Mielenkiintoista sinänsä, sillä Hollantihan on varsinainen kulttuurien sulatusuuni ja ihan kaikenlaisia kansalaisuuksia löytyy asukkaista. Eli aika moni on kuitenkin todennut Hollannin ihan hyväksi asuinpaikaksi.. tosin voihan olla, että sitten ei ole kauheasti ystävystynyt hollantilaisten kanssa, vaan pysynyt lähinnä oman maansa kansalaisten joukossa? Melkoisen tyypillistä, varsinkin kulttuureissa (islami) joissa yhteisöllisyys on paljon vahvempaa kuin meikäläisillä.
En osaa sanoa puoleen enkä toiseen, että onko Hollanti epäystävällinen maa. Kielen oppiminen on helppoa, jos sen eteen on valmis itse tekemään töitä. Erilaisia kursseja on tarjolla itseoppimismateriaalin lisäksi. Kieltä pitää myös uskaltaa käyttää, koska muuten sitä ei opi. Oma hollannin kielen taitoni on kohtalainen, vielä en koe sillä pärjääväni, mutta uskon kyllä taidon petraantuvan jahka rupean taas panostamaan asiaan.
Kulttuuriin ja yhteiskuntaan sopeutumista helpottaa se, että ymmärtää eri kulttuurien erot. Ja pitää hyväksyä se tosiasia, että ihminen toimii oman kulttuurinsa mallin mukaisesti. Ei toisessa kulttuurissa ole mitään väärää tai huonoa, pitää vain ymmärtää ne eroavaisuudet omaan kulttuuriin ja hyväksyä ne. Tai jos ei hyväksy, niin pitää ainakin yrittää ymmärtää.
Itse olen kyllä huomannut sen, että paikallisten kanssa ystävystyminen on hankalaa. Mutta uskon sen olevan ulkomaalaisille erittäin hankalaa (paljon hankalampaa kuin Hollannissa) myös Suomessa. Alkuaikoina Justinin ystävät ja sukulaiset (ydinperhettä lukuunottamatta) eivät ymmärtäneet etten puhua hollantia. Sinnikkäästi yrittivät, mutta keskustelu oli heikkoa kun en ymmärtänyt. Kukaan ei myöskään suostunut puhumaan kanssani englantia. Väittävät etteivät osaa.. Ihmettelen (edelleen) aina itsekseni, että mitenköhän nämä ihmiset matkustavat ympäri maailmaa, mutta eivät muka puhu sanaakaan englantia. Ilmeisesti Thaimaassakin pärjää puhumalla hollantia. Luulen, että monelle on kysymys periaatteesta. Kun Hollannissa ollaan, niin hollantia on puhuttava.
Myöhemmin kun oma kielitaitoni on parantunut, en edelleenkään ole juuri ystävystynyt kenenkään Justinin ystävän kanssa. Kuulumisia tulee juhlissa vaihdettua mutta siihen se jääkin. Justinin ystävistä miespuoliset yleensä yrittävät keskustella kanssani enemmän kuin heidän tyttöystävänsä. Liekö asiaan vaikuttanut se, että Justin on puhunut minusta heille myös silloin kun en ole ollut paikalla. Tyttöystävistä on myös muutamat sellaisia, etteivät ole ikinä edes esittäytyneet minulle. Tässä kohtaa voin myös katsoa peiliin, että olisinhan itse voinut ottaa härkää sarvista ja tehdä itseäni tykö. Mutta toisaalta on erittäin hankala tunkea väkisin porukkaan, jossa kaikki ovat tunteneet toisensa jo vuosia...
