torstai 28. toukokuuta 2015

Autolla Hollannista Suomeen... Saksan, Tanskan ja Ruotsin kautta!

2 viikkoa loman alkuun.. meillä on tänä vuonna erilaiset lomasuunnitelmat kuin yleensä, mennään nimittäin autolla Suomeen. Ollaan aina toistaiseksi lennetty Suomeen ja vaan kerran aikaisemmin oltu ns. auto&teltta lomalla, silloin suunta oli Belgia, Luxemburg ja Ranska. Lentäminen on aina ollut se oikea vaihtoehto kun lomaa ei ole liikaa tuhlattavaksi matkoihin. Eikä meidän vanha autonrottelo varmaan edes selviäisi tuollaisesta pitemmästä matkasta.

Tänä vuonna on kuitenkin eri fiilikset. Olen ollut nyt yli vuoden samassa paikassa töissä, joten täydet lomat rullaa. Justin on nykyään yksityisyrittäjä, joten sen myötä meillä on nyt myös tuliterä Mercedes Vito-pakettiauto. On myös ollut jo aiempina vuosina, että olisi kiva mennä autolla Suomeen ja sitten viimeistään tyhjentää omat roinat äitin komeroista.

Varattiin molemmat lomaa töistä 2 viikkoa. Mun töiden kannalta parhaat loma-ajat on kesäkuussa ja sitten tokalle kierrokselle syyskuussa, kun perheelliset koululaisineen viettää lomaa heinä- ja elokuut. Justinilla ei ole niin väliä, se kun saa ne aina sovittua. Ja on oikeastaan kiva mennä Suomeen nyt ihan virallisesti kesällä, yleensä tullaan aina jälkijunassa ja puista jo lehdet karisee kun me vasta matkataan "kesälomalle". Tänä vuonna Justinkin pääsee todistamaan keskikesän juhlaa.

Epämääräinen suunnitelma oli alkujaan muotoa: Hollannista, Saksan ja Tanskan kautta Ruotsiin ja sieltä sitten laivalla yli Turkuun.
Tätä nykyä suunnitelma on edelleen sama, mitä nyt yksityiskohdat on tarkentuneet.

Lähdetään lauantaina hyvin varhain aamulla ajelemaan.
Ajetaan ensin Hollannin rajojen sisällä sopivalle korkeudelle ja mennään sitten rajan yli, suunta kohti Hampuria. Hampurista suunnataan vielä ylöspäin, kunnes ollaan Tanskassa. Tanskassa suuntana on Odense, josta olen varannut pikkiriikkisen kahden huoneen B&B:n. Alunperin suunnitelmana oli yöpyä Kööpenhaminassa, se kun vaikuttaa sellaiselta kaupungilta, johon olis kiva tutustua. Siinä vaiheessa kun rupesin googlettamaan ja kysymään majapaikkaa, niin kaikki oli joko täynnä tai sitten törkeän hintaisia. Sitten luovutin ja totesin että yövytään jossain muualla, pääseehän sinne Köpikseen pysähtymään matkalla. Ja jos se on tosi kiva, niin tekee vaikka viikonloppureissun joskus hamassa tulevaisuudessa (lentäen).

Yöpaikka löytyi siis Odensesta, joka vaikuttaa olevan mukavan kokoinen kaupunki sillä Tanskan "keskimmäisellä" saarella. Etten-Leurista Odenseen on noin 815 km ja ilman pysähdyksiä matkaan menisi 8h. Kyseinen paikka on myös H.C. Andersenin kotikaupunki ja sieltä löytyy linna ja eläinpuisto, jossa pääsis lisämaksulla (ja olemalla paikalla oikeaan aikaan) halailemaan kirahveja. Pieni kyynel tähän kohtaan ettei meidän aikataulut salli tätä kokemusta!
Kahden hengen huone jaetulla kylpyhuoneella maksaa 495 DKK eli noin 66.39 euroa. Aamupala lisämaksusta.

