sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Pieniä huomioita Tanskasta

Kun herää yhtenä aamuna kolmelta, menee nukkumaan joskus vähän ennen yhdeksää, niin onko ihme että herää yössä kaksi kertaa ja viideltä ei todellakaan enää nukuta?
Mihin katosi rytmi ja ennen kaikkea pitkät aamut? Pohjolan yöttömään yöhön? Tosin oli täälläkin yhdeltä yöllä pimeää!


Luin opaskirjasta että saksalla ei kannata yrittää saada palvelua. Vaikka suurin osa tanskalaisista on opiskellut joskus saksaa koulussa ja maat on naapureita, niin asiakasta, joka aloittaa puhumalla saksaa niin katsotaan vähintään kieroon jossei nyt ihan kokonaan dissata röyhkeäksi.
Onneksi ei meille mikään ongelma, englanti kun tulee automaattisesti :)


Eilen italialaisessa ravintolassa ei ollut ollenkaan menua saatavilla muuten kuin tanskaksi. On jännä kuinka pään sisällä (hyvin piilossa) oleva ruotsi ja osittain ehkä hollantikin auttaa ymmärtämään tekstejä. Kyllä siinä ruokalistassakin tosin käännösapua tarvittiin. En olis meinaan ihan heti arvannut että ne sanat tarkoittavat jauhelihaa ja sipulia!


Ruokailun jälkeen käveltiin vielä kauppaan. Ei sillä että olisi jotain tarvittu mutta enemmänkin siksi että ulkomailla ruokakauppojen valikoimien tutkiminen on huippua. Tanskassa ainakin tämä kauppa noudatti suomalaisten supermarkettien valikoimaa. Iloisesti samassa kaupassa vaatteet, elintarvikkeet, juomat, kosmetiikka, eräretkitamineet ja elektroniikkaakin tais löytyä. Kaikkien elintarvikkeiden kohdalla valikoima kymmenen kertaa suurempi kuin Hollannissa.


Edellä mainitun lisäksi tunnetta "kotimatkasta" eli matkalla kotiin :D lisää se että täällä on hirmu suuri määrä suomalaisia tuotteita, ainakin karkkiosastolla! Hyllyt vilisee Fazeria ja Suomessa tehtyjä lakritseja ja salmiakkeja! Täydellistä kunnon suolainen salmiakin himoitsijalle. Myös hirveän monissa tuotteissa on mainittu myös suomeksi nimi ja käyttöohjeet. Hassua :) Hintataso on paljon kalliimpi kuin Hollannissa mutta en voi verrata vielä Suomeen kun ei ole minkäänlaista näppituntumaa paljonko siellä kaikki maksaa. Yritän siis välttää suurempia ostoshimotuksia nyt ja katsoa sitten Suomessa mitä raaskii ostaa. Niitten pakollisten apteekki-, meikki- ja bioskapussiostosten lisäksi!

1 kommentti:

  1. Olen vallan ihastunut pieneen ja söpöön Tanskaan. Johan on kummallinen opaskirja, missä lukee, että Tanskassa muka katsotaan kieroon tai dissataan jopa röyhkeäksi, jos turisti puhuu saksaa. Minulle kaikki tanskalaiset ovat olleet hyvin ystävällisiä ja kohteliaita, kun olen puhunut saksaa. Olen ollut opintomatkalla saksalaisen oppilaitokseni kanssa Köpenhaminassa ja ajellut eräitä kymmeniä kertoja yksin ja lasten kanssa eri reittejä Jyllannin tai Rödbyhavnin kautta Ruotsiin ja Turkuun ja poikeenut jopa ihastuttavalla Bornholmin saarella. Ei ole moittimista kenestäkään missään. Minun englannintaitoni eivät riitä aktiiviseen puheentuottamiseen. Tanskalaiset sentään osaavat palvella saksaksi. Taitaa riippua ihmisen/turistin käytöksestä, katsotaanko kieroon vai saako jäätävän kohtelun. Heinäkuussa taas ajelen ja oleilen saksalaisen ystävättäreni kanssa Tanskassa, emmekä takuulla edes yritä englantia, mutta mehän olemmekin niin viehättäviä ......

    VastaaPoista