Olenkin sitä mieltä, että minun täytyy löytää omat ystäväni jostain muualta kuin Justinin ystävistä. Hollannissa vietetty opiskeluvuosi jätti jälkeensä yhden hyvän ystävän ja muutaman tutun. Toivottavasti sitten kun saan työpaikan, niin ystävystyn sielläkin jonkun kanssa. Ja muiden suomalaisten tapaaminen on hyväksi sekin. Vertaistuki kunniaan :) Kukaan muu kuin toinen suomalainen ei ymmärrä kuinka kamalia hollantilaiset syntymäpäivät ovat ;)
Oma suomalainen kulttuuritausta on selkeästi iskenyt leimansa minuun ainakin siinä, että en herkästi rupea juttusille tuntemattomien tai puolituttujen kanssa. Esimerkiksi uudessa talossamme naapurit tuntuvat olevan sorttia, että jokaisesta asiasta puhutaan naapureiden kanssa. Justin on meillä hoitanut sen puolen. En jotenkin osaa enkä jaksa sitä small talkia. En myöskään rupea kertomaan tarinaa koko elämästäni erilaisille myyjille.. sen hoitaa meillä tuo toinen puolisko, jonka jouduin kerrankin keskeyttämään laattakaupoilla, kun puoli tuntia istuttiin ja mitään ei tapahtunut! Vähemmän small talkia, enemmän asiaa. Selkeästi siis suomalainen olen.
Se, mikä mielestäni erottaa Hollannin positiivisesti Suomesta, on se, että ihmiset tervehtivät toisiaan, myös tuntemattomia. Peruskohteliaisuus on ihan eri tavalla hallussa kuin useimmilla suomalaisilla. Perustan vankan mielipiteeni siihen, että 10 vuotta asiakaspalvelutehtävissä toimineena, olen todistanut aika montaa urpoa suomalaista, joka ei tervehdi eikä edes vastaa kysyttäessä. Tämä näkyy myös lapsissa, joiden käytöstavat ovat mielestäni huonompia Suomessa kuin Hollannissa.
Ehkä päätelmänä tästä omasta ajatustyöstä voin kuitenkin todeta, että ei Hollanti ole sen epäystävällisempi maa kuin Suomikaan. Jos Hollanti on ulkomaalaiselle hankala maa asua, niin Suomi on sitä varmasti potenssiin kaksikymmentä!
Feel like an outsider? |
Hei ihana uusi löytö tämä blogi :))) Liityn kyllä lukijaksi!
VastaaPoistaItsekin asun Hollannissa ja sivusta oon seurannut tuota keskustelua facessa.
Mä en ole kyllä kokenut Hollantia sen epäystävllisempänä maana kuin mitään muutakaan, mutta toisaalta oon aina asunut Den Haagissa ja täällä on aika helppoa ulkomaalaisena. Puhun edelleen ihan hävyttömän huonoa hollantia, mutta kukaan ei ole päin naamaa ainakaan arvostellut tai ihmetellyt kun puhutaan englantia miehen kanssa :D
Suurin osa ystävistäni on ulkomaalaisia kun opiskelen kansainvälisiä juttuja, mutta kyllä joukkoon mahtuu paikallisiakin..Niillä paikallisia taas usein on jo kunnon ystäväpiiri täällä valmiina ja eivät oo niin hirveen innokkaita ystävystymään. Miehen kautta olen tutustunut hollantilaisiin, mutta oon huomannut ihan saman kuin sä että miespuoliset ovat innokkaampia puhumaan englantia kuin naiset! :D Aina juhlissa kaikki miespuoliset yrittää parhaan mukaan puhua englanniksi mulle ja naiset vaan ei sano sanaakaan ja jos jotain on pakko sanoa niin tarvitaan TULKKI :D
ja kuitenkin osa jopa työskentelee kansainvälisissä jutuissa :D
Nykään mun ystäväpiiri koostuu melkein pelkästään ulkomaalaisista, mutta en enää yritä väkisten ystävystyä paikallisten kanssa, kunhan on löytänyt ihania ystäviä niin kaipa se tärkein on :)
Mutta juu en voi kyllä uskoa, että Suomi olisi yhtään sen helpompi maa sopeutua ulkomaalaiselle :D
Hei ja kiitos!
VastaaPoistaTulin heti blogiisi vastavierailulle ja jäin kerrasta koukkuun! :D Ihanaa, hääjuttuja! Ja muutenkin musta on hauska seurata muiden suomalaisten blogeja Hollannista, meitä on niin paljon että se on jopa hämmentävää :)
Samanlaisia kokemuksia löytyy kyllä. Me puhutaan Justinin kanssa edelleen pääasiassa keskenämme englantia kun se on molemmille niin helppoa. Tottakai yritän harjoituttaa hollantia parhaan taitoni mukaan mutta aina tiukan tilanteen tullessa (tai jos ei vaan huvita) puhun englantia. Ja kun olin koulussa Hollannissa niin opiskelin englannin kielellä. Joten vaikka ystäväni on hollantilainen, niin silti puhutaan keskenämme englantia. Herättää ihmetystä esimerkiksi kaupoissa ja ravintoloissa, kun puhumme myyjille hollantia molemmat mutta keskenämme kuitenkin englantia.