Seuraavana aamuna jatketaan matkaa kohti Kööpenhaminaa ja suunnitelmissa on pysähtyä siellä muutaman tunnin ajan. Kierrellä, katsella ja syödä. Kun lähdetään Odensesta kohti Kööpenhaminaa, niin matkalla on yksi julmetun pitkä silta, nimeltään Storebaelt tai jotain sinnepäin. Ylitys maksaa 33 euro. Tanskassa ei muuten taida olla teiden tullimaksuja ollenkaan, ainoastaan näiden siltojen kohdalla. Odensesta Kööpenhaminaan on noin 168km ja sen ajaa vajaassa kahdessa tunnissa.

Kööpenhaminasta jatketaan matkaa Ruotsin puolelle ja näitä kahta maata yhdistää toinen siltapaholainen, Oresund. Tämän sillan ylitys maksaa 47 euroa, joka on mielestäni ihan törkeä hinta.. mutta kai ne rakennuskulut on jotenkin takaisin ansaittava.

Ruotsin puolella meidän majapaikka sijaitsee Jönköpingissä, joka näyttää kartalla suhteellisen isolta maalaiskunnalta mutta googlailun perusteella Jönköping kaupunkina vaikuttaa aika pieneltä. Tai siis ainakin Tripadvisorin ravintola- ja nähtävyyssuositusten perusteella :D Vähän näyttää siltä ettei siellä ole sunnuntai-iltana auki mitään nakkikioskia suurempaa ravintolaa... Kööpenhaminasta Jönköpingiin on noin 332km ja matka-aika ilman pysähdyksiä 3,5h.

Mutta majapaikka siellä on sitten vähän nakkikioskia eksoottisempi. Yövytään nimittäin hevostilalla, jossa on ilmeisesti ratsastuskoulu ja/tai valmennusta, pieni antiikki/sisustustavaraputiikki, hevosia ja hevostallin yläpuolella 4 huonetta, myöskin B&B tyyliin.  Arvostelujen perusteella eristys on huonoa ja yössä kuulee niin naapurin kuorsauksen kuin myös hevosten liikuskelun ja höristelyt. Hevosihmisenä odotan mielenkiinnolla ja Justin ei-niin-hevosihmisenä vielä enemmän mielenkiinnolla.. mutta uskallan väittää että ehdottomasti kokeilemisen arvoista. Jotain erilaista! Ja huoneet siellä näyttää enemmän kuin hyviltä. Kahden hengen huone jaetulla kylpyhuoneella maksaa 600 SEK eli noin 64.95 euroa. Aamupala lisämaksusta.

Seuraavana aamuna matka jatkuu sitten Jönköpingistä Tukholmaan. Google mapsin perusteella lyhyin reitti näyttäisi olevan Linköpingin, Norrköpingin ja Södertäljen kautta Tukholmaan. Tuo reitti on 331km ja ilman pysähdyksiä 3,5h. Riippuen lähtöajasta ja matkan pysähdyksistä, saa nähdä mihin aikaan ollaan Värtahamnissa. Mietin tässä että fiksuinta on varmaan jättää auto satamaan ja siitä sitten suunnata joko kävellen tai julkisilla kaupungin keskustaan. Jos aikaa ja mielenkiintoa on. Tietääkö/muistaako joku kumman laivayhtiön satama on lähempänä keskustaa, Vikingin vai Siljan?

Tukholmasta meillä on varattuna laivamatka autopaketilla Turkuun. Lähtee illalla 19:30 ja saapuu seuraavana aamuna klo 7:00 Turkuun. Paluu on seuraavan viikon torstaina, myöskin iltalaivalla. Joten ehditään olla Suomessa 9 päivää. Me varattiin laivamatkat Tallink Siljalta, puhtaasti mun mieltymysten ja muistikuvien perusteella. En edes verrannut Vikingin hintoja. Hintoja oli jännä katsoa etukäteen, kun nettisivujen etusivulla mainostettiin kaikkia tarjouksia ja paketteja, mutta sitten kun menin katsomaan niin en nähnyt mitään alennuksia. Menomatka 2 hengelle, B-luokan hytissä 149 euroa ja auto 71 euroa. Paluumatka 2 hengelle, B-luokan hytissä 153 euroa ja auto 71 euroa. Vasta kun oikeasti varasin ja etenin maksuun asti, niin ruudulle rävähti pakettihinta 300 euro sis. verot ja muut maksut. Eli siis ihan tuntuva alennus, mutta niin jännä ettei sitä mainittu missään! Täällä Hollannissa ainakin on tottunut siihen että kaikki mahdolliset alennukset listataan näkyviin, jotta varmasti tietää paljonko on säästänyt ja voi kehua itseään, siitä kuinka hyvät kaupat tuli tehtyä!
Lisämainintana että varaus mahdollinen ainoastaan luottokortilla. Jonka itselle nyt vihdoin ja viimein tänä keväänä hankin, ihan vaan lomamatkoja helpottamaan.

Turusta eteenpäin ei ollakaan sitten tehty mitään suunnitelmia. Suorinta reittiä Tampereelle tietysti. 9 päivän aikana mahdollisimman paljon perhettä, ystäviä, saunomista, grillaamista, makkaraa ja uintia. Mökillä käyntiä ja mökkimäisissä olosuhteissa käyntiä, terkkuja iskän tynnyrisaunaan!
Paluumatkalle ei ole varattu vielä yhtään mitään majoitusta tai tehty sen enempää suunnitelmia. Pohdinnassa on että jaksaisko ajaa Tukholmasta Saksaan asti ja yöpyä vasta siellä. Mutta ajateltiin että katsotaan ensin miten menomatka sujuu ja päätetään sitten.

Tekstin lomassa mainittuna kuluja, jotka on nyt tiedossa. Varsinaista budjettia meillä ei ole.
Dieselkulut tulee tottakai, yritin etsiä dieselin hintoja eri maiden välillä, mutta en toistaiseksi löytänyt mitään luotettavaa tietoa. Jollain vinkkejä asiaan liittyen?
Sitten tulee tietysti ruokailut ja muut matkan aikana kulutettavat asiat, nähtäväksi jää uppoaako tähän reissuun tämän vuoden lomarahat.

Suunnitelmissa olis kyllä vielä syyskuussa lähteä jonnekin lämpimään :)

http://www.storebaelt.dk/files/storebaelt.dk/images/embedded/ostbro-luftfotos-sb-02510-1024.jpg
Storebaelt Bridge, source.5 kommenttia:

 1. Viikkari on periaatteessa lähempänä keskustaa (etenkin vanhaa kaupunkia), mutta Silja sitten taas on ihan Ropstenin metroaseman vieressä, josta pääsee tosi kätevästi keskustaan alle 10min :)
  ...Jos teillä on pakettiauto täynnä vasta takasin tullessa, sinnehän mahtuis erittäin kätevästi mun loput tavarat (eli kasa vaatteita) kyytiin menomatkalla :D

  VastaaPoista
 2. Hienoa, etteivät suunnitelmat ole muuttuneet!
  Hobitti-sauna teitä täällä jo kuumana odottelee, kunhan kerkiätte tänne saakka :)
  Turvallista ja ongelmatonta matkaa kesäiseen kotimaahan.
  T. Isu & Piipoo

  VastaaPoista
 3. Kiitos kivasta postauksesta! Ja teidän matkasuunnitelma kuulostaa hyvin mielenkiintoiselta. :) Me ollaan myös harkittu jospa joskus hamassa tulevaisuudessa ajeltaisiin täältä Belgian puolelta Suomeen autolla - varsinkin nyt kun meille kotiutuu koira kesän aikana ja ajatus lentokoneen ruumassa matkustavasta koirasta ei tunnu niin kivalta, vaikka koettelemus kestäisikin vaan pari tuntia..
  Innolla siis odotan kuulumisia reissun jälkeen ja miten matka ylipäätänsä sujui. :) Mukavaa lomaa Suomessa!

  VastaaPoista
 4. Kannattaa seuraavalla kerralla ajaa karvan verran kauemmas kapelltsärriin josta kulkee laiva Naantaliin . Meillä maksoi tuo matka finnlinesilla 176e sisältäen asuntoauton,2aikuista,4lasta sekä koiran ja lisäksi hintaan kuuluu 2 ruokailua laivalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja otimme ikkunalliset hytin vielä koiraa ajatellen

   Poista