perjantai 11. tammikuuta 2013

Suomalaiset Hollannissa

Täällä on joku ihmeellinen valoilmiö taivaalla. Aurinko. Ei ole hetkeen näkynyt. Uskomatonta, kuinka hyvän fiiliksen auringonpaiste saa aikaan verrattuna siihen, jos viikkotolkulla on harmaata ja sataa tihuuttaa. Olis varmaan kannattanut harkita vielä kertaalleen ennen kuin päätyi Hollantiin. Joku Italia tai Espanja olisi voinut olla parempi vaihtoehto :)

En kuitenkaan ole ainoa, joka on päätynyt tänne. Lähes päivittäin ihmettelen sitä, kuinka paljon suomalaisia oikeasti on Hollannissa. Ja ainakin Facebookin ryhmästä "Suomalaiset Hollannissa" päätellen, meitä suomalaisia muuttaa Hollantiin jatkuvasti lisää. Ryhmässä on tällä hetkellä 457 jäsentä ja uusia jäseniä tulee viikottain. Eivätkä varmasti kaikki Hollannissa asuvat suomalaiset ole ryhmässä.

Olisi hauska tietää, että mikä meitä tähän maahan ajaa.
Se ei ole ainakaan:
- kaunis kieli, jota on helppo oppia
- kaunis ja rikas luonto
- huumaava ruokakulttuuri
- hyvä sää (tosin parempi kuin Suomessa, jos ei satu rakastamaan lunta ja pakkasta)
- avoimet ja ihastuttavat ihmiset

Hollannin kieli ei ole mitenkään kaunista kuunneltavaa, mutta enpä sanoisi samaa myöskään suomesta. Ranska, italia ja espanja on paljon miellyttävämpiä kuunnella vaikka sanaakaan ei ymmärtäisi.

Suomen luonto hakkaa Hollannin mennen tullen. Usein kun ihmiset kysyvät millaista Hollannissa on, sanon, että koko maa on pelkkää moottoritietä. Ei tietenkään kokonaan mutta näin pienen maan mittakaavassa liikenne on aika isossa osassa. Ja sen kyllä huomaa negatiivisessa mielessä tuolla tiellä kulkiessa. Tosin Hollannin puolustukseksi on sanottava, että pyöräily on täällä paljon helpomaa kuin Suomessa. Pyöräilyreitit on suunniteltu niin, että periaatteessa joka paikkaan pääsee pyörällä ja lättänän maan vuoksi pyöräily on paljon leppoisampaa :)

http://farm4.static.flickr.com/3143/2400657245_c7519c708d_o.jpg
Kuva

Hollannin ruokakulttuuri on täysin mitäänsanomatonta. Ruoan takia tänne ei kannata muuttaa eikä oikeastaan matkustaakaan. Perinteistä hollantilaista ruokaa kun on kaikenlaiset friteeratut snacksit, ranskalaiset majoneesilla, stamppot (perunamuusia, johon tungetaan joukkoon erilaisia kasviksia (kaalia/porkkanaa/palsternakkaa) ja makkaraa/pekonia) tai pannukakkuja, jotka syödään siirapilla ja tomusokerilla. Lekker eten hé.

http://img.photobucket.com/albums/v493/jaartal/web-log/P3090045-1.jpg
Stamppot

Tiedän, että Hollannissa on paljon au paireja. Joukossa varmasti myös suomalaisia, vaikka MOL ei enää au pair ilmoituksia hyväksykään. Sitä kautta itsekin tulin alunperin Hollantiin.

Varmasti osa muuttaa myös työn perässä, joko firman kutsumana tai niin, että omalla firmalla on täällä paremmat mahdollisuudet kuin Suomessa.

Muutamat tulevat opiskelemaan. Aika moni varmasti vaihto-opiskelijana, itsekin sen tehneenä, mutta kenties myös suorittamaan koko tutkinnon. Kuulemani mukaan halvempaa kuin Saksassa ja helppoa tietysti jos on rahaa. Kouluun kuin kouluun pääsee periaatteessa sisälle rahalla, varsinaisia pääsykokeita ei ole niin kuin Suomessa. En tiedä opetuksen laadusta muuten kuin siinä koulussa missä itse opiskelin, mutta sen perusteella opetus on laadukkaampaa kuin Suomessa. Ehkä rahalla saa parempia opettajia tai ehkä opiskelijat vaativat enemmän rahoilleen vastinetta? Suomessa vaatiminen ei kauhean helposti onnistu, koska resurssit on aina vähän mitä sattuu.

Muistan joskus tuolla Facebookin ryhmässä lukeneeni keskustelun ihmisten syistä tulla Hollantiin. Useimmilla syynä kuitenkin oli rakkaus, tyttö- tai poikaystävä. Todella monet on löytäneet onnen Hollannista. En tiedä tekevätkö suomalaiset ja hollantilaiset onnistuneen yhdistelmän, täydentävät kenties toisiaan ominaisuuksillaan vai onko kyse vaan siitä, että kun löytää itselleen sopivan ihmisen, niin sen suhteen eteen haluaa tehdä kaikkensa. Jopa muuttaa toiseen maahan.

Love is not about who you live with, it's about who you can't live without.

http://4.bp.blogspot.com/-UbU81UPEY2A/UACpmAgqKlI/AAAAAAAAC1Q/hIuUXeGh3Co/s1600/sugarfresh.jpg
Kuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti