lauantai 17. marraskuuta 2012

Lähtövalmistelut, osa: Asiapaperit

Vanha passini olisi vanhentunut 15.7.2013 eli ensi vuoden kesänä. Totesin, että on parempi uusia passi nyt ja sitten voi huoletta matkustaa seuraavat 5 vuotta. Ja on yksi asia vähemmän murehdittavana heti alkuun, kun on varmasti muutenkin sopeutumisen kanssa ajateltavaa.

Hollannista käsin passin uusiminen onnistuu Suomen suurlähetystössä Haagissa, mutta maksu on huomattavasti korkeampi kuin jos passin uusii Suomessa. Myös toimitusaika on pidempi. Hollannissa suurlähetystön kautta passin uusiminen maksaa 120 euroa (+matkustuskulut Haagiin, jos ei asu siellä) ja toimitusaika on 2-4 viikkoa (7vrk valmistusaika + postin kulkuun varattava aika). Varoittavat myös suurlähetystön sivuilla, että hollantilaisissa valokuvaamoissa otetut kuvat ovat eri kokoisia/eri säännöillä otettuja kuin Suomessa, joten Suomessa eivät hyväksy niitä valokuvia. Mahdollisimman hankalaksi ja kalliiksi on siis ulkosuomalaisten asiat tehty!

Suomessa passin uusiminen maksaa 54 euroa ja sen voi tehdä kätevästi paikallisella poliisiasemalla. Suosittelevat nykyään kovasti etukäteen ajanvarausta ja niin suosittelen minäkin.. jonotettuani reilun tunnin sitä, että pääsen jättämään "hakemuksen". Varsinaista hakemustahan ei enää tarvitse täyttää. Mukaan vain oikeanlainen valokuva ja vanha passi. Virkailija poimii sieltä tiedot, kysyy muistaakseni yhteystiedot ja sitten otetaan sormenjäljet skannerilla. Enää ei siis pääse painamaan sormia musteeseen ;D

Koska vanhassa passissani on Hollannin viranomaisten antama tarra, joka kertoo minun rekisteröityneen maahan virallisesti, niin sain pitää vanhan passini. Se mitätöitiin (hyvin rumasti leikkaamalla palasia irti) uuden passin haun yhteydessä. Vanhan passin saa pitää vain pätevällä syyllä, joita ovat esimerkiksi voimassa oleva oleskelulupa tai viisumi passissa.

Uusi ja vanha vierekkäin. Vanhasta puuttuu kulma ja sisäsivulta poistettiin siru saksimalla.


Uusi passini saapui myös alle viikossa, joten passin uusiminen jonkun pidemmän Suomen loman yhteydessä tulevaisuudessa olisi kenties myös mahdollista? Kannattaa sitä ainakin kysyä. Edelleen tuo suurlähetystön hinta on mielestäni törkeä!

Uuden passin sisällä on mm. kuvia Suomen eläimistöstä! Hauska idea :)


Valokuvat hankin Valokuvaamo Klikistä, joka sijaitsee Tampereella ortodoksikirkkoa vastapäätä eli hyvin lähellä poliisiasemaa. Opiskelija-alennus ratkaisi tämän heidän hyväkseen ja kuvasta tuli oikein onnistunut. Paljon parempi kuin edellinen passikuvani, joka on suoraan sanoen ärsyttänyt, joka kerta kun olen lentänyt jonnekin.

Jähmeä passikuvailme....

Passin uusimisen yhteydessä kävin myös maistraatissa. Ensimmäisen kerran kun muutin Hollantiin virallisesti, niin rekisteröitymiseen vaadittiin virallinen asiapaperi, joka todistaa esimerkiksi kansalaisuuden ja sen, että olen naimaton. Passi ei siis riittänyt asiapaperiksi vaan tarvittiin myös tuollainen ote väestörekisteristä leimoineen. Hain nyt samanlaisen paperin maistraatista varmuuden vuoksi, vaikka en tiedäkään tarvitaanko sitä tällä kertaa rekisteröitymisen yhteydessä.Ote väestörekisteristä maksaa jokusen euron, en muista tarkkaan maksoinko tästä paperista minkä verran, mutta todennäköisesti 5 euroa. Ei se sen kalliimpaa ole.

Maassahan saa olla 3kk ilman rekisteröitymistä, jonka jälkeen tarvitsee olla virallisesti maan kirjoilla. Rekisteröityminen ja BSN-numero (vastaa Suomen sosiaaliturvatunnusta) ovat edellytyksenä mm. pankkitilin avaamiselle ja vakuutuksen saamiselle. Myöskään töitä ei voi tehdä ilman BSN-numeroa. Eli vaikka EU:n kansalaisena ei suoranaisesti tarvitse oleskelulupaa tai työlupaa, niin ei maahan silti voi vain muuttaa asumaan. Aina kun on oikeuksia ja velvollisuuksia :)

5 kommenttia:

  1. heips! vastaan nyt tahan postaukseen tuosta hammaslaakariasiasta etta vakuutus ei korvaa taalla hollannissa hammaslaakaria vaan sellaisen vakuutuksen saadakseen pitaa ensin kayda hollantilaisessa hampulaakarissa joka todistaa ettei sun hampaissa ole pienintakaan vikaa silla hetkella, jos on niin vakuutusta ei saa tai se on todella kallis. Hmmaslaakari sinansa on kylla mielestani ihan yhta hyva kuin Suomessa, kokemusta loytyy. Hyva juttu on se, etta seuraavana vuonna hammaslaakarin laskutukselle on taas pistetty katto kun tana vuonna saivat laskuttaa oman mielensa mukaan

    VastaaPoista
  2. Moikka! Juu, en ole ihan varma, että miten asia menee. Mutta olen ymmärtänyt, että omaan sairausvakuutukseen saa myös liitettyä tuon hammaslääkärin. Riippuen sitten hoidon tarpeen määrästä, niin vakuutusmaksut on sen mukaiset. Sairausvakuutusfirmojahan on monia ja kaikilla erilaiset käytännöt. Viimeksi asuessani olin vakuutettu CZ:n kautta, joten nyt aion myös suunnata sinne kyselemään vakuutuksesta. Siellä osaavat varmasti neuvoa myös tuota hammaslääkäriasiaa :)

    VastaaPoista
  3. Tarvitsitko noita maistraatin papereita? :D Host äidin mukaan tarvitsen vain passin, mutta mie muutankin aupairiksi, jotenkin vaan epäilen että tarttisin muutakin asiakirjaa.

    VastaaPoista
  4. Juu, tarvitsin. Eli rekisteröitymiseen tarvittiin ote väestörekisteristä, joka vastaa ns. syntymätodistusta. Tärkeää on myös, että paperista löytyy merkintä naimattomuudesta. Lisäksi jouduin hommaamaan paperiin jälkikäteen apostillen, koska eivät muuten hyväksyneet sitä viralliseksi asiakirjaksi. Jos meinaat virallisesti rekisteröityä, niin luulen, että tarvitset myös väestörekisterin otteen. Itse au pairina ollessani en missään vaiheessa virallisesti rekisteröitynyt maahan, mutta nyt jälkeenpäin on ollut vähän eri juttu kun olen muuttanut maahan virallisesti:)

    VastaaPoista
  5. Joo. Eikun host perhe vaan puhui kirjoille menosta, joten siksi mietin. Noo, tilaan ne paperit sitten jälkikäteen jos tarvitsee. Sanoivat että vain passi riittää. Heiltä tosin vaaditaan ties mitä todistuksia.

    VastaaPoista