan ole täydellistä.. joskus on vaan pakko tyytyä kohtaloonsa ja koittaa tsempata!
PoistaKuulostaa tutulta. Hollannin sairaanhoitojärjestelmä on kyllä ainakin täällä Maastrictissä niiiiiin rektumista.
VastaaPoistaMä sairastuin lokakuussa korvatulehdukseen ja sain ilokseni kuulla, ettei siihen anneta tässä maassa antibiotteja van annetaan mennä ohi itsekseen. Jokainen korvatulehduksen joskus sairastanut tietää, että se on aika infernaali tunne eikä työnteosta tule juuri mitään. Neljä viikkoa kävin kaksi kertaa viikossa tohtorilla, ne ottivat mut sinne, vain todetakseen, ettei voi tehdä mitään. No, sitten puhkesi tärykalvo viikkoa ennen suomen matkaa ja suomessa mulle laitetiin putket ja anettiin tujut antibiotit kauhistellen, miten ihmisen korva voidaan päästää tähän kuntoon. Suoraan sanoen itkin itseni illalla uneen ennen kuin korva tärykalvopuhkesi. Oli ihan järkkyä. Ja piti syödä Panadolia. Koska burana tappaa...
Sitten sairastuin keuhkokuumeeseen. Olin kolme viikkoa töistä poissa, joka päivä piti ilmoittaa pomolle olostaan, stressasi ja sairaslomaahan ei täällä kirjoiteta. Suomessa vaan lappu kouraan ja asia on selvä, mutta täällä sain ravata kolme kertaa viikossa tohtorilla hakemassa meilipidettä ja raporttia raportin perään. Onneksi sain sitten kuin sainkin verikokeet, keuhkokuvat ja antibiotit kun olin kaksi viikkoa kärvistellyt. Hohhoijaa. Olin todennäköisesti ekstraviikon sairaana ihan stressin vuoksi.
Tuo kolme kertaa vuodessa on kyllä vähän wtf. Jos on oikeasti sairas, sitten on sairas. Meillä saa lihavan bonuksen, jos ei ole kertaakaan vuodessa sairaana, mutta onhan näitä tauteja. Etenkin toimistossa ne kiertää aika kivasti. Oikeen pomon puhutteluun...Huhheijaa. Aikooko ne säikyttää sen taudin pois? ;)
Joo, täällä saa tosiaan taistella jos meinaa antibiootteja saada! Joskus tuntuu että onko se huisarts edes rehellinen kurkistellessaan korviin ja nieluun, että sanooko se sitten oikeasti jos siellä tulehdus on :D Koska ainakin siinä vaiheessa jos se mulle sanoo, että tulehdus on, niin ilman antibioottireseptiä en lähde! Pitää osata vaatia ja jos ei muuta, niin perustella sitä suomalaisella terveydenhoidolla ja sillä, mihin on tottunut! Esimerkiksi silloin kun kirjoittauduin/rekisteröidyin tuolle lääkäriasemalle, niin he halusivat että toimitan Suomesta potilashistoriani heille.. totesin että Suomessa se ei toimi niin ja niitä potilastietoja nyt ei vaan saa mukaansa, vaikka kuinka kysyisi. Aikansa vänkäsivät että kyllä nyt jotain tietoja pitää saada, mutta totesin vaan, että ei ole ja jos niin kiinnostaa, niin olkaa hyvä ja tutkikaa mitä kaikkea vikaa mahtaa löytyä.
PoistaHollantilaisten on useimmiten ihan mahdotonta käsittää, miten muissa maissa toimitaan eri tavalla.. täällä esimerkiksi hammaslääkärissä pitää käydä tarkastuksessa vähintään 2 kertaa vuodessa ja kaikki on aina ihan järkyttyneitä jos sanon, että Suomessa kunnalliseen hammashoitoon tarkastukseen ei edes pääse tosta noin vaan, jono on yleensä 6kk mittainen ja useimmat ihmiset käy muutaman vuoden välein tai vasta sitten jos jotain ongelmia ilmenee. Ei mene jakeluun :)
Ja toi on kanssa jännä toi panadolin syöminen! Ikinä ne ei suosittele ibuprofeenia, vaikka kuinka sanoisi ettei panadoli ainakaan omalla kohdallani toimi ollenkaan. Poikkeuksena tähän on muuten Hollannissa hammaslääkärit, jos on tulehdus, niin saa samantien antibiootit ja buranaa.. mutta burana tulee sellaisissa jauhepakkauksissa, jotka pitää sekoittaa veteen :D
Munkin mielestä kolme kertaa vuodessa on vähän. Ei kukaan tietenkään halua tulla sairaaksi, mutta useimmiten siltä nyt vaan on mahdoton välttyä. Ja riippuu tottakai duunista, että voiko pienessä flunssassa tulla töihin vai ei. Varsinkin nyt junalla reissatessa on törmännyt niin moneen kanssamatkustajaan, jotka on ollu niin kipeänä, että tekisi mieli sanoa, että olisit vaan jäänyt suosiolla kotiin niin en tartuttaisi muitakin ihmisiä. Meillä saa ylimääräisiä lomapäiviä jos ei ole ollenkaan kipeänä. Ehkä se on sitten syy, miksi hollantilaiset tulee puolikuolleinakin töihin.. saadakseen ylimääräistä lomaa tai vähän enemmän rahaa.