Samalla tavalla huvittaa tämä hollantilaisten naisten piiri pieni pyörii -leikki. Mukaan ei vissiin pääse jos ei osaa jotain tiettyä koodisanaa ;) Mutta jatkan silti yrittämistä! Eihän sillä kuitenkaan ole väliä mitä kansalaisuutta ne ystävät on, kunhan niitä vain on :)
Hauska analyysi hollantilaisista. Itse käväisin keväällä hollantilaisen kirjekaverini luona ja puheeksi tuli juurikin tuo, kuinka epäystävällinen kansa he ovat. Ja tätä mieltä oli siis kirjekaverini, syntyperäinen hollantilainen! Ja tulihan ne hollantilaiset syntymäpäivätkin koettua, joissa englantia suostuivat puhumaan ystäväperheeni lisäksi vain - miehet! Luulisin Suomessa olevan juuri päinvastoin, naiset puhuvat herkemmin ulkomaalaiselle ja englanniksi kuin miehet.
VastaaPoistaSeuraan mielenkiinnolla sopeutumistasi vieraaseen kulttuuriin ja maahan.
Kiitos vierailusta ja tervetuloa toistekin :) On kyllä tullut todettua, että Hollannissa asuu ihan samanlaisia perusjuntteja kuin meillä täällä Suomessakin. Tietynlainen epäluulo ulkomaalaisia kohtaan on aika monella. Tosin saan ulkomaalaisuuteni helpommin anteeksi kun olen suomalainen. Puolalaisilla tai turkkilaisilla on huomattavasti vaikeampaa.
VastaaPoistaHauska jos ystäväsi on itsekin huomannut, että kaikki eivät ole ystävällisimmästä päästä. Mun kokemuksen useimmat heistä eivät edes ymmärrä olevansa töykeitä tai epäystävällisiä :) He kun ovat vaan omia itsejänsä!
Oon nyt vuoden päivät reissannut Hollannissa koska mulla on paljon Hollantilaisia ystäviä ja nyttemmin myös Hollantilainen poikaystävä, omalta kannaltani sanoisin, että Hollantilaiset on kyllä epäkorrekteja ja suorasukaisia, mutten koskaan ole törmännyt tähän "karheuteen" mitenkään tarkoituksellisesti epäystävällisenä piirteenä. Aluksi se saattaa säväyttää, mutta olen siihen jo tottunut, että Hollantilaisilta ystäviltäni puuttuu filtteri. Asiat tulee suodattamattomana ulos, se saatetaan tulkita ilkeilynä. Ehkä me ulkomaalaiset jokus ollaan liian herkkiä. Edelleen monen vuoden jälkeen sävähdän joskus ystävieni suodattimen puutetta, etenkin kun vertaa kahden parhaan kaverini välillä jotka on Skotti ja Hollantilainen, Skotti osaa vääntää ikävämmänkin asian siedettävään muotoon, mutta toinen ei :D. Hollantilaiset on kyllä paljon avuliaampia kuin suomalaiset, rattaiden kanssa saa helposti apua ja jos on eksyksissä saa neuvoa, pari kertaa jopa neuvoja saattanut mut kohteeseen.
VastaaPoistaHollantilaiset tuntuu olevan aika "ei väkisin" porukkaa ja jos ei kiinnosta olla kaveria, sitä ei olla väkisin. Mä olen kyllä monen suomalaisen kanssa kohteiliaisuuttani kaveria...
Oon tosin huomannut sen, että sitten kun ne haluaa olla kaveria niin ne kans on. Kovia jutteleen, kahvitteleen, hengailemaan jne. Melkeen tällainen suomalainen jäykkis jo väsyy :D. Tosin mun ystävät on pääosalti 18-20v porukkaa, nuorta ja englanninkielen taitoista.