Näitä puhutteluitahan perustellaan mm. sillä että on aina työntekijöitä, jotka käyttää systeemiä hyväkseen. Joten järjestelmän pitää olla tiukka, jotta tällaiset turhat sairastamistapaukset karsitaan pois. Kumma kyllä, sitten kun ollaan oikeasti sairaana, niin näillä puhutteluilla ei tehdä mitään muuta kuin lietsota vihaa työnantajaa kohtaan ja karsita pois viimeisetkin motivaation rippeet. Viimeksi kun olin tällaisessa puhuttelussa niin totesivat mm. että ei ole kyse siitä, että epäilisivät etten olisi oikeasti sairaana vaan lähinnä siitä, että he haluavat minun ottavan työni vakavissaan ja että minun pitää todistaa sitoutuneisuuteni firmaan. Samaan hengenvetoon tosin totesivat että olen jo pilannut maineeni työntekijänä heidän kirjoissaan. Silleen wtf. Mutta hei.. kyllä tää tästä! Toivotaan ettei sun tai mun kohdalle seuraava sairastumisputki osu ihan heti uudelleen :)
Siis apua mikä meininki! Eihän tuo voi olla Euroopassa mahdollista? :D Aika hurjan kuuloista, toivottavasti paranet pian! :) Siis saa kolme kertaa olla sairaana per vuosi, tarkoittaako se kolmea päivää, vai esim voi tammikuussa olla sairaana kaksi päivää, heinäkuussa neljä päivää ja joulukuussa päivän, eli kolme eri kertaa vuodessa?
VastaaPoistaTäällä Kanadassa homma toimii näköjään huomattavasti paremmin (ilmankos täällä aina suitsutetaan tätä terveydenhuoltosysteemiä..), mut esimerkiksi just eilen olin sairaana niin soitin töihin (toimistohommia), että sairaana ollaan. Vastauksenia oli "Ok, voi paranehan pian, tule sitten kun tuntuu paremmalta.." -tyylinen vastaus. Meidän työpaikalla on siis aika standardi käytäntö, että vuodessa saa 5 palkallista sairaslomapäivää ja loput sitten palkatta.
Edellisessä työpaikassani hotellissa oli samanlainen käytäntö, mutta maksettuihin sairaslomapäiviin tarvitsi lääkärintodistuksen. Jonka sai kun käveli emergency roomiin (tai meni jollekin klinikalle, mut ne yleensä peri 20 dollarin maksun ja ER:sta sai ilmaisen nootin). Ja sai siis ihan useammaksi päiväksi kerrallaan. Ja antibioottejakin saa!
Tuosta hammaslääkäristä pitää vielä sen verran kommentoida, että täällä ollaan todella hanakkaasti myös kutsumassa hammaslääkäriin. Aina kuuden kuukauden välein ja kerran vuodessa otetaan röngtenkuvat myös, ihan vaan että pysytään ajan tasalla. Tämä on musta kyllä ihan hyvä käytäntö, koska hammaslääkärit (kaikki yksityisiä, julkista puolta ei ole hammashoidon osalta) ovat melko hintavia, etenkin jos on jotain korjattavaa. Joten mielelläni käyn 6kk:n välein tarkistuttamassa, ettei mikään ole vialla! Kävin juurikin viime viikolla vain hammashygienistin luona puhdistuttamassa hampaani ja yleisessä tarkastuksessa, mikä maksoi 123€, tämä siis ilman hammaslääkärin check-uppia ja röntgenkuvia, jotka olisivat maksaneet vielä 49€ lisää. Tosin täällä monet työpaikat tarjoavat "benefits" työntekijöilleen, jotka korvaa (mun kohdalla ainakin, tietty vaihtelee työnantajan mukaan!) 80% hammaslääkärikuluista.
Tästähän nyt irtoaisi asiaa vaikka omaankin blogiin, mielenkiintoisia nämä eri maiden sairastelukäytännöt!
Kolme kertaa on siis kolme kertaa vuoden aikana.. (eikä edes kalenterivuoden vaan 12 kk aikana) eli yhdeksi kerraksi lasketaan ne päivät kun olet putkeen poissa töistä samasta syystä. Mutta esimerkiksi jos menet välillä töihin päiväksi tai kahdeksi, etkä parane ja sitten ilmoittaudut uudestaan sairaaksi, niin sitten se onkin jo toinen kerta. Jota esimerkiksi omalla kohdallani kadun syvästi, olisi pitänyt pysyä kotona niin kauan kunnes on oikeasti terve eikä hyvää hyvyyttään yrittää tehdä työnantajalle mieliksi. Tässä kohtaa kun se vaan kusee omaan nilkkaan.
PoistaSairaslomalta täälläkin yleensä saa palkkaa, riippuu tottakai sopimuksesta. Esimerkiksi edellisessä työpaikassa, jossa olin tuntisopimuksella, niin en tietenkään saanut palkkaa jos en töissäkään ollut. Ja tässä viimeisessä kun olin kuukausipalkalla, niin palkka maksettiin normaalisti, sairastumisista huolimatta.
Kieltämättä näistä eri maiden lääkärijutuista voisi kehitellä asiaa loputtomiin :)